Minneslucka deluxe, haha

GuGi frågade på Facebook om nån pålitlig tonåring kunde passa sovande barn under ett 50-årskalas i helgen i Haninge. Jag höll nästan på att erbjuda mig. 52 going on 15?

Jag vill för allt i världen inte vara tonåring igen. Knappt ens 20-something fast det är bättre. Och jag hade en del bra tider också då. Men nu har jag märkt det där att 80-åringar är unga på insidan.

Men apropå barn så har vi fått finbesök idag av E och hennes pappa. Och det fick jag feber av. Ändå var det Mikael som lekte mest. Fast han ändå var rätt stillsam också. 

Vi fick värsta storbeaöket av Sebbi också för ett par dagar sen. Han var så go under hela besöket, på gott humör och jättegullig och bäst av allt var att Mikael inte fick använda armen så jag fick ha honom hela tiden. Jag känner hur lyckohormonerna spritter i mig när jag tänker på dem.

Förresten så tycker jag ju att alla barnbarn och syskonbarn är genier, men idag har den tvååriga problemlösaren imponerat. Nån gång för länge sen har Mikael köpt en balansbräda på typ Biltema eller Lidl. Den är en halv boll undertill och en plan bräda ovanpå och så ska man balansera. Jag provade den en gång och jag kunde knappt stå på den med en fot i marken. Så jag har avfärdat den som att den inte var särskilt bra. M kan inte heller använda den. Unge T (jämfört med oss) lyckades väldigt mycket bättre än vi och sen ville E prova. Visst. Det första hon gör är att flytta den en halvmeter så att hon kan hålla i sig i fåtöljen på samma gång. Sen kliver hon upp och står bäst av oss alla. Hon lyckas även vagga den och ändå hålla sig kvar. Hennes fina Kavatskor hade nog bättre fäste än våra strumpor men ändå. 

Men vi vet ju att småbarn brädar oss på många fysiska plan. Mikael gillar historien om hur de byggde ett rum åt två gymnaster som var i samma skala som för ett par småbarn och så fick gymnasterna bete sig som barn och klättra upp på soffan osv. De blev helt slut. 

Ja, jag är ju så förtjust i barnen. Blev verkligen ledsen för febern. Vill ju träffa barn varje dag så när jag får feber efter lite är det deppigt. Men å andra sidan har jag ju fått feber av att duschas bara på sistone så det var väl inte konstigt nu när jag dessutom är så kraschad efter vårdbesöket. 

Jag har också pratat med min goa syster som fyllt år. Fyller, fyllde. Berättade efteråt för M att hon tagit nytt bevis på nåt med blanda gaser och ha flera tuber på sig. Han var klart imponerad. Jag hör ju bara hur det låter men han vet hur svårt eller lätt nåt är med dykning. Sen har hennes kör lagt ut videor på sistone där hon blev jöttelyckad på bild. Och de sjunger helt ljuvligt, inte för att jag kan höra just Ellen men jag hör ju att det är en riktigt bra kör.

Nu stönar Mikael av smärta i sömnen. Armen är väldigt känslig. Förstår det, de har ju kört in en slang där med andra saker inuti. 

Men tack och lov att de kunde och att vi inte måste bo på gatan för att vi inte har 600 000:- till värdräkningen.

Läste precis, angående politik, kommentarsfältet under en artikel om hur en friskola har delat ut aktievinst. Det stod 27% i rubriken men sen visade det sig att det blev 1,nånting procent. Dvs sämre ränta än på landets stadsskuld. Och då är det inte så upprörande längre. Och som nån annan sa, om en verksamhet inte för ta ut vinst utan bara gå minus eller jämt upp, men inte med vinst, dels är det ju inte nån som vill driva företag på de premisserna, dels är det omöjligt för om man inte får gå med vinst så kan man aldrig kvitta ett års förlust med ett annat års vinst, och man kan aldrig spara vinst från flera år för att ha råd med en stor återinvestering. Och just den här friskolan hade visst plöjt ner 500 miljoner i återinvesteringsr samt betalat om det var 200 miljoner i skatt. Så fine by me om de som använt sina egna pengar för att starta den får ut lite i vinst.

Om man är emot vinster i välfärden är man också emot privata alternativ? För det blir ju följden. Vem vill lägga den kraften det tar att driva ett företag utan att man för nåt för det? Och om friskolorna bara sockrar elevernas betyg så att de klarar sig sämre på universitet och högskolor som nån sa, så är det väl inte vinsterna fel utan nån annan kontroll som borde göras. Myndigheterna ska ju kontrollera att skolor sköter sig och om myndigheterna inte hittat såna bevis så är det kanske inte en sanning utan en skröna att friskolebarnen inte klarar sig på universitetet. 

Och om friskolebarnen får högre betyg, kan det snarare vara så att de har föräldrar som engagerar sig i barnen, skolan och läxorna? Att folk inte förstör på en skola de har valt själva och att det därför är mer studiero i klassen? Om det kostar 1% så varsågod!

Sen undrar jag faktiskt om detta vinstuttag verkligen är stöld av skattemedel. Eller är vinsten faktiskt genererad utanför det som är skolpengen? Det kanske är en naiv fråga men väldigt viktig för om det är fel eller rätt med vinster i välfärden.

Nu är ju min vårdcentral privat men jag har aldrig fått så dålig vård. Men det tror jag inte beror på om ägarna är ett kooperativ av de anställda, en huvudman med guldbyxor eller regionen. Det finns puckon i alla klasser, religioner, miljöer. Och om det inte finns några puckon i din miljö så är det kanske du. Så är det ofta för min man här hemma hos oss. Skojar bara. Älskar honom.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är väldigt imponerad av att Ellen dyker (och bevisligen är duktig på det) - go girl! Själv tycker jag det är obehagligt med vattenstänk i ansiktet när jag simmar....

Såna där balansbrädor är jättebra tycker jag! Använde det mycket när jag tränade upp mig efter att ha dragit av korsbandet i vänster knä för några år sedan. Och det är tacksamt att träna på en sådan - inlärningskurvan är snabb och man märker fort skillnad i styrka o balans!

Vad gäller "vinster i välfärden" är det väl inte vinsten i sig utan vinstutdelningen som vissa partier vill förbjuda tror jag? Annars blir det ju som du säger helt omöjligt att utveckla verksamheten. Men å andra sidan - med tanke på vilka partier som vill förbjuda detta så vill de nog avveckla privata initiativ helt. Planekonomi nästa?

Suck... vet fortfarande inte vad jag ska rösta på! Proteströst på C kanske?

//Sofie

Anja Olergård sa...

På Haninge dagen i lördags kunde de förutsäga ens verkliga ålder baserat på hur bra balans man hade. Mikael blev 25 på ena och 75 på andra. Men nån sa att han skulle stå på ett ben när han borstade tänderna. Bra sätt att träna balans i vardagen

Vi kanske borde skaffa en balansbräda som är gjord för det. Tror denna är för kass. Det kanske kan undvika framtida fallolyckor!

Haha, hjälp, planekonomi. 😱