Ni stöttade så fint

Igår hade jag ju pestont och klagade på det i ett inlägg. Och ni var så grymt goa och stöttade och kramade och mer än man kan önska. Och imorgon är en annan dag, är ju normalt ett trösterikt råd.

Där här idag, so far.

Sov 2 1/2 timme. Stilnocten tar nämligen 1 1/2 timme att verka, sitter kvar i totalt fyra timmar, oc h om jag sover på fel tid vaknar jag så fort pillrena har slutat verka. Så jag låg och slösurfade lite innan jag gick upp och duschade. Jobbig dusch. Ville bli ren på riktigt, inte bara vispa lite här och där och låta vattnet rinna där det kan. Klippte tånaglarna, vilket aldrig är angenämt för man ser förfallet på så nära håll. Orkade som vanligt inte frisera håret tillnärmelsevis acceptabelt! Men det är märkligt hur lite man kan bry sig över vad receptionisten på röntgen tycker om ens utseende. Jag är ju lite fåfäng men också rätt trött ju.

Vi kom iväg, knatade in på Handens närsjukhus, in i korridor G för ultraljudsundersökning av buken. Det räknar man ju med inte ska göra ont. PÅ EN NORMAL MÄNNISKA, JA! fy bubblan vad ont jag hade. Jag kallar det petsmärta, dvs om nån petar på mig så gör det lätt ont. Och nu har han en knytnävsstor apparat som han trycker ner i fläsket och till slut var det som att slå på ett blåmärke eller fem. AOW!!!!!!!

Men ändå rätt oförargligt, för det skulle gå överst och var inte farligt.

Så säger läk eller förresten hette det nåt annat, han var utbildad till att avläsa bilder som vanliga människor inte begriper eller ens ser. Han sa dock att jag hade gallsten. Massor! Och eftersom jag haft tre anfall på tre veckor hoppas jag det blir operation. Det görs med titthål och är rätt smidigt. Såvida inte min endometrios har skapat massa konstig ärrvävnad kan de nog bara rycka ut gallblåsan genom hålet och sy ihop gallgågarna och så är det bra så.

Jag vet inte om det är min vc-läkare som fattar beslutet eller om hon konsulterar kirurg. Får styra upp det lite, som det heter.

Ja. 21/2 h sömn, jätteont på hela bålen och halva ryggen, men färdigt, klär på mig, går därifrån.

Trampar på en kant, trampar snett, tappar balansen, hinner tänka under fallet att jag är för långsam i huvudet och inte nog stark och kvick i kroppen förr att återfå balansen, utan hamnar med knän, handflator, rumpa, rygg, allt utom huvudet faktiskt, på marken. Där låg jag, 42 år, och tar mig en lur på gräsmattan...Huden på händerna höll, men jag är lite grön. Huden på knäna däremot höll inte och svider rejält nu. Och blod...

Så går det när man inte sover, när nån trycker hårt på nåt som känns ömt som ett blåmärke i en halvtimme, och man glömmer hur man gör när man går.

Ska prata med vem det nu var om rullstol, en att köras i för mina armar små kan inte köra mig, och gärna en som kan fällas lite så den går in i bilen. Jag får mer och mer behov av det. Mikael är så duktig och skyddar mig - lägg inte in matvarorna, gå och lägg dig, sätt dig och vila, ta paus osv, men han tyckte jag kunde gå 150 m till parkeringen. Själv tycker jag inte jag kan det en dag jag sovit lite, haft megaont en halvtimme och sen uppenbarligen inte kan stå på benen. Det är lite lurigt det där att ofta orkar jag inte tänka och då får mikael tänka åt mig, men ibland vet jag ju bättre än han och då måste jag vara så klar i skallen att jag fattar att jag behöver övertyga honom.

Men nu ska jag försöka lugna mig, så att jag har nån chans att sova ett par timmar.

Tack, fina, goda, kärleksfulla, för allt stöd.

På det hela taget har jag haft en rätt spännande och rolig dag. Och jag hoppas vakna om ett par timmar!! Då ska här säljas på tradera.

6 kommentarer:

Anna Linda sa...

Nääää. Vilken besvikelse till dag! Vi får väl sätta vårt hopp till framgångsrik nasar-karriär ikväll för att väga upp detta elände!

Sara sa...

Trist med handflator och allt ... och sönderpucklat fläsk. Mycket sämre dag kan man väl på det hela taget inte ha -utom när man har gallstensanfall.

Det är verkligen inte lätt att veta i förväg när man har nått sin kapacitetsgräns. Och "kan själv"-mentaliteten är så stark att jag verkligen behöver en öm make som påminner, liksom din: ska du verkligen göra det där nu?
Och det ska man ju oftast inte. Tråkigt nog är han ju inte hemma och vaktar mig hela dagarna, det hade varit lite trevligt annars ...

Jag har också tänkt på det där med rullstol. Inte för att jag behöver en nu, för antingen är jag i form att gå eller också är jag inte i form att lämna huset ändå. Men till exempel om vi skulle utomlands så vore ju en flygplatsrullstol bra. Och så kan man lägga bagaget på mig. Eller sätta mig på en bagagevagn. För jag måste ju också ändå bli rullad eftersom mjölksyran i armarna stoppar framfarten annars, antar jag.
Svamlar lite här, vimsig dag, skrivs en annan gång!

Anja Olergård sa...

AL. Övermodig. Tror du jag orkade nåt ikväll?? Men jag åt tidernas godaste Lidl-bakeoff-croissanter och det står två druvkuice i skafferiet till en annan dag. Ibland är kolhydrader den enda sanna glädjen...

Anja Olergård sa...

Sara: På det hela taget är jag rätt nöjd med att det var "massor" med gallstenar och inte inbillningssjuka. Och med croissanterna (jag vet! Jag älskar mjöl, det är sjukt!) så blev det en rätt bra dag. Och skrubbsår på knät känns som om jag har levt farligt idag, eller i alla fall levt...

Man kan be om rullstol på flygplatsen. Det har vi gjort, hos flygbolaget. I Malmö stod en söt kille i givakt och körde mig till utgången. På ARN fanns ingen, och jag satt och pustade på en bänk när Mikael gick och klagade (så vederbörande kunde inte veta om jag såg hel eller halv ut). Jag citerar: Vi hade beställt en rullstol men det fanns ingen. -Det var ju synd. I kid you not! Men alla behöver ju inte vara idioter för att han var det. Dessutom, om de är kinkiga kan man hota med anmälan, för det är lagbrott att diskriminera någon pga handikapp. De har inte ens rätt att fråga varför man behöver den. Och den kommer med en som kör, för maken måste ju köra väskor. På AMS oh LHR har jag sett golfbilar och annat som de kör folk i. Vi kom fram till detta efter att jag gått i en timma på raken på nån flygplats från incjeckning till flygplan och de började ropa upp oss.

Men hur man sen tar sig fram på semesterorten är en annan fråga. För en annan handikappinformerare.

Anna Linda sa...

Har bokat en resa och tror jag klarar mig utan rullstol, men undrar vilken ruta man ska klicka i för att beställa en söt kille som står i givakt?

Anja Olergård sa...

Fanns det ingen ruta med söt kille har de kanske tvingats skära ner på den tjänsten. Beklagar.