Introvert? Extrovert?

SvD lägger upp en halvårsgammal artikel om introverta resp extroverta människor. Tanken är inte ny men fascinerande. Texten aslutas med ett test. Svara J eller N på 20 frågor. Man kan få det ena eller det andra, olika hur extremt, eller nånstans i mitten. Dvs alla möjliga alternativ är möjliga.

Jag försöker somna om, det går inte så bra, så jag distraherar mig för att inte gråta, men det gör å andra sidan inte att jag somnar heller.

Men här är artikeln. Berätta gärna vad ni fick. Jag fick 19 J och 1 N. Så rätt tydligt resultat! Överraskar ingen!

introvert eller extrovert?

Gillar du att vara ensam och avskyr grupparbeten? Eller älskar du att ha många bollar i luften och svarar alltid i telefon? Gör SvD:s test och se om du är introvert, extrovert eller ”ambivert” – alltså lite av båda.

Av Maxime Persdotter Wallström
14 jun, 2018

2012 gav Susan Cain de introverta upprättelse genom boken ”Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking”. 91 år tidigare myntade C G Jung begreppen introvert och extrovert. Alla människor har båda sidorna, menar dagens teoretiker, men en av dem dominerar ofta. Är du mest introvert eller extrovert – eller ambivert? Foto: IBL

Begreppen ”introvert” och ”extrovert” myntades av psykiatern C G Jung 1921 och används än i dag för att beskriva två grundläggande personlighetsdrag. Enkelt uttryckt handlar det om i vilken grad ens fokus som person är riktat inåt eller utåt.

Extroverta personer behöver mycket stimulans utifrån för att inte bli uttråkade, och får energi från externa intryck och genom att vara med andra människor. Enligt Psykologiguiden betecknas extroversion bland annat av sällskaplighet, självsäkerhet och värme i relationer till andra.

Introverta personer behöver mindre stimulans, får energi från sin inre värld och genom att ha tid för sig själva, till exempel genom att läsa, reflektera och genom att samtala med andra – men en och en.

En av dem som har argumenterat för värdet av att vara introvert är den amerikanska författaren Susan Cain. Hennes videoföredrag Ted-talk från 2012 om ”The power of introverts” fortsätter att locka tittare och har i dag setts av över 19 miljoner människor.

Enligt Susan Cain är dagens samhälle anpassat för extroverta. Idealet är att man ska ta för sig, visa framfötterna, höras och synas – både för att landa drömjobbet och en kärlekspartner. Som resultat av detta har det skrivits otaliga guider för hur man som introvert ska överleva första dagen på nya jobbethur man nätverkar och hur man uppfostrar ett extrovert barn. Det finns till och med guider för hur man dejtar en introvert person.

Tidigare har introversion och extroversion setts som ytterligheter på en och samma skala – att man alltså är antingen eller. I dag menar teoretiker att alla människor har en både introvert och extrovert sida, men att en av sidorna ofta dominerar.

I testet nedan kan du själv ta reda på vilken av sidorna som är dominerande hos dig – eller om du är ”ambivert” alltså både extrovert och introvert på samma gång.

Testet: Introvert, extrovert eller ambivert?

Läs påståendena nedan. Svara ”ja” om påståendet passar dig och ”nej” om det inte passar.

Ju fler ”ja”-svar du får ihop, desto mer introvert är du – ju fler ”nej”-svar, desto mer extrovert. Om du får ihop ungefär lika många ”ja” och ”nej” så kan du vara ”ambivert”. Det innebär att du är en blandning av introvert och extrovert, ofta beroende på situation.

Testet är ett utdrag ur Susan Cains bok ”Tyst: De introvertas betydelse i ett samhälle där alla hörs och syns” (Natur och Kultur, 2016). Så här skriver författaren själv om testet i boken: ”Detta är ett informellt snabbtest, inte en vetenskapligt validerad personlighetsundersökning. Påståendena har formulerats utifrån uttryck för introversion som de flesta forskare i dag ställer sig bakom.”

20 påståenden att svara ja eller nej på:

1. Jag pratar hellre med någon mellan fyra ögon än umgås i grupp.
2. Jag föredrar ofta att uttrycka mig i skrift.
3. Jag gillar att vara för mig själv.
4. Jag verkar inte bry mig lika mycket om pengar, uppmärksamhet och status som andra runt omkring mig gör.
5. Jag gillar inte småprat men för gärna samtal om sådant som känns viktigt för mig.
6. Andra säger att jag är en god lyssnare.
7. Jag tar sällan stora risker,
8. Jag gillar arbetsuppgifter som jag kan fördjupa mig i utan att bli avbruten.
9. Jag gör helst inget större väsen av min födelsedag utan firar den gärna bara med en eller ett par nära vänner eller med familjen.
10. Andra uppfattar mig som mjuk och mogen till sättet.
11. Jag vill helst inte visa upp eller prata om det jag jobbar med förrän det är färdigt.
12. Jag ogillar konflikter.
13. Jag jobbar bäst på egen hand.
14. Jag brukar tänka först och prata sedan.
15. Jag kan känna mig slutkörd när jag har varit ute någonstans, även om jag haft kul.
16. Jag låter ofta telefonsamtal gå vidare till svararen.
17. Om jag måste välja föredrar jag en helg utan någonting alls att göra framför en helg med för mycket inbokat.
18. Jag gillar inte att hålla på med flera saker samtidigt.
19. Jag har lätt för att koncentrera mig.
20. I undervisningssammanhang föredrar jag föreläsningar framför grupparbeten.

1 kommentar:

modren sa...

Jag visste ju förut att jag är introvert till tusen. Tvekade dock på 10:an - andra uppfattar mig som mjuk och mogen? Hmmm. Mycket tveksam. Punkt 19 har jag alltid kunnat svara ja på ända tills åldern kom och gjorde sitt till.
Annars är jag en rungande jasägare.
Hade jag förstått det redan när jag var ung, hade det underlättat en del.
modren