Dagens språklektion

För ett tag sen läste jag ett inlägg från en transperson som bytt kön, och som säger att hon numera är tyst eftersom rösten är det enda som avslöjar henne. Nån sa att man kan gå till talpedagog och inte bara lära sig var ens röst kan ligga för att låta mindre manlig, men också vilka ord man använder. Tänkte att det säkert finns manligt och kvinnligt språk, men att det inte är nåt jag nånsin tänkt på. Det blir ju komiskt om en stor karlakarl säger Milda Matilda eller nåt sånt. Så säkerligen finns det manligt och kvinnligt språk. När män svär använder de oftare ord för djävulen och var han bor, samt könsord, och kvinnor oftare namn för Gud. Det kommer jag ihåg sen universitetet.

Ordförråd skiljer också amerikansk och brittisk engelska. Man kan möjligtvis härma uttalet på det ena eller det andra, men ordförrådet och uttryckssätt är inte samma. Jag kan prata amerikansk engelska men jag kan inte härma uttryckssätt på brittisk engelska så att jag låter äkta. Men det är inte bara vissa glosor som det är skillnad på. Ser man på program utan skådisar men vanliga människor, som de där programmen där folk vill köpa bostäder utomlands, så känner man igen vissa uttryckssätt, som att hänga på ett "really" sist i meningen. It's a good size room, really.

Mikael tittade på ett bilprogram där en britt skulle köpa en bil av en amerikan. Där blev det fullt med glosläxor på en minut:

BrE boot
AmE trunk

BrE bonnet
AmE hood

Sen kommer jag ihåg sen universitetet att köra om heter overtake på brittisk engelska och pass på amerikansk. Jag, som har pratat amerikansk engelska sen jag var sex år, var den enda i klassen som visste vad köra om hette på brittisk engelska. Lite sådär.

Annars kan jag bara säga att norska är mer annorlunda än man tänker på. Det är många ord som är annerledes, t ex betyder Morfar er rar nåt helt annat. Och Alfons Åberg heter Alfred Åberg. Tror jag, minnet är som ni vet. Ibland tar jag slut innan kvällen tar slut och sitter och lallar och ler och orkar inte försöka hänga med längre. Men Anja låter så vackert när älskade barn säger det. Krampillrena idag gjorde mig jättegott!

Inga kommentarer: