Äntligen en bra valaffisch

MaNa har hittat denna roliga valaffischbilden. Plötsligt vill jag verkligen rösta.



Mikael och jag har bestämt oss för att göra en sån där, vad heter det, barometer! Vi ska diskutera frågorna så att vi går på djupet. Han är inte lika politiskt säker den här gången, jag får rätt parti på de flesta barometrar, rätt som i det jag har bestämt mig för att rösta på. Och parkerna hamnar i en fin ordning med 2:an som mitt andra angernstiv osv. Vilket väl betyder att jag är insatt i frågorna och röstar så som jag borde rösta enligt de värderingar jag har. Men jag har inte bestämt mig i regionen och inte heller i kommunen.

MaNa har varit och röstat idag. Jag blir så glad oavsett om folk röster helt "fel.' Säger inte att hon gjorde det, utan fortsätter bara tanken att jag blir glad när folk röstar. Folk som tar sitt ansvar och försöker göra så att de man tycker är vettiga ska få styra landet är beundransvärda. Och jag har lärt mig så mycket genom det system vi har i Sverige med många partier, att människor behöver inte vara dumma i huvudet för att de har fattat vissa saker fel, som man själv tycker. Alla gör ju detta för att de tror att ett sätt är bäst och nyttigast för landet. Och tvärtom mot i USA där det är väldigt polariserat mellan de två enda kandidaterna och deras parti, så rör det på sig i svensk politik, vänster är alltid vänster och höger alltid höger, men ändå rör det sig lite. Gamla konstellationer kastas, nya görs upp. De flesta kan samarbeta med de flesta. De två partierna på yttre kant kanske aldrig kommer att samregera men konstigt vore väl det. Märkligt nog har båda partierna på varsin kant problem med -ister i sina medlemsregister, i detta fallet kommunister och nazister. Men även folk som röstar på något av dessa problematiska partier kan vara fantastiskt trevliga människor som du skulle vika dig dubbel för att hjälpa. Och som kanske har räddat livet på dig. Det är svårt att älska och respektera politikerna generellt, men låt oss aldrig följa deras exempel och behandla varandra som de gör. Människor förtjänar bättre. Du också, oavsett vad du röstar på faktiskt.

5 kommentarer:

modren sa...

Jag fattar faktiskt inte varför politikerna mest hela tiden rackar ner på varandra i stället för att komma med entusiastiska egna inlägg om varför man ska rösta på dem. Folk är ju så trötta på tjafset!
Men när Magda säger att vi ska ta tillbaka vården och vända på varje sten för att stoppa våldet kan man ju inte annat än undra: Vad har hindrat er från att göra det de senaste åtta åren? Jo, det beror på Reinfeldt. :-)
Såg du inte alla medlemmar på KD:s kommunlista, Anja? Först Joachim, sen Rolf, sen Amanda, sen nån till som jag har glömt. Dem ska jag rösta på.
På min syrras KD-kommunlista står deras stavis som andre man.
Men rösta ska man! Punkt. Annars har man aldrig rätt att klaga på något i samhället.
modren

modren sa...

Och Kolhydraterna låter som ett riktigt bra parti!
modren

Anja Olergård sa...

Jag har inte läst posten, men M sa att han sett massa bekanta på den. Han sa inget om Amanda. Var det Nilsson alltså? Det visste jag inte. Duktigt!

Jag har inte hört om en enda människa som uppskattar allt skitkastande. Så varför inte vara den som inte beter sig så? Fattar verkligen inte.

Anonym sa...

Jag har varit myndig i 33 år och har aldrig haft så svårt att rösta som i årets val - det känns verkligen som pest eller kolera! Jag gillade gamla Alliansen, men ogillar SD. Är liberal utan att vara konservativ eller nationalist, men är heller inte socialist. Vill ha en ambitiös klimatpolitik utan mp’s plakatpolitik, vill ha jämställdhet utan att allt ska vara lika för alla, vill ha valfrihet men lika möjligheter. Två partier kallar sig liberala men säger sig utgöra regeringsunderlag för två olika alternativ, inget av dem lockande för mig… men ja, jag ska gå och rösta!
/Sofie

Anja Olergård sa...

Verkligen svårt i år! På nåt sätt vill jag verkligen vara kristdemokrat men tycker så illa om Ebba Busch. I utfrågningen i tv4 härom dagen betedde hon sig inte bra, kuppade in anti-Magdalena fast t o m Jimmie Å och Nooshi D kunde hålla sig från att vara elaka mot varandra. Detta känns som den lägsta nivån på valkampanj nånsin. På ett sätt vill jag också straffa dem genom att inte rösta alls. Men det skulle ju bara få effekt om alla andra gjorde likadant. Min röst verkar bara viktig när jag har röstat, inte när jag vill säga ifrån att ni alla borde skärpa er. Så jag ska också rösta. M och jag ska göra en valkompass ikväll och prata om frågorna. Han har samma bryderi som du.