Blåblodig vs fotsoldat

SvD, närmare bestämt Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet, skrev idag:
"Hur sårbart är det blå blodet för ofrälse smitta? Riskerar huset Bernadotte att så till den milda grad infekteras av underklassen att dess kungliga nimbus går förlorad? Utgör Daniel Westling ett hot mot monarkin?

Trendbrottet [ofrälsde gemål] och de inledande frågorna sätter fingret på en öm punkt i den moderna svenska monarkins struktur. Å ena sidan måste kungahuset vara någorlunda folkligt, lättillgängligt. Vi får inte uppfatta kungen, drottningen, prinsarna och prinsessorna som aristokratiska högfärdsblåsor. Vi måste känna att de innerst inne är som vi, men bättre, någon sorts ärkesvenskar.

Å andra sidan får de inte vara alltför vanliga. De måste omges av en folksago-aura, en skir sfär av kunglig magi som är lika odemokratisk och otidsenlig som den är förförisk och respektingivande.

Kungahusets medlemmar har hittills lyckats balansera skickligt mellan folklighet och kunglighet. De har inte gjort bort sig officiellt, inte framstått som moraliskt förkastliga överklasslynglar, utan överlag gällt för att vara goda föredömen.

Följaktligen går kungahuset hem i stugorna. En stor majoritet av svenska folket vill inte avskaffa monarkin.

Kommer detta att förändras när Daniel Westling blir hertig av Västergötland och, så småningom, prinsgemål?

På kort sikt kommer förlovningen och bröllopet utan tvivel att stärka monarkin. Allt annat är uteslutet. Bröllopsyra, brudklänningar, pompa, ståt och festligheter är svårslagna PR-boosters för vilken regim som helst, i synnerhet för ett redan mäkta populärt kungahus.


Frågan är hur det blir på längre sikt."

Vad tycker jag? Man måste ju bilda sig en uppgfattning om allt som är viktigt...

Vi har ju det spanska kungahuset, där en handbollsspelare blev prins och lite till, det norska och danska, där vanliga ofrälse gemåler snarare är regel än undantag. Tydligen är det bara i gamla trogna klass-England som man håller sig till överklassen när kungliga gifter sig. Vi har väl i så fall egentligen ingen sån överklass, även om en som gått Enskilda gymnasiet eller Franska skolan anses "finare" än en som gick på nån skola i Rinkeby. Och så helt vanlig är han väl ändå inte, om han, gymägaren, nu har gett Victoria en ring för en halv miljon eller mer. Om det nu var hans pengar. Eller som KG Bergströlm sa i SVT: "Hur mycket blaskig folklighet tål egentligen monarkin utan att förvandlas från champagne till okolsyrat vatten?"


Jag tror jag tycker att monarki, om den ärvs, ska vara champagnig. Om det är ett jobb, som president el dyl, så får man vara folklig och väljas på sina meriter. Men annars är jag faktiskt sossig nog att anse att om enda skillnaden är att man är född på en viss adress men sen lever som vanligt folk, om än med vidare plånbok, så har man inte kvalificerat sig för nåt särskilt. Då är skimret snarare ett löjets.

Nästa fråga är ju notan för kalaset. Tiotals miljoner kronor spås det kosta i medierna. Vem ska betala det? Allianspartierna är beredda att ge önkat anslag till stadskassan i nästa års budet. Jag är ju blå, men fullt så blå tror jag inte jag är. Visserligen kan det bli god reklam för Sverige med prinsessbröllop, men jag tycker 'ändå tine det är skattebetalarnas sak aytt stå för henens bröllop. Pappa har i detta fall en egen "portfölj" som det gått får nallas på för detta goda ändamål. Och har det inte kunnats planera nåt sparliknande under dessa sju år? Kommer det som en överraskning att de ska gifta sig och att det kommer att kosta pengar? Sälj rättigheterna för 13 miljoner (eller vad hon nu den cancerdöende engelska ex-såpaskådisen nu gjorde) så är saken biff. Kankse kan man be om kuvertavgift från gåästerna istället för bröllopspresenter. Det vore nåt! Eller så får man se det som dels en officiell angelägenhet såväl som en privat, och så delar man på kostnaderna.

Men å andra sidan är det ju lite coolt att en förlovningsvideo las ut på YouTube. För Sverige i tiden, verkligen!

Och visst är nog kungliga snäppet coolare än filmstjärnor, så, Oscarsgalan, släng dig i väggen. Vi ska ha prinsessbröllop! (Och jag skulle ge en hel del för att vara med!)

Inga kommentarer: