Kul med ord

Läste nyss nåt roligt på pinterest som jag tänkte berätta om här. Ni kan ju gissa hur det gick.

Men det var en amerikansk författare som sa om en annan att han inte var känd för att få folk att slå upp ord i lexikon. Ja, nåt ditåt.

Och med tanke på mitt senaste inlägg som var så gruvligt telefonändrat och slarvigt, så ska jag nu ge er ett lexikonord.

Tepid.

Betyder ljummen.

Fast både Mikael och jag är osäkra på om det bara kan användas om vätskor.

Vi nämnde det när missionärerna var här härom dagen. De såg lite ut som fågelholkar och undrade om det var engelska. Ojdå.

Ja, det är engelska.

Och ordet blev förevigat när Sheldon Cooper för första gången träffar Amy Farrah Fowler i The Big Bang Theory och hon beställer ett glas med tepid water.

Vi har älskat henne sen dess.

5 kommentarer:

Klarins sa...

Ja visst bara älskar man ord! Ibland kan man plötsligt fastna och smaka på ett ord man sagt många ggr och tycka att det egentligen är väldigt underligt. T ex otympligt, inte minst för att motsatsen tympligt inte finns (trots Johans försök).

När jag läser en bok tycker jag att ordens användning och rytm är lika spännande som innehållet. Och poesi då, tänk bara! Med en dåres envishet bugar jag mig i stoftet för Fröding, som det aldrig går att tröttna på. Hans diktning sjunger, naturligt, träffsäkert, innovativt och helt utan effektsökeri.
Det är väl du som gillar hans vargsång?

När aftonrodnadsskenet rött
försvann, i kvällen skar
ett tjut: hu var, hu var är kött,
hu var är kött, hu var,
hu fläng,
hu flå,
hu slit,
hu slå,
en klo
i våm,
nu sväng,
svängom,
nu glo,
nu fram,
se lamm,
slå klo,
i kött,
se rött,
hu glafs,
hu nafs,
i lår,
i tarm.

Konst på högsta nivå, if you ask me.
modren

Anja Olergård sa...

Hjääälp vad bra den är! Han är. Med kortast möjliga ord och stavelser per fras för han mordet framåt i ultrarapid och man kan inte sluta läsa! Geni!!!!!!!

Klarins sa...

Praeterea censeo att du kanske skulle ägna dig åt lite poesi, läsa menar jag? Du som inte orkar läsa långa meningar och glömmer sammanhang?
Förutom Fröding t ex Pär Lagerkvist, Bo Bergman, Nils Ferlin m fl, där man inte behöver minnas vad föregående rad innehöll utan kan bara flyta med och njuta av orden?

Klarins sa...

Kanske Tranströmer kan bli en ny favvo? hahaha

Anja Olergård sa...

Bra idé! Ska ta fram min Emily Dickinson när jag går upp. Annars siktar jag på Ture Sventon.