Orättvist påhoppad

En gång hade Mikael och jag köpt middag på ett ställe i Gamla stan, då medan Groupon fortfarande fanns. Gamla stan är stort, jag har gått genom halva en gång för tio år sen, men sen dess kan jag inte gå så långt. Och jag har ju ett handikapparkeringstillstånd samt en rullstol. Men det ser folk kanske inte. När vi körde på de där smala gatorna och Mikael försökte hitta till restaurangen, så var det en arg gammal gubbe som stoppade oss. Jag minns inte riktigt vad han sa, men jag minns att han var arg för att vi körde bil på gågata och han avslutade med att stirra Mikael ilsket i ögonen och säga Jag tycker inte om dig!

Det här var flera år sen. Tydligen är jag långsint. Dels är jag kanske irriterad på att jag inte tänkte på att säga nåt om handikapptillståndet. Men sen var han så elak så jag blev inte precis rädd, men chockad och ledsen. Och att Mikael fick en skopa ovett som han inte var skyldig till, det sårade mig. Han svarade inget heller, och jag är så stolt över honom att han inte blev arg tillbaka. When people know better, they do better.

Har läst om folk som fått arga lappar på vindrutan när de parkerat på handikapplats och sedan gått ur bilen själva. Tydligen får man inte ha några ben om man ska vara handikappad. Fast i Sverige är reglerna för tillstånd nog striktare än i USA, och det är därifrån de flesta arga lappen-historierna jag hört är.

Men även här kan man missbruka tillstånd och annat. Jag har varit med i en bil där mannen körde på en gågata bara för att visa mig att han kunde. Han hade inget där att göra annat än att skryta. Och jag har sett anhöriga utnyttja ett p-tillstånd fast de är unga och friska och kan gå hur långt som helst. Sånt blir jag verkligen heligt vred över. Vill anmäla dem!

Jag har ansökt om nytt p-tillstånd, det är nog därför de här sakerna börjar komma tillbaka i minnet. Och jag _kan_ ju gå själv, om det börjar brinna där jag är så kan jag fysiskt ta mig ut. Så en del kanske inte tycker att jag räknas som handikappad. Det är känsligt det här, att bedömas av andra. Man vill ju visa att man verkligen gör rätt för sig och inte utnyttjar rättigheter man inte har. Och det är ju fortfarande folk som fuskar, med både assistans, ersättning, sjukskrivning mm mm. Folk som söker efter att fuska, vare sig det är lagligt eller inte, har jag inte mycket till övers för.

Inga kommentarer: