Gårdagens Skavlan

Är lite stolt att jag som alltid är senare än alla andra med allt upptäckte Skavlan för läääääänge sen. Och igår såg jag att Anna Anka skulle vara med, så jag made a point of watching. Var ensam hemma för Mikael gjorde ämbetsgrejer på Carpe Diem. Mikrade en påse popcorn (den första på ca ett kvartal -- för en popcornjunkie som jag, men suget hade gått över så det var inte så märkvärdigt) och bänkade mig.

Vad jag hade hört om Anna Anka var ungefär att hon är med i Hollywoodfruar på TV och blivit ett mediafenomen på 1-2 veckor p g a sina kommentarer om jämställdhet och familjeliv, som KD först sympatiserade med, sen tog avstånd från. (Idag frågade mamma: "Varför äter Anna Anka brosk? Jag har läst att hon gör det." Jag hade inte svaret.)

1. Hon lär ha sagt att svenska kvinnor är tjocka. Själv är hon ett amerikanskt benrangel.
2. Hon sa nåt igår på TV (så detta är inte bara hörsägen) om att hon inte har nåt till övers för män som är intresserade av sina barn, det är kvinnans uppgift.
3. Hon sa att äktenskapet går ut på att ge den andre vad den behöver, annars skaffar man sig det till slut nån annanstans.
4. Män ska inte behöva dammsuga och diska om de inte gillar det. Det är kvinnans uppgift. (Sen att Skavlan pratade om hennes staff som t o m följer med henne till Sverige, vilket gjorde att man förstår att hon inte tycker att kvinnor heller ska dammsuga och diska om de inte gillar det, utan att hemhjälpen ska det.)
5. När hon träffade Paul Anka hade hon blivit hembjuden av hans flickvän för att vara hennes personlige tränare. Anna och Paul "locked eyes" och smög sedan i hemlighet med sitt förhållande i ett år medan Anna skildes och flickvännen avpolleterades.

En sån mystisk blandning av vettiga och fullkomligt vansinniga åsikter!

Ni kan läsa om programmet bland annat på DN, där bilden är hämtad ifrån.


Sammanfattning: Hon hade en viss grad av karisma och har tydligen sagt en del som inte är politiskt korrekt. Själv tycker jag att allt hon säger om familjen och/eller jämlikhet föll med ett magplask när hon sa det där med att de smög i ett år. Tydligen vårdar hon sig ingalunda om familjen, utan bara om sin egen, nuvarande, familj, inte de hon bröt upp med sitt agerande. Orkar inte lyssna på ett ord till från henne.

Henrik Schyffert däremot var söt och trevlig. Skönt att slippa könsord. För en gångs skull???

Jay-Z var också intressant. Inte ett spår av självhävdelse, trots sin unika rikedom och status.

Sista gäst var en kvinna som hette Melody Gardot, 24, jazzsångerska med den äran. Hennes livsöde var lika intressant som hennes sång! Cykelolycka vid 19 års ålder, minnesförlust, massor med fysiska skador mm mm. Hon berättade hur hon p g a minnesförlusten kunde stå 35 min i duschen och ändå komma ut med schampo i håret och ena benet orakat. Hon hade dessutom till att börja med nån sorts ordlöshet som inte hette afasi, men som gick ut på att hon inte kunde prata, fast hon kunde tänka. Till slut började hon använda musiken som ett sätt att få tillbaka språket och sina sinnen, och sättet hon berättade det var så intressant -- hur hon först började strumma på gitarren (känsel), sedan hmm:a (vilket ledde tillbaka till språket så småningom), sedan lyssnade på sig själv inspelad (hörseln) osv. Hon sa att hennes första "ord" bara var bebisspråk, och hon hade med lite sånt i sången, typ nga. Vilken resa! Där var en kvinna med personlighet, styrka och insikt! Dra proppen ur Anna Anka.

Bara en sista sak: När Skavlan frågade henne (Melody) -- bara 24 men ändå livsvis -- vad som var hennes största lärdom från livet, svarade hon att det var att service to others brings joy.

Kanske därför jag är så lycklig nu när jag leker hemmafru åt Mikael :)

Inga kommentarer: