Vad är Downton Abbey?

Kort svar: Just nu mitt favoritprogram på TV.

Långt svar: En serie i flera säsonger (det har gått tre hittills och fjärde säsongen börjar 17 mars) om en familj med pappa, mamma och tre döttrar. De bor på godset Downton Abbey. Seriens första avsnitt börjar med att Titanic sjunker och godset blir av med sin arvtagare som var på det osänkbara skeppet med sin far. Eftersom det bara finns döttrar i familjen skulle en kusin till dem ärva, men i och med Titanicolyckan hittas istället en brylling el dyl, och så startar alltihop, inte helt olikt Stolthet och fördom, faktiskt.

Tidsmässigt är det början av 1900-talet, dvs hundra år efter P&P. Jag blir konfys ibland när de bryter Austen-tidens konventioner, för jag är så van vid att costume/period dramas utspelar sig då. Men här har alltså tiden satt igång med en hel del vad gäller jämlikhet mellan könen och klasserna, jämfört med Austens tid. På samma gång är det dock många saker som är förlegade för oss i dagishämtargenerationen. Serien pågår såvitt jag har förstått under ett decennium, grovt räknat.

Tvärtemot Jane Austens böcker är detta inte en berättelse om familjen på godset och deras jämlikar i omgivningen. Som titeln anger handlar detta snarare om ett tvärsnitt av människorna på en särskild plats, med fokus på det som försiggår på godset Downton Abbey, både "upstairs and downstairs" (dvs både den rika familjens problem och de fattiga tjänarnas problem). Älskar att man får en inblick i hela huset, inte bara salongerna. Och nu talar jag faktiskt både bokstavligt och bildligt.

(Blir dessutom väldigt sugen på att se om The Remains of the Day med Anthony Hopkins och Emma Thompson.)

Serien har substans. Det är inte bara gulliga kläder och tedrickande. Det är faktiskt en lättnad att slippa 1810-talets England, för så många fler frågor om livet och samhället kan föras upp till ytan. Det är såklart romantiskt men inte bara. Jag har inte ens sett färdigt första säsongen, men jag tror att det kommer att bli spännande, sorgligt och lagom intrigerande, förutom romantiken som man förutsätter i en serie där folk byter om till middagen. Men det är ingalunda översentimentalt trots att kärlekstemat är så väntat.

Familjen Crawley på Downton är rikare än familjerna Austen beskriver. Men Mary, den äldsta dottern, får inte ärva och där känner man genast igen Austens hjältinnors kamp för att få en make och dilemmat om kärleken eller pengarna är hans viktigaste egenskap.

Till den som inte har sett serien -- och jag trodde att jag var den sista -- säger jag: Ta en tur till det lokala biblioteket och SE DEN. Jättejättesevärd TV, om man gillar romantik, spänning, samhällskritik, etiska dilemman, gamla kläder och interiörer och vacker engelska.

Stina, gå och låna! Genast!!


P.S. För den som vill köpa finns den på CDon, tradera, eBay och Amazon, för att nämna några.

Imdb anger att avsnitten kommer i följande ordning:

Säsong 1, 7 avsnitt
Säsong 2, 8 avsnitt
Christmas at Downton Abbey (julspecial)
Säsong 3, 8 avsnitt
Journey to the Highlands (julspecial)
Säsong 4, 8 avsnitt med början 17 mars i Sverige
(Julspecial, annonserad)

3 kommentarer:

Sara.P sa...

:)

Anonym sa...

Men oj, vilket uttömmande svar! Tack för det! Jag tycker det är spännande att det utspelar sig senare än de flesta "kostymdraman". Det här blir ju runt när min morfar föddes. Tänk att det var så när han var liten. Jag ska se till att få kollat på serien snarast! Jag hoppas jag också gillar den, är i behov av lite verklighetsflykt just nu.

Anonym sa...

/Stina såklart