Ur led är årstiden och den andra tiden

Det har varit en del frustrerade snöbilder i flödet idag. Jag kom in till 21,5° i sovrummet och satte på elementet igen. Det är minusgrader ute. Jag brukar vilja byta till sommar- respektive vintertäcke 1 april och 1 oktober men i år har jag bara varit för varm en gång, men då var det å andra sidan över 25° i sovrummet. För varje år snävas temperaturspannet jag tål av ytterligare. Vi ska köpa en takfläkt. Får se om jag tål ljudet, tål blåset och om det hjälper. Sen måste jag skriva till kommunen också. Men jag har hittills väldigt få vårdbesök i maj så jag borde kunna få iväg det. Borde få kallelse till att ta bort hudförändringen. Jag försökte förresten ringa min vc igår. De hade inte ens telefontider att ringa tillbaka kvar och klockan var 16.15. Har aldrig varit fullt så sent förr. Så Mikael ringde idag. Psykiatrikern tycker det behöver göras en sömnutredning på mig, det har jag själv också tyckt i några år eftersom sömnen försämrats så, och det ska vc i så fall skriva remiss till. Så jag skulle be om en tid för det. Det behöver inte vara hos min egen läkare utan hos den första som har en ledig tid. Fick tid 11 juni. Såg vårdgarantin idag. Skrattade högt. Undrar hur många läkare som blir utbrända av den arbetsmiljön.

Har tagit migränspruta idag. Har svag, svag migrän så vi får se vad som händer. Förra gången fick jag migrän dagen efter och sen blev jag helt smärtfri dagen efter det.

Jag lagade faktiskt middag idag! Nåt stekkött i skivor, kanske karré (ni hör ju vilken koll jag har på köttstyckning!) med bea och klyftpotatis och rostade grönsaker med örter och fetaost. Vi åt ganska lite potatis och mycket grönsaker. Det har funkat jättebra för mig att skära ner på socker, pasta, ris, snarare än gå till max 20g kolhydrater i ett svep.

Sen har jag ätit den andra varianten av folsyra som inte är folsyra, inte methyfolat utan folinsyra. Det lärde jag mig i en tysk facebook-grupp och jag har värde under referens så jag visste inte riktigt vad jag skulle ta eftersom mina två senaste insomniperioder förra året som ju gick rätt så illa åt mig, berodde på att jag provade methylfolat ena gången och methylkobalamin andra gången. Förmodligen har jag ett annat genfel än bara MTHFR. COMT tror jag det var. Men jag har sovit utan uppvak 9 nätter i rad så det är både framgång för sömnmedicinen och mina rutiner, även om min disciplin idag var fullkomligt usel, och som sagt för folsyreprodukten. Jag har beställt på brittiska Amazon en b12-tablett som man ska tåla om man inte tål methylkobalamin, adenosylkobalamin hette den, så kanske får jag hjälp av dem. Tyskarna säger att om man har vissa genfel som påverkar methyleringen av b-vitaminer, och framförallt om man äter cyanokobalamin, som är den sorten jag fått på recept i 20 år, så kan man ha falskt höga värden, för att man inte kan tillgodogöra sig den sorten. Att testa sånt i ryggmärgsvtska är ju absolut överkurs, sånt ska vården inte behöva hålla på med när folk är sjuka, så jag försöker lära mig själv och fixa detta. Man kan dels få domningar av b12-brist och det har jag haft i ett par år, samt hjärndimma, vilket jag haft väldigt länge men det har blivit värre. Så kanske försvinner några av bristsymptomen när jag får i mig b-vitaminer jag tål och kan ta upp. Jag är väldigt glad för tyskarnas hjälp. Nån gång kommer jag nog att köpa ett gentest men det får bli en senare fråga.

Jag har inte köpt en väska idag, men det var svårt. Vill ha en ny stor svart, där min nackkudde går i, men då blir det så mycket skinn och rätt dyrt. Jag har en nu som jag köpte begagnad på Sellpy för 35:-, det är en reklamväska med Oriflame på. Fyller sin funktion men fattas en hel del i form. Vill gärna ha en Ralph Lauren men det är ju lite andra prisklasser på det. Jag börjar tulla upp mig med att vilja shoppa för att jag sög att jag hade flera tusen mer ön jag trodde på sparkontot. Men det räcker att man behöver gå till tandläkaren så säger det slurk där, så jag ska verkligen inte frestas att ta sparpengar och köpa en märkesväska. Absolut inte. Men det var lite roligt att titta på några. Och jag har ju shoppat vitaminer.

Sen ska vi köpa en bebispresent till mitt nya syskonbarn som inte har tittat ut än men kommer när som helst (och inte om en månad, hoppas mamman!!!). Vet inte vad det blir men det vore roligt att få köpa en liten bebisklänning i strl 60! När vi träffade Johannes när han var nyfödd var han så liten, så liten, jag hade glömt hur små de är. Men mmm, bebis!!!!!!! Tyvärr missade jag halva hennes förlossningshistoria för när jag höll honom gick det inte att tänka på nåt annat. Jag blev fullkomligt hypnotiserad av bebisen.

Det var som när Belle var här när hon var 4 månader och jag gick ut från vardagsrummet med henne för att få lite lugn och ro och hon somnade i min famn. Och så känner man den där lilla andedräkten på sidan av nacken och man är såld. Mitt finaste bebisminne med Neo var när jag var barnvakt för honom när han var kanske 6-8 månader (tänk att jag kunde det på den tiden! Jag skulle ääääääälska att kunna vara barnvakt nu!) och vi lekte i vår säng, jag liksom kastade honom i sängen och han skrattade så han kiknade. Att få ett barn att skratta behöver inte vara jättesvårt alla gånger, men det där skrattet är en belöning som inget annat.

Har sett foton idag på mina favvotjejer som alla börjar på M.

Ja, men då så. Har anmält till Blogger idag att programmet låser sig när man försöker spara ett inlägg med en bild i. Det har varit så länge men jag har lite trott att det är för att min platta är gammal och de kanske inte kör uppdatering av för gamla Android. Men nu provade jag på min nya telefon som har det senaste av alla program och då hände samma. Så trist. Jag kan gå in via webbsidan också men det är knöligare. Man vill ju att en all ska funka.

Men telefonen verkar jättebra. Mikael har nog känt att jag är lite låst och beroende av honom. Kan inte slå upp saker, folks nummer eller adress eller nåt sånt på telefonen utan bara ringa, och man fick lägga in alla telefonnummer manuellt så jag slutade efter typ fyra stycken. Och den har varit jättejobbig att messa på, eftersom den har knappar, inte pekskärm, så jag har fått trycka 3 ggr för f osv. Har ibland avstått från att messa för att det går så långsamt och kräver så mycket extra hjärnkraft. Men nu har jag lärt mig att å är 5 tryck på a och ä 6. Men nu ska jag kunna klara mig själv mer om Mikael inte kan köra mig till vårdbesök osv. Såg förresten nån härom dagen som sa att sjukresan var över en timme försenad så nu hade hon missat sin läkartid. Då sa nån annan att de var två timmar sena till honom härom dagen. Man har rätt att ta en egen taxi efter 20 minuter men då måste man ha en taxi nära sig och dessutom ha råd att ligga ute med kostnaden. Jag kan ju inte ha en timmes marginal på saker när jag inte har en timmes uppetid om dagen. Men hittills har pappa kunnat köra mig alla gånger utom en när Mikael inte har kunnat. Så det går säkert bra i framtiden också.

Simma lugnt. Ja, det känns otroligt att det finns folk som har badat i år redan. Men det har bara gått upp till 21,8° här inne och jag fryser. Må så gott!

2 kommentarer:

modren sa...

Dina favvotjejer börjar alltså på M som i mamma.
Du har ju varit på en sömnutredning tidigare som inte gav nåt?
modren

Anja Olergård sa...

Haha, visst, mamma, mamma och mamma. Jag vill inte outa andra men deras efternamn börjar på Å.

Jag fick reda på att jag hade hälften så mycket djupsömn som man ska. Det kan vara ännu värre nu, 10 år senare, och jag kan ha många microuppvaknanden som stör sömnkvaliteten. Jag är jätteglad. Nåt kommer det ju att visa, det känns inte möjligt att sova såhär dåligt utan att det skulle synas. Men, med me kanske man ska räkna med att det mesta de testar är utan anmärkning...