Inte stolt

Högern vill ha Morgan Johanssons huvud på fat. Men jag kan inte uttala mig i om de har rätt i att han bör avgå. Hur vet man att det är hans olämplighet på arbetet som orsakat den eskalerande brottsligheten eller om det är tidens gång. Motståndarna är alltid emot varandra i politiken, det är det enda jag vet riktigt säkert. Jag är extremt okunnig i vad Morgan Johansson gjort eller underlåtit att göra.

Men som svar på detta erbjuder stadsministern att om han fälls ska hela regeringen avgå. "Självklart" hör jag henne svara.

Hela regeringen avgå? Det är väl inte självklart? Det är ju att hota med ett större ont än vad som var nödvändigt. Visst är det så att hon är ytterst ansvarig för alla ministrar och all politik, men det har ju hänt förr att ministrar avgått utan att man gör taberas på hela regeringen. Efter fyra års strukturella problem och lagom till att valspurten sätter igång  Förutom det rent logiska i att inte avsätta regeringen frivilligt varje gång nån enskild politiker hotas.

Att en minister avgår är inte en inrikeskris så som att hela regeringen avgår. En överdriven handling ska mötas av en ännu mer överdriven handling. 

Och ingen tycker på allvar synd om Morgan Johansson. Han får löneförhöjning och ett bättre ministerie att ta hand om efter en liten semesterperiod.

Enter den politiska vilden Amineh Kakabaveh. Idag har hon både sagt att hon ska rösta för och emot att Morgan Johansson får avgå. Jag hörde henne säga att hon inte har något kurdiska intressen, men eftersom hon varit kurdisk barnsoldat tror jag inte på det. Hon säger ju själv att för att hon ska rösta för Morgan Johansson så ska Sverige inte gå med på Turkiets NATO-krav på att terrorstämpla kurdiska organisationer.

Så en person som är en i en stor riksdag fattar sina egna beslut, oberoende av det parti hon röstades in som representant för. Hon kan hålla en regering som gisslan under en fyraårsperiod, vid en andra regeringskris och NATO-medlemskap. Hon har sagt att hon inte tycker att Sverige ska gå med i NATO. Så nu tycker hon uppenbarligen att hon har rätt att avgöra den frågan personligen. En underbar möjlighet att värna om mänskliga rättigheter, som är vad Amineh säger sig bry sig om. För att hon inte ska fälla Morgan Johansson och därmed hela regeringen ska Sverige inte gå med på Turkiets krav utan strunta i det där med NATO. "Jag har rätt, tyvärr" hörde jag henne säga.

Jag blir upprörd över det politiska spel som pågår. Har läst en del om politiska vildar och det har aldrig varit positivt. En SD-kvinna sade upp sig och flyttade hem men uppbar lön från riksdagen i fyra år. Jag är väldigt mycket för personligt ansvar. Även för yttrandefrihet och åsiktsfrihet. Men jag tycker inte folk som har blivit invalda i riksdagen av sina partier ska få fortsätta ha makt på ett sätt som väljarna inte avsåg. Eller på ett ännu mer olämpligt sätt som nu är fallet.

Jag gillar inte Ebba Busch men hon kom visst med ett olivblad (säger jag med viss ironi, för även det är ju politiskt spel) när hon sa att om Morgan Johansson bara avgår så ska de inte misstroendeförklara någon mer före valet. Och Amineh Kakabavehs inflytande blir tillbakadraget till vad det borde vara, bara en röst av flera hundra. Sossarna hade inte mycket val när de gick med på utpressning från den politiska vilden förra gången. "Gör ni inte det här så fäller jag er". Men om utpressningen fungerar, varför ska den inte fortsätta?

När en person säger att de ska göra si eller så, avsätta regeringen eller så, blir jag heligt vred, när ett parti säger det blir jag besviken men sånt är också spelet. Personlig utpressning är inte spelet, fast jag är övertygad om att det försiggår i riksdagen var enaste dag. Har de puls? Då svindlar de.

Jag hade bestämt mig för att kolla på Partiledardebatten ikväll men jag blir sååååå trött. Har bara sett snuttar i efterdiskussionerna på tv4 och korta intervjuer från idag angående misstroende/NATO/Amineh. Och jag står knappt ut med den smörja som kablas ut.

Hur ska vi klara av det här valet??? 

4 kommentarer:

modren sa...

Jag var uthållig - och intresserad - och tittade på hela partiledardebatten. Jag gillar i alla fall Magdalena klart mer än Löfvén. Tycker Ebba Busch är helt ok, men Annie Lööf och Per Bolund kan dra sina färde. Johan Persson tyckte jag var riktigt vettig! Normal och sansad.
Men visst är det ett spel för gallerierna! Ändå blir jag fascinerad av politik, vet inte riktigt varför. Det bor nog en liten politiker i mig, som vill fram ibland.
Jag vet förstås inte heller varmed och hur mycket Morgan A har dabbat sig, men han har tydligen mer än någon annan fått en massa anmärkningar på sig men får fortsätta som om inget hänt. Missköter man sig grovt år efter år ska man inte få sitta kvar och ska inte få nåt ännu mer ansvarsfullt. Man ska få foten.
modren

Sara sa...

Jag har ärligt talat inte orkat hänga med, blir bara upprörd över att de som ska påverka våra liv ser det som ett spel.

Men jag tror nyckeln till att verkligt sabotera en myndighet är att tillsätta Dan Eliasson som gd, han har ett gediget track record.

Anja Olergård sa...

Jag håller med dig i stort, mamma. Är också egentligen intresserad av politik, det är ju så viktigt för vår överlevnad. Men jag är också oerhört trött på politikerna. Såg på en dokumentär om Nancy Pelosi härom natten och det var ju dock långt värre än när vi har i svensk politik. Nu är ju visserligen Trump inte den generella presidenten så när han ör inblandad blir det ännu värre invektiv och manipulering än vanligt. Men ändå. Håller med om att han dem nyaste partiledaren, du sa vad han hette, verkar rätt bra. Men kan inte alla bara bete sig!

Anja Olergård sa...

Haha, ja, Dan Eliasson hade väl tre rundor som gd och det blev bara värre och värre. Har glömt vad han gör nu. Han kan väl inte vara kvar på det som har med krisberedskap att göra, nu när det kanske är ett område som faktiskt spelar roll! 😱

Men för övrigt håller jag verkligen med dig om att de inte borde bete sig som om detta är en karriär och allt det där. Men jag vet inte hur man får dem att agera som om detta handlar om folks liv.