Nu har jag åsikter igen

Peter André (som är nån gammal quasisångare?) har nån liten dotter med strippan (?) Jordan, och nu har visst frun tagit bilder på tvååringen i full sminkining och lösögonbfransar. Läskigt.

Men jag såg en bild på Suri Cruise här om dagen, där hon hade stora örhängen ute på stan. Bruden är väl tre år! Det har dessutom tidigare sagts att Katie Holmes låter henne ha högklackat -- det var bekväma skor, dansskor för barn, så de var minsann inte skadliga. Kanske inte fotmässigt, nej... Och senast idag läste jag i alltombarn att Suri setts gå på teater i knallrött läppstift. Som hon uppenbarligen inte satt på själv.

Och igår utanför Media Markt såg jag en småunge, också 4 år kanske, i knähöga svarta stövlar, strumpbyxor och kortkort, snäv kjol. Morsan såg såklart likadan ut.

Sist men inte minst stod det om nån 8-åring som skönhetsopererat sig. Mamman: "Hon ville det."

Fine. Klart att småtjejer vill klä ut sig och leka med smink och högklackat. Men det är föräldrarnas ansvar att tänka på barnens bästa. Det är inte att laisser faire. Nån måste sätta ner foten. Och inte i sina pumps!

4 kommentarer:

Karolina sa...

Äh låt ungarna få ha smink och klackar. Jag gillar inte när mammor tvingar sina fyraåringar att vara med i skönhetstävlingar och bleker tänderna på dem. Men jag blir inte upprörd av att se Suri Cruise. Hon ser ut som en helt vanlig och sund liten flicka som gillar att klä upp sig. Och vem gjorde inte det?

Stina sa...

Skönhetsopererad åttaåring?! Vart läste du det? Kan ju inte vara lagligt nånstans...?!

Anja Olergård sa...

Sånt skräp måste jag ha sett i Aftonbladet eller Expressen. Vet inte precis var nu.

Anonym sa...

Jag kan nog säga att oftast har flickor alltid förväntats klä sig fint och uppföra sig bra, men det är samhället.

Vår dotter är 6 år, och vid finare tillställningar (kan vara fester, kalas eller jul) brukar vi säga åt henne att sätta på sig en vit blus och en svart kjol (någon gång hade hon en vit skjorta och ett par svarta finbyxor, är det sommar kan det ibland bli någon skjortklänning, men de flesta tillställningar hos oss är vintertid). Detta kommer vi troligtvis hålla ganska hårt på ända tills hon är 18.

Det är inget hon tycker om, men vi förklarar för henne att vi inte vill att hon går klädd hur som helst vid finare tillställningar (vi förstår henne med om att det inte är lika bekvämt, men finkläderna är inte hennes lekkläder). Det får hon lära sig acceptera.

Vi kanske låter lite stränga nu, men inte till vardags. Då får hon klä sig som hon vill (självklart vissa undantag), avslappnat och bekvämt så hon kan leka, precis som barn ska. Det blir tröja, jeans, t-shirt och myskläder.

Vi skulle aldrig säga åt henne att ha högklackat när hon är 6, inte ens när hon är finklädd. Att sminka barn eller låta dem ha sexiga kläder är helt sjukt. Ungefär 20 år tillbaka i tiden var barn just barn (i i-länderna) och visste inte vad sexiga kläder var, och skulle knappt tänka tanken att sminka sig. Vill föräldrarna ha skönhetstävlingar och skönhetsopereration kan de frivilligt ställa upp själva, och inte tvinga sina döttrar under fruktansvärt hård press.

Som sagt, att säga åt sin dotter att sätta på sig en blus och en kjol och vara finklädd vid någon finare tillställning i familjen är en sak (det finns fortfarande de som är mycket, mycket, mycket mycket, strängare med dotterns klädsel både till vardags och fest, ofta riktig överklass, utan at för den skull göra barnen till skönhetsideal som du skriver), men att skapa en mode- och skönhetsindustrin med barn som modeller skall inte accepteras.