Inte "om"... Du _har_!

Ett av de värsta svengelska uttrycken jag vet är "Jag ber om ursäkt om jag har sårat nån". Det var tydligen lite kärringfight i det där hollywoodfruarprogrammet som verkar ha gått på TV idag. Jag såg det inte men slank över en artikel om oförskämdheterna som tydligen flyger lågt i år. Eller alla år, i det programmet.

Tydligen hade nån varit elakare än de andra och använt uttryck som "avdankad porrstjärna" och "transvestit". "Men jag ber om ursäkt om jag sårat nån."

Det är den sämsta ursäkt som finns, nej, det är inte ens en ursäkt. Vad man säger är Om nån blev sårad - OM nån är så dum eller känslig eller svag att de blir ledsna när jag kastar elaka glåpord efter dem, så är väl det upp till dem. Jag kan ju inte välja hur de reagerar.

Själv tycker jag en riktig ursäkt gärna får ta en stund, några ögonblick eller rentav dagar. Ursäkten ska inte komma, lättsinnigt sprutande ur en kanon, med vändande post, så att säga. Nej, den som sagt/gjort nåt dumt eller obetänksamt behöver först inse vad man egentligen har gjort. Hur det kändes för den andra att bli kallad transvestit, när man kanske fixat till sig lite extra för att vara med på tjejlunch i TV. Gjort sitt bästa för att vara söt, försökt begrava rädslor och komplex i en koffert i källaren, men så låser nån upp den och plötsligt visas människan i all sin sårbarhet, ja, rentav i sin just-sårad:het.

OM jag har sårat nån. Och det kan jag inte tro att jag gjort, så den där ursäkten jag säger nu är mest för att jag ska verka civilicerad. Just det, det är precis så jag tolkar det.

Inga kommentarer: