Bra men föll på mållinjen

Trots att Mikael blev ännu sämre och knappt kunde ta sig in på akuten för egen maskin, och åkte direkt till hjärtintensiven, har jag mått rätt okej idag. Jag har pratat flera gånger med honom. Vad det gör skillnad för oron! Och de har så fantastiskt bra koll på honom. Och det han har är inte nåt som orsakar hjärtinfarkt, som jag förstår det. Och aldrig har väl en patient dött på hjärt-IVA. Så det ÄR inte farligt att han ligger på sjukhus.

Dagen känns som om den har varit en vecka lång. Jag hade feber förut och nu har jag minnesluckor. Men har fått så hjärtans mycket hjälp.

Jag blev väldigt sömnig tidigt idag. Skrev in i boken att jag skulle lägga mig och sova om typ tio minuter, så jag tog fram öronproppar och ögondroppar och skulle göra mig klar. Men sen vet jag inte vad som händer. Jag får för mig att jag inte för allt smör i Småland kan somna nu, jag kämpar emot som en gnu och en timme senare är all sömnighet borta. Jag ligger här som ett våp och fattar inte vad jag håller på med. Jag gick upp för en stund sen och tog ett extra sömnpiller. Men varför vågade jag inte somna? Tyckte jag att det var viktigare att jag fick utöva min frihet och spela spel, eller vad jag nu har gjort som var så viktigt (jag har inte ett enda minne av vad jag gjort så så värst viktigt kan det inte ha varit), än att jag skulle sova ordentligt en dag när jag varit ovanligt orolig? Det är ingen rim och reson. Jag styrs alltså av rädsla. Men varför är jag rädd för att somna när jag håller på att somna? Då kommer det ju gå bra ju!

Jag måste göra en lista på sovregler som jag ska läsa innan jag lägger mig och liksom gå med på sakerna som står på den varje kväll i förväg. För så här kan jag inte ha det. Jag är som en två-åring som ska göra ALLT utom att sova, dricka, gå upp, kissa, en saga till, kramas, säga jag älskar dig.

Jag har inte haft ångest ikväll. Igår snarare, men inte ikväll. Så varför var jag så hysteriskt rädd för att somna nu?

Nu har jag massvis med symptom för att jag var så trött att jag borde ha somnat för fyra timmar sen. Och så skriker kroppen att den tycker jag är en idiot som inte lät den somna då när jag var så ljuvligt trött. Jag vill bara en sak angående min sömn och det är att jag ska känna mig sömnig. Och nu gjorde jag det och vågade ändå inte försöka somna. Med fem mediciner i kroppen brukar jag oftast somna och dessutom särskilt när jag dessutom är riktigt trött. Jag var inte övertrött utan bara hälsosamt sömnig.

Men nu ska jag definitivt sluta. Jag ska ju inte ens skriva när jag har tagit sömnmedel.

9 kommentarer:

modren sa...

Du kanske ska gå en kurs i hur man vinner förhandlingar med den där Kakabawi eller vad hon heter?
Så du kan förhandla med kroppen och vinna varje gång?
modren

Humlan sa...

Rädsla för att somna = separationsångest??
Jag känner igen mig i det du beskriver,så var det för mig också när min PTSD var mycket värre. Rädslan för att inte få sova, men samtidigt rädsla för att somna och hur kroppen liksom reagerar som att det är farligt att somna, så att fast man är jättesömnig så... plopp, plötsligt är det inre alarmet på och man är klarvaken.
Jag har fortfarande lite svårt med insomning, men rädslorna har försvunnit i takt med att jag läkt psykiskt.

Vad skönt att du klarat av dagen så bra, även om det måste tagit mycket energi.

Skickar varma styrkekramar, och Krya kramar till Mikael ❤️❤️❤️

Humlan 🐝

Anja Olergård sa...

Ja du, mamma, det vore väl nåt att vinna över kroppen varje gång. Jag förstår att du menar vinna bra förhandlingar som leder till att jag somnar, inte vinna förhandlingar med ME:n generellt om vad jag orkar på daglig basis. Även om faktiskt kroppen skulle behöva vinna några fler förhandlingar om det.

Anja Olergård sa...

Så värdefullt att du berättar det, Humlan. För du hör ju hur dumt jag tycker att jag agerar, och inte kan förstå varför jag inte vinner den förhandlingen varje kväll. Skönt att veta att det kan finnas mekanismer som är starka och som jag inte är kunnig om ännu. Så att det inte är att jag är knäpp bara.

Har äntligen fått min "diagnos" nu, säger jag med illa låtsas sarkasm. Mars förra året till nu tog det. Och man får inte träffa psykolog annat än på mottagningen. Hade väl mina misstankar om det men det var ju en av två saker som var viktiga för mig! Jag kan ju inte åka till mottagningen ens för det. Lite blaja på det!

Men nu när jag tänkte på saken och mentalt noterade att jag skulle lagt mig för en timme sen, så inser jag att jag har haft så många jobbiga erfarenheter med sömn att det är lagrat i en fil i hjärnan som har en stoooor varningsskylt på. Och nu sen jag fick ptsd så reagerar jag ju också mer på sömnen, inte bara på vården.

Men jag var inte rädd för han på Bragée härom dagen. Det var det ingen vits med, det är ju inte nåt som står på spel där precis. De kan inte göra nåt och jag förväntar mig inte mycket heller.

Humlan sa...

Jo, sömnen är ju en av de få saker vi inte kan styra med viljan 😏. Jag förstår hur du menar med att det lagrats en 'sömnfil med varningskylt'. Det blir nästan som en fobi, och för mig iaf tror jag det som skrämde mig mest var de känslor som förknippats med att inte ha sovit. Så egentligen rädsla för att känna jobbiga känslor. Och sen bygger hjärnan på med katastrof tankar etc.Fast jag hade ju inte ME då när min 'sömnskräck' var som värst, bara PTSD.

'Grattis' till diagnosen, vilken överraskning 🙄. Men uruselt att det bara är de som är tillräckligt friska för att ta sig till mottagningen som får psykolog kontakt. Inte video samtal ens?
Helt värdelöst!

Det låter inte som de imponerat...

Anja Olergård sa...

Kurator kan man ha videosamtal med, psykologen har man bara tillgång till på mottagningen. Det kallas att sälja ut de sjukare patienterna. 😭

Anja Olergård sa...

Stämmer på mig också, det är att inte sova och må så dåligt och bara så maktlös och dålig som man är rädd för. Men det finns ju mer, för jag har inte haft det så på ganska länge. Men hjärnan verkar vara vigilante!

Humlan sa...

Mäh? Hemskt ju😢,det verkar inte vara nåt problem att träffa psykolog online rent generellt. Många såna tjänster nuförtiden.


Förväntansångest kan hänga kvar länge efteråt. Min hjärna är också mycket vigilante! 😅Inget slappande på jobbet där inte!

Kram Humlan 🐝

Anja Olergård sa...

Haha, inget slappande på jobbet. Ja men då så.