"Tänk dig ner i vikt" osv

Hittade faktiskt några kloka tips i dagens... måste jag säga det??? Expressen. Om man känner att man småäter eller använder mat som medicin finns det ett klokt sätt att ta itu med det.

Upptäck dina ätmönster

* Kartlägg dina matvanor. Du behöver inte ange portionsstorlek. Bara precis vad du äter och när. Alla småmål räknas. Beskriv vad du blir sugen på när du småäter.
* Vad har du för känslor när suget sätter in? Stressad, ledsen, arg, rastlös? Beskriv.
* Hitta mönstret. Varför känner du så här? Skriv ner svaret.
* Inse att maten kan vara ditt sätt att försöka göra dig av med just den känslan.
* Lär dig i stället att acceptera känslan. Låt den dröja kvar utan att göra något åt den.

Klokt. Tror det är på samma sätt med andra, mindre bra, sätt att hantera känslor -- att man måste våga möta känslan bara, acceptera att den finns och våga låta bli att göra något annat åt den än att känna den. Typ stirra den stint i ansiktet och veta att jag vinner om jag bara låter bli att backa!

P.S. Kände mig så stolt och stark av ovanstående, det där om att möta känslan och så försvinner suget. Såg sen en kommentar längst ner som tog ner mig på jorden :)

Jag vet precis varför jag äter en massa skräp på kvällarna, men inte tusan går det att låta bli för det. Har försökt att stanna i känslan tills den passerar som det så vackert står skrivet, men den försvinner ju inte. Den blir bara värre och värre till jag äter i alla fall.

Inga kommentarer: