Vilken kväll!

Mikael och jag skulle hjälpa några med att ta kort på en sak och när vi var ute och åkte passade vi på att titta lite på husen på väg hem, och så avslutade vi med "vår tomt" som ligger bakom skolan så fortfarande väldigt lokalt men med bara natur bredvid fram till ridskolan. Jag drömmer om att vi ska bygga ett enplanshus där eller ett hus med källare som kunde få vara Mikaela egna för jag klarar inga trappor. 

Men med ett stort sovrum till oss, som ska gå i marinblått och vitt, ett gästrum med dagbädd, utdragssäng och ett par madrasser. Har inte brytt mig om färgerna i det, kanske blått och rött så är det fint till både pojkar och flickor. Kanske skulle vi kalla det vårt bibliotek och ha en skön fåtölj med läslanpa, om man inte vill ligga i sängen och läsa. En garderob skulle hjälpa.

Sen varsitt arbetsrum till oss. Där inne får man hålla sig med sina prylar. Jag skulle ha ett vackert sirligt skrivbord eller en gammaldags sekretär för datorn och allt mitt författeri. Sekretären kan sluka mycket nyttigt dessutom. Och så ett sybord, en smal hylla med tyger och ett arbetsbord med massa förvaring där jag kunde göra kort. Jag vill verkligen orka göra det och kanske skulle jag kunna det om alla prylar var framme och organiserade och överblickbara.

Bakom köket skulle groventren ligga med tvättmaskin och torktumlare och kanske torkskåp också, samt linor i lårhöjd så jag kanske kan hänga tvätt. Och det ska vara en görsnygg tapet, man ska inte snåla med extravaganser, det blir himlen av värsta rummet om man väljer en underbar tapet. Och att byta ut en synlig plastmatta mot en fräsch gör underverk för liten yta = lite pengar.

Sen ett stort, lantligt kök i grönt kanske. Gillar Ikeas nya som heter Kungsbacka. Grått är så tråkigt annars gillar jag gråa kök också. Men gammaldags utan att vara för mesigt. Gammaldags med personlighet! Och helst bara en rund matplats för 4 personer. Ett bord med en "svampfot" istället för fyra ben är jag lockad av, eller ett gustavianskt möblemang. Kanske målat i gammalrosa eller vinrött för att bryta av mot det gråa.

Det ska inte vara en dörröppning bara till resten av ytorna, men kanske en halv bokhylla hög avskärmning mot finmatrummet. Där vill jag ha långbord för 8 pers och två karmstolar på varsin ända. Matrummet ska också gärna ha öppen planlösning mot vardagsrummet, men det kan vara L-format också. Där vill jag ha Ikeas teal-färgade howardsoffor, två stycken av den största modellen, samt de två tullsta vi har nu, eventuellt med ny klädsel, eller några nättare fåtöljer utan armstöd och en stor Mikael-fåtölj. Högt soffbord vill vi ha, alternativt höga brickbord som inte ramlar om man ställer ett glas på ena ändan. Färgerna ska vara teal och vinröd som i ett dubbelpåslakan jag köpte en gång fast vi har varsitt täcke men jag bara visste att det där pionmönstret och de färgerna tillsammans kommer jag aldrig att hitta nåt som talar mer till min själ. Så vinrött och teal och kanske vitt. Och gardinerna ska man sy på en typ 30 cm bred nederfåll i teal eller plommon sammet för lakanen är väl bara 2 m på längden. Vi gillar att äta framför teven och då är ett 40 cm högt soffbord inget ergonomiskt underverk. Men om soffbordet är normalhögt och vi har nåt högre hörnbord för våra tallrikar kan det funka bra.

Sen har jag en idé om att ha en gustavianskinspirerad hall i svart, vitt och gult. Med byrå och skoskåp och garderob, kanske ett tyg framför jackorna.

I gången jag tänker mig utanför sov- och arbetsrummen skulle jag ha den marinblå William Morris med rosa stora blommor. Tapetserar man sovrummet med den måste man ha enfärgade påslakan och jag älskar att ha lite olika stilar även om färgskalan är samma.

Master bedroom ska ha en stor walk-in closet med mjuk matta och en "köksö" för väskor med smycken i utdragbara lådor överst. Långa halsband och scarfar får också förvaras klokt.

I vårt master bathroom kan jag på fullt allvar tänka mig helvitt. Men då med amerikanskt fluffiga handdukar och hotellkänsla och kristallkrona i taket. Golvvärme. En dusch där duachstolen är lätt att flytta in och bort, gärna med duschväggar istället för duschdraperi, och för hälsans skull ett stort hörnbadkar med massageströmmar.

Det saknas rött. Jag kan tänka mig att gästrummet är rött och blått om det ligger i den blåa korridoren, annars kan det röda komma från gästtoan i hallen, som ska ha en superhäftig tapet och bara ett handfat med glashylla och spegel. Kan tänka mig en magnoliablomma i storleken 2 m eller nån sån tapet. Och så har vi vinröda accenter både i köket och vardagsrummet.

I vardagsrummet ska också finnas en flygel. Och stängda vitrinskåp med våra vackraste böcker och noter i vackra pärmar eller tidskriftssamlare, bägge kan kläs med kontaktplats, matmor verkar bra här. Våra fula böcker, samt pärmar, eller de böcker vi läser får vi ha i våra arbetsrum respektive biblioteket.

Detta hus ska ligga på marken. Noll trappor till ytterdörren. En glasveranda med vackert möblemang och pelargoner i alla fönster. Där kan det lätt vara lite smårödrutigt och beigerött storblommigt tyg från Laura Ashley.

Ute finns en sturdy och pålitlig gunga som håller för mig. Det finns också en hammock med ett snöre som är bundet vid nåt som står stilla, så att man kan gunga sig i hammocken genom att dra i snöret. Och ett myggnät över hela hammocken.

Givetvis ska alla fönster och dörrar ha som tavlor som man kan fästa med kardborre och där ramen av trä spänner upp muggnät som sen kan ställas i fönsterramen medan man har fönstret öppet men INGA djur kan komma in. Vi har också en plaskpool för Emmi och en större pool för andra barnbarn och syskonbarn. Och som jag kan ligga och terapiflyta i när som helst. Och tomten har fullvuxna träd, helst naturtomt och bergknallar, samt en robotgräsklippare. Och ingen insyn och absolut ingen "inhörsel". Och en granne som vi byter tjänster med, Mikael har läxhjälp med barnen mot att nån rensar våra rabatter. Det finns också en vit liten parkbänk i det vackraste hörnet av trädgården. Och ett stort altangolv med en rejäl sittgrupp och matgrupp. Vet inte vem som ska laga denna mat dock. Mikael vill väl ha en grill. Rätt mysigt med litet utekök också, så han grillar medan jag gör sallad. Det orkar jag då, när vi har flyttat. Grr.

Men for now drömmer jag om att få en anslagstavla med marinblått elefanttyg från svenskt tenn. Jag använder kalendern och Keep resp Docs på telefonen och plattan men den gamla hederliga metoden att sätta upp en lapp funkar ibland mycket bättre.

Jag har noll tryck över bröstet. Skönt att det var vad jag trodde. Skulle inte legat och haft ont i sex timmar dock. Men man gör så gott man kan men den hjärnkapacitet man äger för dagen.

Haha. Nu när jag skulle trycka på publicera inser jag att jag fastnade på mitt drömhus och glömde berätta om vårt äventyr! Vägen framför det som är "vår tomt" går över en åker fram till hästskolan Blåkulla, och där ska Mikael vända men åkte helt omärkligt ner i diket och kunde inte ta sig upp själv. Han ringde en från kyrkan som är vår stödperson och han kom med världens bästa pannlampa och fast det tog en lång stund att hitta grejen man skulle ta bort för att komma åt hålet där man ska skruva i dragkroken, och fast de först inte fick i kroken, för den var gängad åt fel håll (det var en Volkswagen och M vet att fram till andra världskriget gängade tyska skruvar åt andra hållet. Men en VW från 2000-talet borde vara gängad som resten av världen gör det). Men när han väl var fastkrokad gick det på 20 sekunder att få upp bilen. Och det gick inte att se att det var ett dike bredvid vägen för de var igenvuxna och såg ut som om det var platt mark. Men nu vet vi det. Och tusen tack till vår fantastiske stödperson Eric.

2 kommentarer:

modren sa...

Jag blev orolig där ett tag, men till slut kom flygeln. Inget hem utan ett, minst, musikinstrument.
Att sova, sova, kanske också drömma - önskar Shakespeare kunde få mig att sova denna vaknatt, men icke.
Fast annars är livet ganska rikt ändå.
I morgon är också en dag, om än trött.
modren

Anja Olergård sa...

Jag glömde att nämna cellon. Är inte säker på var den ska vara dock. Det finns två saker som gör ett hus till ett hem och det är instrument och böcker.

Jag ser detta nu, den 30 januari, så att du inte sov den 12 hoppas jag har löst sig!