Värsta historien

Läste nyss att en tvååring hamnade på sjukhus i Norge i tre månader pga en dagisanställds oaktsamhet och har fått frätskador i halsen för livet. (Tur att hen inte också riskerar en transplantation med en plaststrupe av dr Macchiarini som lök på laxen.) Den 23-årige "pedagogen" hällde flytande avloppsrens i en drickflaska och ställde den på handfatet i förskolans badrum, varpå 2-åringen drack.

Jag tycker det låter fruktansvärt. Så hemskt att det verkligen inte borde fått hända.

Och förstår inte varför det verkar som om vem som helst kan få jobb i hemtjänsten och på förskolan. Samhället värdesätter inte omvårdnad, särskilt inte av unga och gamla. Min hemtjänstperson är fantastisk, hon duschar och tvättar håret på mig så skonsamt att jag knappt förstår hur hon gör. Hon håller liksom emot med ena handen och gogglar schampot med andra, så att jag inte behöver hålla emot så mycket med nacken. Idag var jag typ tröttast nånsin och hon märkte det både på hur huvudet slängde och att jag inte orkade prata. Men hon tvättar håret på mig i princip utan att jag blir blöt i ansiktet! Nån person fick mig att få flera kallsupar och jag fick till slut sitta och hålla för näsan. Så den kvinnan jag har är, tror jag, oerhört begåvad på små detaljer, och med stor erfarenhet. Och hon bevisar tesen i sorglig jämförelse att en del verkar anställa vem som helst på hemtjänsten, även om det finns undantag som uppvisar fantastisk yrkesskicklighet. (Har hört för många hårresande historier med början "Idag har hemtjänsten...") Jag försöker göra nån sorts koppling mellan detta och barnomsorgen, och den förfärliga historien om avloppsrens i drickflaska. Det krävs varken utbildning eller egen erfarenhet av barn för att räkna ut vad just det är för hemsk ekvation. Som att en med parkinson sitter i vit soffa och dricker rödvin. Vissa saker borde ju vara självklara, även för den minst framstående person.

Det pratas ju om det öppna samhället, terror och övervakning. Jag tyckte det gick läskigt fort att hitta gärningsmannen bakom Drottninggatanattentatet. Och jag har inget att dölja så mig får de gärna filma på alla offentliga platser utom provhytter och badrum. Men lösningen är väl inte att övervaka alla så att vi ser när onda saker håller på att hända. Det är ju ett orimligt samhälle, och inte önskvärt. En som vill offra livet för att ta någon annans kommer alltid att lyckas. Om det är en väldigt specifik person kan det bli svårare, som usa:s president, men är man villig att ge sitt eget liv är det väldigt svårt att stoppa.

På samma sätt går det inte att stoppa att det händer olyckor i trafiken eller att barn slår sig. Även om man bara fick köra i 60 och alla höll det skulle det ändå hända olyckor. Folk ramlar ju när de går! Den mänskliga faktorn. Men att hälla nåt frätande i en drickflaska på ett dagis hör inte till de där sakerna som man får räkna med att de händer. Förfärligt för 23-åringen, men vissa misstag är inte ok.

P.S. Samtidigt undrar jag hur ett frätande ämne _inte_ fräter sig igenom en drickflaska. Man måste vara källkritisk.

Inga kommentarer: