Rullstol i Italien?

Samma dag, precis när vi står och betalar för att hyra en rullstol inne i stan att ha med på italienresan, ringde arbetsterapeuten och sa att min hade kommit. Men Mikael missade hennes samtal med några minuter, och hon svarar inte när hon inte har telefontid, även om hon vill en nåt. Skulle vi lämna tillbaka den, och att Mikael skulle behöva jaga folk på förmiddagen före flyget? Nej, vi åkte med hyrrullen.

Ja, det kan jag ju rekommendera för en me-patient. Och flygplatserna säger så fint att de erbjuder assistans, men så fort de ser din egen rullstol säger de att då kan ni köra den själva till gaten. Okej, det går ju an när man har checkar in, men det värsta är hur man kommer till incheckningen. Mikael skulle dels gå och få nån stämpel på nån handikappparkeringslapp, under tiden stod mamma och jag i kön till incheckningen. Tre stora resväskor och en rejäl kvinna i rullstol. Mamma sprang som en tätting. För att komma från bilen och in på området körde Mikael en resväska mellan hjulen på rullstolen, och mamma drog två väskor efter sig. Cirkus. Jag fick bli körd av personalen allra sista biten (av säkerhetsskäl förmodligen) och fick gå på först. Ok. Fast otrevliga flygvärdinnor, eller den kvinnan i alla fall. Tala om deflation i ett serviceyrke. Hon var inte bara inte serviceminded, hon var otrevlig!! Man kanske borde skriva och påpeka det.

När planet landade fick jag sitta kvar mer än sist. Jag skulle visst få en särskild buss för handikappade. Men när jag äntligen gick ur planet står jag alltså uppe på där man går in. Ingen fint lutande gång, utan en trappa med typ hundrafemtio trappsteg. De två italienarna som skulle hjälpa verkade lite valhänta. Jag kan ju fysiskt gå, men kan inte leva med smärtan om jag skulle gå i alla lägen. Men jag hängde mig på Mikael och var så glad över väggen av fuktig värme som mött oss, att jag klarade vad som helst.

På hemvägen var det minsann annorlunda. Där kom en man med clipboard, tog oss före i kön och satte mig sedan att vänta på nån handikapplats. Här skulle jag få nån sorts höjdmaskin där hela skrovet lyftes, och sen vecklade man ut (och provgick) några plattor som en sista bro rätt in i planet. Kolla inte ner, så går det bra.

Är jätteglad för att jag slapp gå upp för massa trappsteg. Det hade inte gjort susen. Om jag inte skärper mig får jag ont av fyra trappsteg.

Ja, så kom vi då fram till hotellet. Ellen hade flugit från Malmö och var redan där. Dessutom kände hon nu all personal till förnamn, och de henne, och maitre d'n höll öppet restaurangen bara för oss och de andra som kom på samma gång fick nöja sig med den kalla buffén, men han hämtade spaghetti, och kalvkotlett med sås och potatis till oss. Ellen med sina piercing blue eyes och bubblande italienska har varit oss till stor nytta. Mer om det sen.

Vi ville ju ha rullstolen inte bara i samband med flygplatserna utan på hotellet, om det var avstånd. Och jo, det var det ju. Vårt hus låg mitt emellan Ellen och mammas hus och poolen, men restaurangen låg ett rejält antal hus bort, i en uppförsbacke dessutom. Med en del kullersten. Plötsligt verkar det inte så kul för Mikael, som har utomordentlig talang för att svettas, att kånka upp mig i 30 graders värme och komma fram rinnande till middagen. Så vi använde bara rullstolen till poolen, där det i princip var flatmark och bara kort sträcka, och sen hyrde han en vespa som han körde mig till middagen med. Själv körde han omkring i de olika byarna och hade massa äventyr för sig på förmiddagarna medan jag sov. Och jag kände mig väldigt hipp som varje dag halade upp kjolen, klev upp på vespan och höll händerna om min favoritmage. Jag är 44 år och bruden som blir hämtad på vespa :)

Mamma hängde med Mikael på skotern till Tropea, hon ville kolla på stranden, och Ellen åkte med och köpte glass. Så den gjorde god tjänst, inte bara som mina ben. Första dagen hade vi ju bil och åkte runt i omgivningarna. Kom man bort från kusten var det en hög platå med alldeles flack mark. Vi köpte varsin glass i Tropea, och satt med den där fantastiska utsikten över hela havet framför oss. Andra dagen var de andra på en liten seglingdutflykt medan jag vilade mig. Win - win.

Ja, här skulle jag ju sätta in ett foto av mamma och Mikael på vespan, men det finns på Mikaels telefon, inte min, så jag publicerar detta när jag fått fotot. Nej, jag orkar inte vänta mer. Fotot ligger på Mikaels dator och han är och seglar. Foto får komma senare, om ni alls vill se mamma och Mikael på vespatur.

Jag ska försöka förklara bilderna. Poolbilderna -- förresten var vi nästan ensamma den första veckan, vilket var ljuvligt (inte så mycket ljud och ingen hemsk s k underhållning). Jag badade så ofta jag orkade, kanske drygt hälften av dagarna. Det var fullkomligt gudomligt att ligga och flyta i det sköna vattnet, allt var lagom varmt och jag låg bara och njöt. Bakom oss hade vi berg, framför oss havet, och på ena sidan bara några sittplatser vid poolbaren, och åt andra sidan vårt hus, som man ser gaveln av. Och sen är det nåt helt misslyckat kort på undertecknad, men jag blir så glad av det, för jag har blöt fläta!!

Och titta vilket fint foto av Mikael, och nåt tjockt ufo med.vita dubbelhaka. Så går det när man inte orkar lyfta armarna och alla series blir tagna nerifrån, i grodperqpektiv under mina hakor... Hrm, får hitta på ny metod.

Ja, och så får ni ett fint foto på vårt rum. Här tillbringade jag ju faktiskt större delen av tiden och hade det så bra
I köket satt vi inte mycket, men på uteplatsen satt jag ofta och åt brunch. Där hade man Tropea längst till vänster, uppe på berget, och upplyst på nätterna, sen bara hav rakt fram, sen Ellen & mammas hus. De hade en vinkel mot havet som inte vi hade, de kunde inte se Tropea. Orten hette förresten Parghelia. Ja, men här kommer några foton. Det sista är alltså det platta landskapet uppe på platån.

Inga kommentarer: