Alltså, folk!!!

Jag säger inte vem men en person som står mig nära berättade på fb om att en gammal vän till henne hade fått nån sorts hjärncancer och att läkarna i England, där hon bor, har uttömt sina möjligheter. Dock kunde läkare i Boston utföra någon behandling, som såklart skulle kosta massa pengar, så min vän frågade om någon kunde donera pengar. Det är ju en "vanlig" fråga när det gäller folk som har blivit sjuka i USA. Inget konstigt alltså. Men nu kommer det, bland kommentarerna, som inte var särskilt många (statusar om ohälsa genererar som regel ganska få kommentarer) så fanns det hela tre kommentarer om hur personen skulle bota sin cancer: sockerfri diet, cannabisolja och bikarbonatbehandling. Jag skakar bara på huvudet.

Läste nyss en artikelserie i norsk tidning om alternativ vård. En programledare och en frisk 10-årig skådespelare gick till tre naturopater med låtsat ont i magen. För det första krävs det ingen utbildning, erfarenhet eller legitimeringskontroll för att bli alternativmedicinare. (Om personen har sjukvårdsutbildning i botten regleras vad man får eller inte får göra.) För det andra bör man hänvisa ett barn med magont sen två månader till läkare, vilket inga av de tre gjorde. För det tredje så fick hon ungefär tio olika diagnoser, varav en var "4-5 parasiter i magen som äter hennes blod". Det blir en härlig mardröm på natten, det. En räknade upp ett dussin livsmedel hon skulle undvika, som lät som att hon var allergisk, men sen tog personen tillbaka det och menade att det bara skulle gälla i en vecka. Två eller eventuellt alla tre använde maskiner som "läste" resultatet i kroppen. En maskin beskrevs som en "speciell elektronisk apparat", jag skojar inte. Den var gjord av en doktor i fysik no less. Ja men då så.

Från denna artikelserie läste jag vidare om en klinik som utförde tarmsköljningar och hade haft en kund som var två år. TVÅ ÅR! I Sverige är det olagligt att ta med barn under åtta år till alternativpraktikanter. Läkare säger att det inte är ofarligt med tarmsköljningar (och räknade upp några saker som kunde hända, men jag orkar inte koncentrera mig så mycket att jag kan komma ihåg vilka) men att nyttan aldrig bevisats. Tarmsköljarna tyckte givetvis tvärtom. Läkaren som citerades i artikeln påpekade även det olämpliga i att ö h t utföra tarmsköljningar och koppning på barn, då det ena är högst intimt och det andra smärtsamt.

En 25-årig kvinna hade beskrivit sin cancerbehandling i sin blogg och sen i tv och därefter blivit kontaktad av en Anna, som kunde behandla henne. I intervjun med tv-programmet säger Anna att hon "garanterar att hon på 12 behandlingar gör henne frisk". Kemikalier från Amerika ska man inte stoppa in i kroppen, de omvandlas till tungmetaller. Hon har botat en 90-årig kvinna från lymfcancer, det har hon fotobevis på. Anna är till yrket fotvårdare och vill inte ha miljoner utan auktoritet. Jag antar att hon menar legitimitet. Ett besök går på samma taxa som fotvård.

Ni hör vad jag tycker. Kvacksalveri är en så ful form av bedrägeri, att sko sig på sjuka människor. Men jag säger inte att alla naturläkare är kvacksalvare, lika väl som inte alla norrmän är som Breivik. Jag tror absolut på att man kan ha obalanser och brister i vitaminer, mineraler, spårämnen, hormoner, neurotransmittorer eller vad dopamin och noradrenalin och sånt är. Men jag tror inte på att en specialist kan lägga en vitaminburk på min mage och så säger min kropp om den vill ha substansen eller inte. Och även om den vill ha just apotekets C-vitamin eller nåt annat märke.

Jag tror däremot på parasiter. Min kusin hade det när hon bodde i ett u-land i sin ungdom. Låg månader på sjukhus, var riktigt sjuk, gick ner massa. Men parasiter tycks vara det nya modeordet hos alternativbehandlare. På det viset tror jag inte på det. Klart att vi har massa bakterier i tarmarna, men det betyder inte att de är parasiter för att de är organismer som lever i oss. Det är att spela på folks okunskap och rädsla.

Att läkare däremot vet allt, kan bota allt, är ett FALSARIUM som jag hoppas ingen lever i längre. De kan ha fel, kan vara riktiga mansschauvinister, översittare, och i fallet med bunkerläkaren riktigt sjuka i huvudet. De kan ha fel i mitt fal, och har sagt det till mig. Att det inte är nåt fel på mig, att me inte är en sjukdom utan en slaskdiagnos, att jag är rörelserädd och borde få kbt-behandling för att komma över det, att jag behöver ta i mer, att det finns folk som är sjuka på riktigt. Men jag tror inte jag hört nåt sånt på det sista, men jag kan inte slappna av, för rätt som det är erbjuder någon mig sin ouppdaterade åsikt. En av mina läkare, jag har tre fasta, har skrivit en artikel om vilken hittepåsjukdom ME är. När jag kom i rullstol en gång frågade han varför, och jag väljer att inte tolka det sarkastiskt. Men han är väldigt bra på det han är, nämligen min migränläkare. Jag har haft migrän ikväll men bara en bråkdel av symptomen och svårigheterna som utan Botox. Så han får tycka vad han vill om me, en vacker dag kommer bevisen även nå hans öron, och bara han inte säger nåt dumt om det till mig.

Ja, men då har jag väl gått igenom läkare, naturpersoner (jag försöker inte dumma mig men jag kommer bara inte ihåg vad det kallas) och diverse "behandlare". Är det så lätt att bli det kan jag tipsa Mikael. En speciell elektrisk maskin som gör vad ingen vet säkert kan han säkert bygga. Och man kan printa sina egna certifikat och bevis, så det är bara att köra.

Men, kanske måste tilläggas, jag tror absolut på placebo och har många gånger önskat mig att det pillret fanns tillgängligt. Det finns mer jag tror på och inte tror på, men det känns som om det räcker redan.

1 kommentar:

Harriet Klarin sa...

Men det senaste då - bajstransplantat? Ibland kan traditionell läkekonst och svartkonst mötas halvvägs.
Jag gillar allt som hjälper.
modren