Att hitta gränsen

Som ME-patient är nog det svåraste att hitta gränsen. Man vill så mycket, orkar så lite, att det för jämnan råder obalans.

En liten bild kanske kan hjälpa att göra det tydligare vad som försiggår och öka beslutsamheten att vara efterklok före:
Översatt till svenska består cirkeln av att man Gör för mycket --> Ökade symptom --> Vila --> Minskade symptom --> Frustration --> Gör för mycket

Bilden har jag hittat på CFIDS Self-Help där det finns mer information. Detta kallas på engelska push-crash circle. Målet för varje ME-patient borde vara att inte hamna där över huvud taget, utan att känna till sina gränser och aldrig gå över dem. Men då betyder det att jag verkligen aldrig skulle få göra någonting annat än att vara hemma och knappt ens göra nåt där hemma. Ibland måste man få askunga sig, eller åtminstone följa med till Ica! Jag kan inte som människa säga att man inte får lov att överanstränga sig ibland. Kanske om jag var läkare skulle jag kunna säga det.

Men man måste ju leva också. Men inte jämt...

3 kommentarer:

Nilla sa...

Mycket bra bild, den skulle jag behöva skriva ut och sätta upp lite var stans för att påminna mig själv :)

Monnah sa...

Hoppas att du får bli frisk en dag!

Jezzie sa...

Vad bra att se att det är fler än jag som har det där problemet att ta i för mycket. Har trott att det är för att jag är relativt nydiagnostiserad.