Ingen överskrift duger

En lång historia: Jag hade förgäves försökt få Bragees bokade hembesök efter lunch men det var omöjligt. Efter deras besök kl 9.30 fick jag förvärrade sömnproblem och insomni.  Tappade minnet som inte är tillbaka ännu riktigt. Jag bad dem akut om hjälp, sa att jag får ångest och depression av att inte kunna sova ordentligt. Vaknade varje natt och fick ta mer sömnmedel för att somna om. Sov ändå urdåligt. Det var ohållbart och efter två veckor var jag desperat. Och så arg på att detta var min specialistmottagnings fel. Jag hade kämpat med allt jag har för att få anpassning men de var inte intresserade av det. För en som har vårdtrauma är det en riktigt obehaglig situation att upprepade gånger få tigga och stå på bildliga knän och vädja. Det var förödmjukande för i deras nej ligger ju också "för vi tror inte på att du behöver det". Men jag vill ju ha hjälp! Jag tänkte att det kanske handlar om att ge och ta, och om jag visar min villighet att anpassa mig för att få hjälp kanske de tar sitt förnuft till fånga och gör samma sak tillbaka. Men, nej, så blev det ju inte.

Sen har de i journalen sagt att jag sover 01-15 och måste få besök kl 15 eller 16. Grrrr! Har bett dem ändra det. Vet inte varför de bara hittar på. Jo, för att det ska verka som att jag ställer orimliga krav. Men nån i chefsposition från dem sa ju till Mikael det geniala Hon har inga sömnproblem, det ser jag här i journalen.

Sen skrev de också i journalen att de inte kan komma då pga många avbokningar. Det var inte mina avbokningar men det framkom inte. Men alltså är deras problem patienterna. Att de inte kan anpassa sig till de sjukaste är patienternas fel. Verkligen smakfullt. 

Jag har inte hört nåt från dem. Har fått akuthjälp av min privata terapeut. 

Det är Monnah som har hjälpt mig i det här, inte Bragée. De skulle ha nåt möte om mig. De verkar inte kunna fatta ett enda beslut utan att de har haft möte om det först. Så inga starkare sömnmediciner, inga ångestlindrande mediciner, ingen ursäkt eller ens empati.

Idag fick jag så nåt på Kivra av dem. Aldrig hänt förr. Blev livrädd. Vågade inte ens öppna det förrän Mikael hade kommit hem. 

Och vet ni vad deras lösning är? På fullt himla allvar? En tid till min läkare, på mottagningen inne i stan som jag inte kan ta mig till, i mitten av flipping december!

Jag har aldrig varit med om att några försöker göra sig så omöjliga att ha att göra med. Inte ens min vc som jag har kritiserat häftigt i åratal.

Man kan ju tro då att den gemensamma nämnaren är jag. Att allt är mitt fel. Att jag har för höga förväntningar på vården.

Nej. Tror de på allvar att jag lever i december om jag inte sover? Att vänta 2 1/2 månader på ett besök som är akut och pga deras egen "behandling" tycker jag låter absurt. Bragée har dessutom nyligen skrutit på fb om att de har nån dags väntetid eller två.

Bragées motto är "trygg och trodd". Jag tycker det är ett förfärligt motto. Som när en bilhandlare har med Honest i firmanamnet. Då vet man ju att det inte är så. Så borde jag ha kunnat förutse detta från början? Nej. Man tror ju inte att det är såhär specialistvården fungerar.

Så vad ska jag göra med ett läkarbesök i stan som jag inte kan åka till, om några månader, och om jag skulle åka ändå skulle julen vara förstörd förutom att jag skulle bli permanent försämrad.

Tycker så förfärligt illa om att de inte bara säger Vi har tyvärr inte resurser för att hjälpa svårt sjuka så vi måste skriva ut dig nu utan att du har fått den hjälp du har efterfrågat. Förlåt så hemskt mycket. Det är inte ditt fel, det är vårt fel. (Att skylla på avtalet skulle jag inte uppskatta eftersom Sköndal hade samma antal och kunde komma på eftermiddagen. Bragée har dessutom själv skrutit på fb om att de gör flest hembesök i hela världen så då borde det finnas många eftermiddagar att välja mellan.) De hade till och med kunnat säga att vi fokuserar vårt företag på det vi tycker vi är bra på och det är diagnosticering och rehabilitering för milt- till medelsjuka. Men på 1177 står att det ska vara för de svårast sjuka. Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska "vården [...] ges på lika villkor och att den som har störst behov av vård ska få vård först".

Det är uruselt av dem att den hjälp de erbjuder mig i den här situationen, som har uppkommit pga deras eget agerande, är något som jag inte kan ta emot. Och det vet de. Så fegt att tvinga mig att göra the dirty work. Nu är det ju jag som tackar nej till deras hjälp och då är de oskyldiga. Men det måste finnas nån annan möjlighet. 

Känns jättefint att hantera detta samtidigt som jag hade en usel ångestnatt i natt och satt på sängkanten och grät och vaggade.

7 kommentarer:

Humlan sa...

Näe men fy faan vad jävligt!!!🤬🤬🤬Och så himla tufft det blir för dig, som de ställt till det😢😢😢. Hur de har hanterat det här är ju inte ok på en fläck. Jag blir både arg och ledsen och kränkt å dina vägnar. 😢🤬❤️
Vill slå dem och krama om dig.
Så ledsen att du ska behöva utsättas för den här "vården". Fruktansvärt att de verkar göra sån skillnad på patienter och inte måna om att inte göra skada.


Gullegumman, skickar styrkekramar och goda tankar ❤️❤️❤️.Du är bäst! 💖✨Önskar jag kunde göra nånting för att underlätta.

Kramar Humlan 🐝

modren sa...

Vem skriver in i journalen och vem ansvarar för att det blir rätt? Du har inga sömnproblem ...
De har alltså inte lyckats skriva in att det är ditt i särklass värsta problem.
Det verkar ju inte klokt.
Redan på rad 1 tappar man helt förtroendet för dem.
Men jag känner igen det. En gång var jag på en stor FK-utredning om min onda rygg. Det blev en diger journal. Fick läsa den när jag överklagade FK:s avslagsbeslut. (Och jag vann f ö mot FK vilket var mycket ovanligt på den tiden.)
Tillbaka till journalen: det jag läste med stigande förvåning var en rapport om en människa jag inte ens vagt kände igen. Inte en stavelse rätt. Jag blir fortfarande förbluffad när jag tänker på det.
Så vården är som att översätta: omöjligt men nödvändigt.
modren

Anonym sa...

”Trygg och trodd” - lika trovärdigt som Deutsche Demokratische Republik….
// Sofie

Anja Olergård sa...

Heja dig, Sofie! Dagens skönaste skratt.

Anja Olergård sa...

Nån hade skrivit i min "journal," hos kommunens biståndshandläggare att M och jag varit gifta typ 30 år. Det har vi ju verkligen inte råkat säga fel om utan de har bara inte lyckats förstå vad man faktiskt säger till dem. Hemskt när man märker det och blir medveten om att folk eller samhället kan tro att man är nåt heeeelt annat än man är.

Anja Olergård sa...

Du har uttryckt läget ytterst adekvat. Jag försöker att inte använda namn för Gud, Djävulen eller könsord i mitt tal som kristen, men att nån annan radar invektiv när de är så på sin plats som den här gången, är bara skönt.

"Asch, Sture, vad du är tarvlig" säger M ibland och jag vet inte vad det kommer ifrån, men det känns ju inte särskilt invektivt. De har visat att folk som har ont, har skadat sig eller så, upplevde smärtan som mindre om de svor sina favoritsvärord. Kanske där boten finns, har aldrig provat att svära bort ME:n. Inte nog lockad att pröva heller. Chansen att det ska funka måste vara lite högre än det.

Läste om nån som fått ketamin i iv och nu är frisk från me. Lite väl....

Jag uppskattar verkligen din omtanke och ställföreträdande harmsenhet och ilska. Samt våldsamma tankar.

Jag kände härom dagen att jag ville skriva till dig men jag orkade inte. Men jag tänkte på dig.

Humlan sa...

Att utan skrupler rada upp invektiv när situationen kräver det är definitivt en fördel med att vara ateist😂. Men jag tycker inte om när de används i onödan.

Vad fint att du tänkte på mig 🥰

Humlan 🐝