2. Julkalender

Tänk på den teknik du omger dig med varje dag, TV, telefon, dator. Välj en av dem och låt den vara i 24 timmar.

Hur blev den här dagen annorlunda? Varför?

------------------------

Dagens fråga för igår var vilket djur man ville vara för att få se Jesus. Trots att jag är svag för den där åsnans evangelium, så är jag inte så besläktad att det är åsnan jag känner mig som. Alla som kände min morfar Anders Mårdby visste att han kallade sin Margit (marrgätt, sa han i o f s) för Geten. Som jag förstår det är getter kloka och roliga och ger mjölk och ost och allt det där. Jag är inte så mycket för gjeit-ost, men man förstår att om en familj hade en get där uppe på hemmanet, så slapp man svälta. Och man hade sällskap.

I min syn på djur, där alla som har ungefär lika många ben är släkt, så tänker jag mig får och getter som kusiner. Eller som norrmän och danskar, man kan förstå vad de säger, men deras mat är emellanåt lite underlig.

Så jag vet inte ens om de har. etter i Judéen. Jag antar det, för Jesus sa nåt om att getterna skulle stå på hans vänstra (?) sida. Jag kommer aldrig riktigt ihåg det, och minns inte heller om han använde dem som det dåliga exemplet; fåren skulle minsann få stå på hans rätta sida. Men jag minns inte. Och getter, vaktar man dem in flocks by night?

Ja, jag märker att det av självbevarelsedrift är bäst att jag skippar get och säger får. Jag hade dock inte velat vara fåret inne i stallet när Maria födde Frälsaren. Nej, jag vill vara fåren som var ute med sin herde på natten, som såg och betade i bergen. Som plötsligt hörde änglar sjunga och tala till dem. Om det har varit riktigt bra musik nån gång under 6000 år, så lär det ha varit då. "Il est né, le petit enfant." "Glory to God in the highest!" "Fred på jord." Och allt annat underbart. Där det som sades och sjöngs av änglaskarorna var så makalöst fantastiskt att herdarna (ja, fåren också för all del) hade svårt att återupprepa det. Och det lilla fåret som har legat där och lyssnat, han följer med ner till staden och ser den nyfödde Konungen. Djuren är stilla, de förstår nog vad som hänt. Människorna faller på knä framför den lille gossen, kommen att frälsa världen all. Det är mycket för en fårskalle att förstå. Sen går de upp i bergen igen, eller ut i staden, och berättar för andra herdar, andra släktingar, att de hört änglasånger, hört dem tala, gått ner och sett ett kungabarn som ska rädda oss.

Jag vet inte om jag då hade förstått bättre än den lilla fårskallen. Det är så lätt för oss i efterhand att förstå vad det var. Vi har det ju på pränt, med flera källor som styrker varandra, och som ingen betvivlar, (förutom att det nog inte var 24 dec, eller ens 25 dec, som amerikanerna tror, eftersom det är för kallt i december för att sova ute i bergen med sina djur. Men vi firar julen på fel tid hellre än att inte fira den alls, bara för ett fel.)

Och jag är fåret som springer, lullar, till de andra för att bräka fram ett av världshistoriens viktigaste vittnesmål: Änglarna sjöng Halleluja, jag såg Jesus le emot mig, Frälsaren är född, han lever!  Gå nu och berätta för getterna.

That's what I'll do. Go, tell it on the Mountain. To them goats.

8 kommentarer:

Sara sa...

Hahaha, jag läste "Il est né, le petit éléphant" ME hjärnan jobbar för högtryck här! Så jag väljer att vara Babar vid krubbans kant.
Tyra ska förresten vara får i julspelet i skolan, det har hon tjatat om i veckor, värsta fårhajpen.

Harriet Klarin sa...

Så vackert skrivet! Och sån ljuvelig bild!
modren, fårskalle

Anja Olergård sa...

Ja du, dagens me-hjärna, Badar vid krubbans kant... Jag skrattar så tårarna rinner.

Men det är ganska fint ändå att vara en elefant vid krubban. De glömmer aldrig.

Hälsa fåret Tyra. Coolt.

Anja Olergård sa...

Visst är den bedårisk! Man vill skaffa djur på fläcken! Vi behöver nån som kan beta vårt gräs...

Anja Olergård sa...

Visst är den bedårisk! Man vill skaffa djur på fläcken! Vi behöver nån som kan beta vårt gräs...

Monnah sa...

Skrev en lång kommentar. Den åts upp av cyberspace. Får kort säga att jag är trött på alla som ropar "Sista tiden!", "Värre än någonsin!", "Klimatkatastrof!", "Ondskan är ondare än förut!", för jag vill bara höra "Fred på jorden!" Jag kan inte se hur Neros pedofili skulle vara bättre än IS skrämselpropaganda, hur Vesuviuskatastrofen var mindre farlig än andra naturkatastrofer osv. Jag skulle därför ha velat vara en falk eller glada som snabbt kunde flaxa fram och tillbaka mellan körerna som sjöng de vackra orden! 🎼

Anja Olergård sa...

Jag berättade för Mikael lm le petit elegant och jag kunde knappt prata, för jag skrattade så mycket. Han har inte precis samma sorts humor som jag, men han drog på munnen åt Babar vid krubban.

Anja Olergård sa...

När "Paris" hände blev vissa sura för att folk inte hade visat samma lojalitet mot Beirut. Men människan gör så gott hon kan för att lida med och visa medlidande med de drabbade. Upplever vi dem slm grannar lider vi oftast mer, det är inbyggt. På samma vis känns ett vulkanutbrott nu lika illa som ett för 2000 år sen. Lidande är lidande, och har alltid varit det. Snarare kan man fråga sig hur rätt vi har att ens använda ordet lidande om våra liv, där mat, vatten, teknik, bostad, divaner, choklad, täcken, förströelse, mediciner osv finns i överflöd. Men det spelar ingen roll. Det är ingen tävling om vem som har det värst, eller vem som hjälper mest (svarar vi Moder Teresa eller Mark Zuckerberg miljarder?) Allt som spelar någon roll är den lilla människan. Att någon bryr sig om en annan. Det är när en människa tänker och handlat osjälviskt som vi förändrar världen, en gärning i taget.