Värsta formen av lurendrejeri

Försökte läsa SvD, men jag klarar inte att deras artiklar är så långa. Jätteledsen när man efter 1/3 av nåt riktigt intressant får avbryta och gå till Aftonbladet. Så många saker jag är ledsen och arg för med den hör sjukdomen, hjärntrötthet är en av dem.

Men på Aftonbladet såg jag ännu en rubrik om en 2-åring som är dödligt sjuk och åker utomlands för behandling. Läste ni för nåt litet tag sen om paret vars ungefär snargamla barn hade fått cancer som inte gick att bota i Sverige, så de startade en insamling för att åka utomlands. Nån kändis hade fått nys om insamlingen och uppmanat folk att donera. Tror de hade fått många hundratusentals kronor relativt snabbt.

Har folk inte hört förr om behandlingar i Mexiko där alternativvården inte journalför så folks svenska läkare inte kan få reda på vad som gjorts? Och där ingen heller kan få reda på om det som behandlingen gick ut på var några malda ingegefäror. Och Mexiko, de är väl inte världskända för att kunna bota obotliga sjukdomar?

Paret i historien ovan skulle nog åka till USA, men hade sen valt en billigare behandling än de samlat pengar till och istället bränt tiotusentals kronor på lyxhotell. Jag minns saken så dåligt men ungefär såhär var det.

Till slut hade i alla fall Kronofogden tagit kanske 500 000:- av de insamlade pengarna eftersom de inte hade gått till nån behandling för barnet. De ville ju inte ta livet av ett sjukt barn så de väntade ett halvår tror jag det var innan de hade tagit beslutet om att eftersom pengarna inte lagts på ett särskilt konto där allt gått till barnet utan pengarna använts till föräldrarnas konsumtion, så skulle de ingå i det som man kunde utmäta.

Är inte detta det värsta bedrägeriet som finns? Att spela på sitt sjuka barn och sen bo på hotell för pengarna? Visst kanske de behövde bo på hotell i samband med barnets behandling, men det var inte så pengarna hade använts.

Artikeln varnade såklart vanligt folk för att vara naiva, men sa också att kändisar har ett särskilt ansvar för vad de uppmuntrar folk att göra. Det är väl inte för inte som vårt nyaste yrke heter influencer.

Ta ansvar för vem, vad och hur du påverkar.

Inga kommentarer: