Naturtomt

Ibland kan man ha anledning att smäda nån med att deras trädgårdstomt numera är en naturtomt, och då är det inte en komplimang.

Men så som jag ser ordet naturtomt i mitt sinne, då är det lite böljande mark med stenar och bergsknallar som sticker upp, mossa och vitsippor på marken, träd överallt, gärna en bäck också.

Sen ska min tomt nödvändigtvis inte vara stor, men det som ligger bredvid ska absolut också vara naturtomt. Inga skränande människor och framförallt inga femtonåringar på moppe!!

Idag var vi och tittade på det nya bostadsrättshuset i Österhaninge där de också har en länga med konstnärsateljeer. Älskade området, och vackra gamla Österhaninge kyrka som granne, och sen bara natur. På begravningsplatsen låg ett funkiskapell och ägorna var fantastiskt inspirerande. Allt såg ostylat ut, vilket väl är det ultimata beviset på att det absolut var det. Men små berg som stack upp där marken var för tunn. Och vitsippor överallt.

Så vill jag bo. Men jag skulle inte orka ta kometen till centrum därifrån så det blir inget. Det vet jag ju redan, men drömmer är ju allt jag gör nuförtiden som inte ger mig överansträngningssymptom.

Sen åkte vi vidare till Dalarö. Vatten är vackert, Ornöfärjan både la till och... gick? Tullhuset, restauranger, hotell, snickarglädje och ljuvliga mängder skärgårdsvillor i gränder och backar. Som jag minns det så fanns tre hus till salu på Dalarö nu i senaste Mitt i, alla för åtta miljoner. Eller var det bara sex? Vi vet inte var Amelia Adamos beryktade, skandalöst moderna skandalhus ska ligga, och vi råkade inte på det heller. Det hade jag annars tyckt var spännande.

Det mest spännande förutom detta var när vi var inne i boden nere vid vattnet. Förresten vill Mikael ha en sån där gammaldags telefonhytt som står där. Jag med. De är fantastiskt vackra. Det fanns mycket fiskegrejer i affären och mackor med pannbiff och ägg som jag inte köpte. Vykort från Dalarö som jag kanske eller kanske inte borde ha postat till mig själv som minne av utflykten, eftersom jag inte fick upp telefonen en enda gång. Får väl leta foton på nätet och sätta in här. Och det vet vi ju hur det blir med det.

Det hade flyttat in en ny familj i församlingen, berättade Mikael. På Ribby allé 19c. Mysterium, eftersom det inte finns a, b, eller c i hela området! Vi är 22, villan bredvid är 20 och sen 18, så 19 är en lägenhet. Kanske får undersökas imorgon. Ett fall för Ronja. Jag väntar dock hellre tills jag har fått kometen tillbaka från servicen. Idag har jag gråtit flera gånger för att mina ben gör så ont, att tanken på nån längre promenad än till toan imorgon nog faller på sin egen orimlighet. Mer synd om mig är det dessutom för att jag inte har vågat ta smärtstillande till benen, det var för sent för treo eller treo comp när det började göra ont vid nio, och eftersom jag för första gången på en vecka inte har svår migrän (hjälp vad det har gått åt droger här i veckan) så vågade jag inte ta ens Alvedon eller Ipred, för att Alvedon triggar vissas migrän och jag orkar inte börja undersöka just nu om det är så för mig också. Sen har jag två andra nsaid-mediciner, men den ena sägs vara farlig för hjärtat och min läkare som visserligen har slutat och dessutom var rädd för de flesta mediciner jag tar, sa verkligen till noga att jag bara får ta en i veckan. Så jag har gråtit ikväll och inatt, när det har gjort för ont. Kul nästan jämt. Fast gråta får man migrän av, så jag har slutat gråta igen så fort jag har märkt en tår. Oerhörd självkontroll. Ibland. Jag tullade å andra sidan av barnens nappar. Godisnappar, för sjutton!!!

Nu blev det som vanligt en något labil litania över me and my ME men jag letar bilder sen. Tänk träd, vitsippemark och bergsknallar. Och en bäck och ett kyrkogårdsområde som granne -- de är nog bra grannar och håller det vackert på ägorna.

Men, nu ska jag drömma om vitsippor och inte gråta en enda gång till.

2 kommentarer:

Sara sa...

Jag såg det där huset på hemnet! Österhaninge kyrka ligger så himla fint! När jag var frisk ville jag ha en liten gård där i krokarna så vi skulle kunna ha lite mer djur. Gärna neråt vattnet på Dalarövägen.

Min morfar är född på Dalarö, förresten! Det var en annan dramatik på den tiden: hans mamma Amelie hade värkar och drogs på släde över isen från Nämdö, men när de kom fram var barnmorskan inte hemma, så de tog sig in på hennes veranda så han skulle slippa födas ute i snön.

Har jag förresten berättat om det otroliga sammanträffandet som jag och maken upptäckte för sådär fem år sen?
Vi blev ju ihop på en fest hos gemensamma vänner på Hollkobben som ligger en bit söder om Nämdö, lite nordväst om Dalarö. (Hade visserligen känt varann några år innan.) När vi skulle gifta oss gjorde vi det på Rögrund, som skiljer Jungfrufjärden från Nämdöfjärden. Rakt utanför Dalarö.
Sen gick det några år, och när Arvid skulle födas ville vi så gärna kontakta makens biologiska pappa (mamman är död och maken adopterad, så han hade inte haft nån kontakt m pappan på typ 20 år). Men vi ville ju gärna att han skulle få veta att han var farfar, två gånger om dessutom.

Det var inte lätt att hitta honom, men till sist dök han upp på ett vårdhem, i risigt skick. Satt i rullstol, kunde inte prata efter en stroke och förmodligen något dement redan sen tidigare.
Vi berättade, hade med oss ungarna och lämnade foton till honom att ha och jag visade bilder från bröllopet. Han brummade och nickade och klämde min hand och ville säga nåt, så jag frågade om han var intresserad av skärgården. Han nickade och jag pratade vidare om var Rögrund låg och så vidare.
Sen tog det några månader och så dog han. Och då fick vi i samband med bouppteckningen reda på att han var från Dalarö, hans släkt hade butiken där (min släkt hade butiken på Nämdö), i hans fotoalbum var massor med bilder från kobbarna runtikring, bla Rögrund förstås. Inte konstigt att han reagerade! Och våra släkter har känt till varann i hundra år! Är det inte märkligt! Och lätt att börja tro att saker är förutbestämda!

Helena sa...

Kan jag bara få krama dig människa?! Krama dig frisk allra helst.

Du skriver fantastiskt, om allt vackert och allt det hemska. Du ÄR en fantastisk människa.

Massa kärlek och goda tankar till dig!

<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3