Grötbröd

Glodde på Pinterest och råkade hitta följande recept, som verkar jättegott. Mamma som är van bakare säger att man gärna ska ha gröt i bröd för det blir så saftigt och gott.

Receptet och bilderna tillhör Saras delikatesser (här). Jag undrar om jag inte ska försöka planera in en bakdag. Älskar bröd! Nä, det blir för jobbigt. Men det är möjligt att Mikael kan göra hälften och jag hälften.

Annars har jag njutit mycket av bilden i alla fall!

Och här kommer själva receptet. Källa se ovan.

Wow, ytterligare ett favoritrecept att lägga till samlingen. Det här kan vara det godaste brödet jag bakat. Brödet baseras på en gröt och det ger ett mustigt och GRYMT SAFTIGT bröd! Testa det här och jag lovar att ni kommer få ett nytt favvobröd!

Hittade receptet hos Söta saker och det ser ut och påminner om mitt grymma recept på tekakor. Man kan väl egentligen nog säga att det är samma bröd fast olika namn.

Tack vare gröten i brödet så blir bröden saftiga och klarar ett par dagar utan att bli torra. Gör som jag - frys in halva satsen och ta fram en och en.

Jag gör bröden i 100 g-storlek, tycker det blir lagom. Du kan med fördel halvera satsen om du inte vill ha så många bröd. Vill du ha dem som tekakor, se till att platta ut dem ordentligt för de jäser på höljden! Du kan platta ut dem bara något om du vill få mer frallform på dem och kunna dela bröden på mitten.

12 st

1 1/2 dl havregryn (jag använder fullkorn)

2 1/2 dl vatten

50 g smör

2 1/2 dl mjölk

1 paket jäst

1/2 dl socker eller sirap

1/2 tsk salt

ca 1 l vetemjöl

Koka samman havregryn och vatten till en gröt. Klicka i smöret och rör försiktigt så att det smälter. Blanda i mjölken och smula därefter ner jästen och rör tills den löser sig i gröten. Rör ner socker eller sirap och salt och arbeta därefter ner vetemjölet. Använd så mycket som behövs för att få en fin degkonsistens där degen släpper bunken. Jäs alltsammans under duk i 30 minuter. Baka ut till små bullar, platta eller kavla dem till runda platta tekakor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i ytterligare 30 minuter under duk. Grädda i 250 grader i cirka 6 minuter om du plattat ut dem till thekakor, annars 8-10 minuter.

2 kommentarer:

Harriet Klarin sa...

Havregryn i bröd är oslagbart.
Jag brukar förenkla. I stället för att koka gröt gör jag gröt i mikro, eller ännu enklare: häll kokande vatten över havregrynen i assistenten och låt stå tills temperaturen blivit lagom för de övriga ingredienserna.
Baka är lätt som en plätt.
Jag har planerat att komma med nybakat bröd till dig på torsdag, om du vill.
modren, köper aldrig bröd

Anja Olergård sa...

Jättebra tips!

OM jag vill ha nybakat bröd? Är påven katolik?