Vad gör vi?

Har suktat lite över några Iittala-prylar på sistone och har börjat tänka på det här med design och var den kommer ifrån. Finland är helt klart ett designande land. Det är Danmark också, men de har även smycken. Norge har lusekoftor och olja. Och skidåkare. Vi har alla möjliga sportamän faktiskt, och en hel del musiker. Danmark hade Skagenmålarna, Norge hade Ibsen, Danmark Kierkegaard, vi Strindberg. Nu har vi ju även Stieg Larsson, Mankell och (pjt) Camilla Läckberg. Danmark har Peter Höeg och Norge har både Anne Holt och Jo Nesbö.

Finland har Iittala. Tyvärr förstår inga utom de själva deras litteratur. Fast alla älskar Mumintrollen förstås. De hade Lordi ett tag, samt Aria Saionmaa och Linda Lampenius. Och han kända dirigenten Karajan. Men listan känns mycket kortare. Jag borde komma ihåg nån rallyförare också.

Blir ett land påverkat i sin kulturitövning av sina grannar? Jag tror det. Ingen fattar finska, alltså dräller det inte av litteratur. Men jag skulle vilja undersöka det här ordentligt. Hur många författare per kapital, och har vi fler för att det svenska deckarundret nu hetsar fram varje drömmare med PC till internationellt författarskap. Jag vet inte. Men de verkar sköta sitt land bra, finnarna. Eleverna sköter sig i skolan, de vuxna sköter sig också tills de begår självmord.

Fast Sverige har ju haft konsthantverk av den högre skolan i o m Glasriket. Men det verkar inte som om vi har så mycket design kvar internationellt. Perstorpsplattan är passe, visst vispar nån fortfarande i en  Bernadotteskål, men på den fronten vinner vi nog inte. Ikea känns inte som design i den meningen, men vi borde kanske ta med det. Norge kommer i alla fall sist, så där känns det som vanligt.

Imorgon får jag nog läsa på om det här!

1 kommentar:

Sara sa...

Stackars Norge! Och så har vi ju knyckt Knausgård dessutom!

Egentligen är det kanske sånt vi gör: stjäl grannarnas stjärnor. Ja för är inte Södergran svensk, typ i alla fall. Och Topelius? Och jag undrar om vi inte skulle kunna knipa HC Andersen med, är man uppvuxen med en författare så måste han väl vara så gott som svensk?