20 saker ni inte visste om mig

Det var längesen jag skrev några listor om mig själv, så här kommer 20 saker ni inte visste om mig (Mikael, mamma och min familj vet säkert, men skvallra inte. Det ska jag ju göra själv.)

1. Jag vill åka till så många platser. Helst Italien. Sicilien, Sardinien, Gardasjön, amalfikusten, Toscana, Venedig. Att jag älskar mat i allmänhet och italiensk mat i synnerhet gör den här punkten inte så långsökt eller svårgissad.

2. Jag är rädd för vatten, fast inte för vatten i pooler. Jag gillar inte tång, maneter, dålig sikt, konstiga stenar som ser ut som riskbilden och sånt. När jag skulle försöka snorkla för första gången på Västindien misslyckades jag totalt för man skulle gå baklänges i sina fenor över en undervattensäng och alla de där växterna som smekte mig på benen gjorde mig jätterädd. Sen har jag aldrig lärt mig att snorkla och förstår inte hur man vet att man håller huvudet lagom mycket nere i vattnet, så man inte andas in vatten. Mikael ska få lära mig detta när jag blir frisk.

3. När vi är inne på ämnet vatten så kan jag inte dyka. Jag kan dyka från stående i vattnet, men inte från stående över vattnet. Jag är inte bra på att se hur folk gör med kroppen och göra likadant, när det gäller att göra volter eller sånt.

4. Jag kan inte köra bil, eller som Elsa frågade pappa Ha du sökort? Svar nej.

5. Jag är närmast fobiskt rädd för getingar. Har redan börjat tänka på hur vi ska få det svalt härinne i sommar utan att ha fönster och dörrar öppna.

6. Tycker man sover väldigt skönt när man är sövd. Drömmer lite om det ibland, att få bli sövd.

7. Lärde mig själv att läsa när jag var 4 (gissar med hjälp av "Fem myror...") och har alltid verkligen älskat att läsa. Nu orkar jag inte läsa böcker. Mamma gav mig en novellsamling av Alice Munro när hon fått nobelpriset, men jag kom igenom halva första, två gånger, men fattar och minns ändå inte. Ska prova med Ture Sventon eller Astrid Lindgren. Dels så man redan känner till historien, men också att man kan allt om karaktärerna, så det är mindre att hålla reda på. På sistone har jag läst några rätt värdelösa noveller i typ Allers på Readly, och jag har verkligen tyckt om att läsa, fast det har varit så undermålig kvalitet. Men jag hade inte klarat mer krävande litteratur.

8. Tån bredvid stortån är längst. När man var liten sa de att då skulle man bli rik. Jag trodde mest det berodde på att man gått i klackar för mycket.

9. Jag har levt som singel tills jag träffade Mikael när jag var 37 och vi gifte oss två år senare. Jag känner mig fortfarande som nygift, fast det var tio år sen vi träffades. Allt är relativt. Hade vi haft småbarn hade vi säkert blivit både slitna och lite blasé över äktenskapet.

10. Min syster och jag har i perioder varit extremt lika, delat kläder, blivit ihopblandade av bekanta, blivit kallade tvillingar flera gånger, vid ett tillfälle trodde personen att Ellen hade bytt kläder, men det var jag. Vi har också i vuxen ålder, boende i var sina lägenheter och inte har bott i samma land på 7 år, stämt träff på Busstorget i Borås och haft likadana kläder på oss tre dar i rad. Tredje dagen gjorde man ju allt för att överraska, men det gjorde ju hon också.

11. Jag såg nån snutt av Downton Abbey och tyckte det verkade för många att hålla reda på. Så jag kom in i serien nån gång i mitten, Mikael lånade säsong ett och två på biblioteket åt mig och det var trevliga dagar. Man hinner inte glömma vem som är vem lika lätt om man kollar på tre avsnitt på raken, och fortsätter likadant nästa dag.

12. Jag älskar att ha nagellack. Jag kan måla rätt bra i ganska dunkelt ljus. Har fortfarande aldrig vält ut en flaska, men har tappat borsten så den satte en fläck på Mikaels alldeles nya skjorta. Nej, det var en acetonindränkt, använd bomullstuss som råkade hamna på skjortan som hängde på tork i badrummet. Så nu målar jag sittande, i vardagsrummet. Lättare att byta soffa än att köpa ny skjorta?? Ingen logik, men så är det. Bästa grejen är burken man doppar ner fingrarna i och vrider om. Så effektivt och lätt jämfört de där bomullstussarna.

13. Jag är nåt så grymt mångordig. Surprise.

14. Som så många andra säger så bryr jag mig mindre och mindre om saker med åldern. Det är superskönt. Andra saker bryr jag mig mer och mer om. Fast nu när jag tänker efter på det så är detta verkligen inget hemligt, ny kunskap eller liknande. Men tydligen är det "a thing" för mig.

15. Fast jag inte har några barn så har jag älskat några alldeles extra. Flickorna på M i Åsa. Elsa och Kajsa. Bella, Mia, Oskar och Benjamin. Neo och Belle. Och den som kommer om en månad.

16. Jag gör hårsnoddar av resåren till Mikaels strumpor när det går hål. Givetvis tvättar jag dem först. Jag är lite konstig, inte mycket konstig.

17. Mina drömyrken genom livet har varit gymnast, pilot, fransk motståndskvinna i WW2, författare, professor i engelsk litteratur.

18. Jag har varit rädd för hundar men det har lilla Vanna botat. Men ser jag en kamphund utan koppel så vill jag nog ändå helst inte gå i närheten.

19. Jag har skrivit fem dikter i hela mitt liv. Alla i sängen natten efter att Mikael friade till mig.

20. När Mr Ferrars friar till Miss Dashwood (Emma Thompson-varianten) så reagerar jag precis tvärtom mot i filmen, dvs skrattar när hon gråter, gråter när hon är glad. När Mikael friade till mig pendlade jag också mellan att gråta så tårarna sprutar och att inte kunna annat än skratta av lycka. Och då hade vi bestämt oss för att leva tillsammans och jag hade sett att han hade en ringask i fickan. Men överraskad blev jag ändå. Och överväldigad.

(Varför blev det så många punkter om vad jag är rädd för? Är jag mer rädd än vanligt numera?)

Inga kommentarer: