Självpåtagna språkpoliser utan kunskap

Det finns så många fb-grupper där 
folk berättar om konstiga saker de har hört och istället för att kolla i SAOL så  frågar de kretiner på fb som inte kan skilja mellan de och dem.

Senaste historian var hur en tjej flög till Island. När de kom inpå flygplatsen kunde hon inte komma på vad det var för språk de talade, och kom fram till det geniala men ändock superfelaktiga språket fornnordiska.

Men självklart försöker man på en flygplats anpassa sina meddelanden efter vad folk kan förstå.

Fornnordiska på flygplatsen. Ge mig lite snö.

5 kommentarer:

modren sa...

Och nog går det utför med språket? Det är som att ingen orkar kolla i SAOL. Och svenskan i högskoleprovet blir enklare för varje år.
modren

Anja Olergård sa...

Hear, hear!

modren sa...

Here there and everywhere.
modren

Monica sa...

Jag har varit språkpolis i hela mitt vuxna liv och börjar bli lite naggad i kanterna. Det började med våra egna ungdomar. Med två språkpoliser till föräldrar måste väl ätteläggen bli perfekt? Nej då. De talar och skriver svengelska som hade det kommit med modersmjölken. Prepositionerna sitter inte och de får ha ordkunskap med pappa trots att alla passerat tjugoårsdagen. Språk är i alla lägen något som påverkas av vilka som använder det. Svenskan har silats genom flera olika språk förut och fortsätter nu att silas genom både engelska och andra språk. Och det där högskoleprovet har blivit "ett skämt", men jag har inte räknat ut om det är för att jag har blivit så gammal, för att den språkliga fördumningen kräver det eller för att man helt enkelt bestämt sig för att man inte vill göra provtagarna ledsna i ögat.

Humlan sa...

Haha, fornnordiska! Otroligt!Kan bara instämma, språkförbistringen är bedrövlig. Och slarvet, alla dessa stavfel. Till och med i SvD och DN. Det skär verkligen i hjärtat