"Ljusen tändas och mörkret det skingras"

Varje november börjar jag surfa hysteriskt på ljusstakar. Är uppvuxen med en adventsljusstake gjord av Kosta boda, Snöbollen, fast med fyra snöbollar, och ju äldre jag blir, desto mer ÄR den Ljusstaken med stort L. (Bilden är inte min.)


Jag älskar Svenskt tenns Vänskapsknuten, men den har tre ljus, så den faller bort.


Perfektast av allt skulle väl dock deras Slingan vara, i silver. För två och ett halvt tusen. Nja, det är bokstavligen att bränna bort sina pengar.

Georg Jensens Season är lika underbar som Vänskapsknuten och har fyra ljus. Men är det verkligen en adventsljusstake om ljusen står i ring istället för på rad?

Däremot är jag förtjust i Design Houses fyraarmade Nordic Light. Den finns i flera färger och jag är dessutom inte främmande för att måla hela den.


Och på tradera finns det många 60-talsljusstakar i glas och smide, till exempel. Fast vi har inte så mycket svart i vårt kök.


Sen har jag köpt en mässingsljusstake med kristaller. Det verkade vara en bra idé då, men när jag fick hem den känner jag inte samma sak. Kanske om jag sprayar den i silver?


Spanar också in Iittalas Festivo-ljusstakar på tradera (i år är de svindyra jämfört med för två år sen, när jag köpte mina). Fyra stycken med en ring kunde bli fint. Just nu står de i köksskåpet men jag är rätt säker på att jag varken har fyra med en ring, eller en vardera med en, två, tre, fyra ringar, som nån sålde i fyrpack för 999:-. Det blir det inte heller.


Inte heller faller jag riktigt för nån av de många varianter av glaskub med ljus i hörnen. Gulligt att stoppa nåt i, men
inte riktigt en adventsljusstake för mig.


Annars har vi ju samma "adventsljusstake" som alltid. Fyra blockljusglasfat med höga, stora ikea-blockljus, ett grovt snöre knutet runt med en julröd siffra 1-4, samt ett rivet papper ur en gulnad bok med ett hemvirkat spetsband runt (arvegods, finns också som omtag på köksgardinen). Alldeles för puttinuttigt för mig. Jag ändrar mig så snabbt, jag gillade franskt lantligt för några år sen, före det var det gammal engelsk herrgård, och nu är det väl ingen stil alls hemma förutom LATTE, fast jag skulle vilja ha lite mer Josef Frank, färger och försiktig personlighet.

Frågan om adventsljusstake kvarstår. Och de par gånger på söndagar när barnen kommer på middag och vi faktiskt äter tillsammans vid matbordet, tänder vi pliktskyldigast de där ikea-ljusen, som var en kompromiss ända från början, men så hade vi i alla fall nåt. Och en Georg Jensen kan man ha framme hela året. Fast då blir den inte speciell till jul. Och så börjar resonemanget om från början.

P.S. Textraden i rubriken är hämtad från Jerker Leijons Gud är med oss. Hundratals små och större flickor i lucialinnen tågandes med ljus i den mörka Gustav Adolf-kyrkan. Där saknar jag musiken ifrån på jul. Var på nån konsert i en stor kyrka i stan och det var den absolut bästa julkonsert jag nånsin varit på, men man har ju ändå ofta hjärtat hos nåt som inte behöver vara bäst, bara bästa minnena. Borås var bra på många sätt. Mikael och jag skulle komma långt med vårt bolån där nere. Måste nog kolla på hemnet.

Förresten kan ni för 1 350 000:- bli grannar till oss. Det är en trea på övervåningen. Hyra 5500:-, tror 63kvm.

8 kommentarer:

Monnah sa...

Georg Jensens vackra underbaring fick jag i 40-årspresent av någon som visste vad jag älskade, önskade och ville ha. Hon finns inte längre här, men finns alltid med mig. Den där ljusstaken får vara med både i dessa tider och sedan, men vi har en enkel svart Indiska-stake där vi kan bränna ett ljus i taget som man "ska" göra. Vi gillar båda. Vi gillar också olika. <3

Sara sa...

Vi fick både en vänskapsknut och fyrarmad Nordic Light i bröllopspresent, så den ena får vara sommarljusstake och den andra vinter. Men retar mig på att vanliga kronljus inte passar i Vänskapsknuten.

AL sa...

Stopp och belägg! Inte spraya den silver!

AL sa...

Visste inte ens att snöbollarna fanns som adventsljusstake! Kul att se! Det gjorde mig glad. De dær snöbollarna och FEstivo var det absolut fulaste jag visste som barn. Inte nu længre, men då var de rasande omoderna! Numera klassiker. Och en rund adventskrans ær væl det vanligaste nere på kontinenten? Trodde bara det var vi i Norden som hade fyra på rad. Gillar GJs som adventskrans.

Varfør du inte kan ha 4 Festivo i olika höjder som adventsljus förstår jag inte. Varfør du inte plockar fram det fina som står i skåpen istället før att pliktskyldigast tända fula grejer från IKEA som du inte gillar förstår jag inte heller. Men det ær så lite jag förstår hær i världen.

Slingan och Munkas i tenn ær de vackraste jag vet, men att lægga några 1000lappar på sånt nær mænniskor går hungriga i världen eller flyr sina hem känns mer æn lagom sjælvførmætet. Och, før den delen, lægger jag 1000lappar på den butikens pynt redan till advent ær det snart mina egna barn som går hungriga till jul :) Har lyckats dåligt med att övertala dem om att Nintendo ær en flyktig fluga men glädjen med vackra ting från tennet varar længe...

Sjælv gillar jag ljusa lattevæggar. Jag har bara svårt før det tillsammans med ek, lila och turkost. Rasande fult och omodernt tycker jag nu, men det ær bara att vänta några år så kallas stilen garanterat før en klassiker.

Ombytlighet, vår tids gudinna.

Anja Olergård sa...

Haha, ja allt glas mamma och pappa hade hemma tyckte jag inte särskilt mycket om, då, men nu är jag som galen i det mesta. Ska faktiskt ta fram festivo och skippa ikeablockljusen. Here we go!

Anja Olergård sa...

Ja, hon var väl den enda människan som var lika vacker på utsidan som på insidan! Fint minne.

Anja Olergård sa...

Är det därför SvT säljer ljus. Vad värdelöst!

Anja Olergård sa...

Jag har köpt fyra tealgröna ljus så den ska möjligtvis få stå i vardagsrummet. Vi får se.