Fredags-sur

Har just använt ett stort sjok av min mentala energi för att läsa en oimponerande artikel som började med två ord rätt från ordboken och följdes av två eller tre grammatiska tveksamheter. Pompous a**. Värdelös artikel, korkad skribent. Jag är sur.

Fast egentligen inte. Är supertrött i känslorna för att min syster har förlorat sin man vid 31 års ålder. Man går liksom sönder av en sån sak.

Orkade dessutom egentligen inte klä på mig, fast jag gjorde det ändå, och Mikael tvättade mitt hår. Så jag började gråta av trötthet när jag bredde macka.

Och så läste jag imorse att norska helseministeriet vill ge nio miljoner till att forska på LP (Lightning Process). LP är en vansinnig pyramidorganisation där kursledarna tjänat miljoner. Det går ut på att man på tre dagar och för det facila priset av 16 000:- ska lära sig att man inte är sjuk och sluta tänka som en sådan och istället bete sig som frisk, för då blir man det. Om man inte blir frisk, är det för att man inte har försökt nog mycket. Patienter med ME blir bevisat sämre av LP, medan några med oförklarlig trötthet faktiskt kan bli bättre av LP. Om allt man behövde var en spark i ändan,  men inte om man har en neurologisk sjukdom. Grr. I England, där uppfinnaren av detta spektakel bor, har LP i domstol förvägrats rätten att nämna någon sjukdom i sin reklam, eftersom det bevisats att det inte hjälper mot ME, cancer, MS, aids mm. Men så långt har man inte kommit i Norge och detta vill man alltså ge nio miljoner skattefinansierade forskningskronor.

På samma gång som de där två norska cancerläkarna saknar 10 miljoner för att slutföra sin studie som verkar ha hittat en bot mot ME (67% av patienterna är fortfarande avsevärt bättre efter flera år), och som prisades av seriösa forskare (ni vet såna som faktiskt gått läkarlinjen och sen har massa års erfarenhet, till skillnad från LP-folket, som inte har en dags medicinsk utbildning. Eller, nån kanske har det, men det är ingalunda ett krav och själva kursen inte är ett spår medicinsk) över hela världen. Och som norska regeringen med rätta var så stolt över förra hösten och lovade överösa med pengar så att deras forskning kunde bli färdig, eftersom den var så lovande.

Min första tanke är våld. Kan jag få slå nån där i helseministeriet? Det är knappt så man borde få bo på jorden om man är så urbota dum. Min andra tanke är att nån i regeringen måste få ME, svår ME. Så att de fattar! (Men den sjuka personen skulle väl i så fall inte orka föra den kampen! Rävsax!!) Bevisligen och trots att Världshälsoorganisationen för 30 år sedan kategoriserade ME som en neurologisk sjukdom tror man fortfarande att ME är "att vara lite trött" och att man "bara ska ta sig samman".

Jag brukar inte ta på mig offerrocken, och tycker det är snudd på övertramp att dra till med ordet kränkning, men nu är jag verkligen arg, besviken, ledsen och ja, förnärmad. Jag är inte bara lite trött och jag behöver inte bara ta mig samman! Ge forskarna pengar, inte charlatanerna!!!

Inga kommentarer: