Preppingmiddag

När jag var ung var jag ju på hajk i skogen och så. Och inte som Mikael säger "sov i stuga". Nej, jag har sovit i vindskydd och tält och alltid har det regnat. Så är det på västkusten. Har lagat mat på trangiakök så det smakade t-sprit om smabbmakaronerna.

Men regn och bajsa utomhus har aldrig varit min grej. Jag är mer som Mikael tror att bortskämda stafsflickor är, att hajk är stuga och camping två-stjärnigt hotell. Jag har sovit i vindskydd, jag var inte bortskämd, men nu är jag verkligen det. 

Så därför tänker jag berätta om min första erfarenhet av krismatlagning. Jag blev inspirerad av ett inlägg av Marie Karlsson på Facebook. De hade gjort bröd utan ugn och lagat mat på krismat som konserver och torrvaror. Allt lät nästan godare än mat jag lagar på riktigt!

Mikael har letat efter köttbullekonserver (eller om det är glasburkar, jag vet inte ens det) men det har varit slut sen 25 februari. Så bara de riktiga preppersarna har fått tag på det. Jag har ju ätit ravioli på konservburk och det är ju rätt så förfärligt faktiskt. Vi har torkade tortellini från Barilla som är helt okej till och med som vanlig mat, men då häver jag ju i hundra grejer i såsen.

Nu skulle jag prova en glasburk med köttfärssås från Ica. Färgen var förväntad, köttbitarna små och far between, hann se nån millimeterstor morot.

Kokade penne. Det är rejäla pasta, tror inte snabbmakaroner hade stått sig mot burkköttfärssås. Ration pasta-sås var rätt orättvis. Men vi ska inte bara göra ett prov på hur äcklig burksåsen är, för det har vi svaret på. I kris äter jag självklart denna maten men särskilt om jag får tugga och svälja fort. Jag ville ta reda på om det här går att göra riktigt gott!

Så dels hade jag ketchup och tomatpuré i såsen. En stor hutt grädde. Smulad fetaost. En-två matskedar Italiensk dressing. Massa riven ost av ett bättre märke.

Glömde att ha i persilja, hade man haft några färska örter alls hade det verkligen hjälpt, och sallad. Vi har en salladspåse med lite bladigare sallad än isberg och som verkligen förhöjer rätten när man blandar i dem. Måste nog gå upp och hämta en näve från kylen fast jag redan satt mig.

Och eftersom jag redan har börjat äta är bilden pre sallad. Men det hjälpte!

Mitt omdöme på denna preppermat? (Och nota molto bene att jag använder prepper på samma vis som jag använder hajk om fåstjärnigt hotell.)

Att äta med sked rätt ur burken, kallt, skulle man överleva på. Huvva.

Att äta en liten del köttfärssås med många förlåtande ingredienser bredvid är helt ok.


Men måtte krisen aldrig komma.

Av så många anledningar.

15 kommentarer:

AL sa...

Ja. Av så många anledningar.

Sara sa...

Har nyligen avancerat till prepper 2.0:
I födelsedagspresent fick jag en riktig pressure canner. Sån som amerikanska preppers och kanske framför allt hemmafruar konserverar allt möjligt i och det ska hålla sig i ett par år i skafferiet.
Hittills har det blivit några burkar med pulled pork, köttfärssås och tacofärs, men har stora planer på köttbullar också. I buljong, så är det bara att slå på lite redning och grädde när det är matdags.

Kan även meddela att jag gärna har minst 4 stjärnor på hotellet och att hotellfrukostar ska vara färska, inte ur nån burk. Utom marmeladen. Det är min sorts camping.

Anonym sa...

Ehm... du kanske var på fler och andra hajker än jag, men de jag minns från den gemensamma delen av vår ungdom VAR verkligen i stuga, inte tält. Dock OUPPVÄRMD stuga, vill jag minnas, och mat som lagades på TRANGIAKÖK, så det kvalar kanske in som någon sorts camping ändå. I övrigt utstår jag gärna diverse strapatser, men vill gärna sova i riktig säng och äta god mat. Var på "fjällvandring" en midsommar för några år sedan, då vandrade vi dagsturer på dagarna och sov på fjällstation där det serverades trerätters middag på kvällen och frukostbuffé med våfflor och färska bär på morgonen - absolut min sorts "camping"! Dusch fanns det också ;-)
/Sofie

Anja Olergård sa...

Sylt och marmelad får gärna komma på burk. Med fin etikett.

Fattar inte vad det är som gör att köttet inte blir dåligt. Stannar man det i "tillväxten" liksom? Att det är nån sorts vacuum där inne? Du kommer ju att äta bäst av oss alla om krisen kommer. Den där köttfärssåsen igår var ingen höjdare, trots allt lull-lull.

Anja Olergård sa...

Jag minns en i vindskydd när jag var 12 och jag vrickade foten rätt svårt för att Lars Thornell tog det på lite för stort allvar att skrämma tjejerna.

Sen minns jag två andra i tält. Det är verkligen ett steg upp från vindskydd. Men minns faktiskt också en stuga.

Din midsommar låter ju annars rätt så ideal. Och att vara till fjälls i juni är väl före myggen också eller? Det borde man få en stjärna till för!

Sara sa...

Köttet tillagas under tryck vilket gör att temperaturen blir mkt högre så alla bakterier och sporer dör. Och så bildas det vakuum, precis som alla andra glaskonserver man köper.

När krisen kommer får ni komma hit och bjuda in er på köttbullar!

Anonym sa...

Då var nog en del av dina hajker "före min tid", tror vi har känt varandra sedan vi var 13/14 :-)

Japp, min midsommar på Storulvåns fjällstation var perfekt! Och ja, vi var där före myggen, dock hade inte all snö försvunnit utan vi fick bitvis pulsa i rätt djup snö, men tar hellre det tusen gånger om än mygg!

/Sofie

Anja Olergård sa...

Det var ungefär så Mikael förklarade det när jag sa att du fått en i födelsedagspresent. Men jag får fortfarande inte riktigt ihop "kött" med "lång hållbarhet". Men även sylt blir ju dålig, dvs först när man öppnat burken börjar nedbrytningen.

Anja Olergård sa...

Haha, pulsa i snö på midsommar. Det var djärvt. Om ändock inte helt med mening. Föredrar också snö framför mygg. Må så gott!

Monica sa...

Prepping är nog alltid roligare i just preppingstadiet. Kommer ihåg mina amerikanska vänner som hade värsta ettårsförrådet och så fint uppbyggt, men visade bilder på sitt hem efter en tornado. Nada kvar och så stor nytta fick de inte av sitt fina förråd. Vi har dock haft nytta av vårt många gånger i tider av sämre ekonomi och dålig buffertplanering. Min syn på prepping är att man använder det man har på daglig basis och därför inte har några äckliga konserver i sitt förråd. Makrill i tomatsås på knäckebröd skulle jag nog kunna äta varje dag i tuffa tider. Ravioli på burk kunde jag äta med behållning, kall, direkt ur burken, bara en gång. Då hade jag och min kompis Mia nära döden-upplevelser efter en dåligt förberedd cykelhajk på Öland. Men som sagt, raviolin smakade riktigt gott!

Anja Olergård sa...

Är det nog mycket kris äter man även de äckliga konserverna. Men att ha med dem i rotationen till vardags är inte frestande. Jag tycker ju inte ens att mamma scans duger till annat än macka med rödbetssallad. Är lite bortskämd. Men kris är väl en viktig krydda.

Anonym sa...

Men det måste ju vara bättre att bygga sig ett lager av goda konserver än av äckliga? Så får man äta gott både för att hålla konserverna i rotation och i händelse av kris :) Gillar jag inte ärtsoppa och bullens pilsnerkorv så köper jag ju tonfisk, oliver och krossade tomater istället, som jag gillar!

//Sofie

Anja Olergård sa...

Visst roterar vi det som är gott. Men man behöver ha nåt att variera tonfisken med när allt man kan äta måste komma från hemförrådet.

Sara sa...

Visst var det riksbanken som preppade med ärtsoppa, makrill och Bullens pilsnerkorv? Stackars deras anställda!

Anja Olergård sa...

Haha, det vet jag inte. Men det låter som familjen Olergårds krismiddag så jag säger inget.