Apropå Nobel

Det har varit lite överslag åt ytlig skönhet här på bloggen på sistone. Lite ironiskt, eftersom Nobelprisen verkligen hyllar och belönar intellektuella framgångar, inte estetiska. Och givetvis är det inget fel att vara vacker, men om det blir ens identitet är det lite slöseri med bra saker.

Så därför sätter jag in en tänkvärd bild.

Men Audrey var bara inte klassiskt vacker, toppade bäst klädda-listorna, kom trea på 100 filmikoner från 100 år-listan, har fått både en Oscar, Emmy, Grammy och Tony. Hon var engagerad i välgörenhet och ägnade sina sista år (hon dog tyvärr vid bara 63 års ålder av blindtarmscancer) som "Unicef-ambassadör och reste världen runt för att besöka nödlidande och krigsdrabbade barn. Uppdraget förde henne bland annat till Norge, Finland, Honduras, Etiopien, Turkiet, Indien, Vietnam, Bangladesh och Somalia". (Källa Wikipedia.)

Så fira skönheten, sök den för att allt vackert är en sorts gåva till mänskligheten, men kombinera den med att vara vacker på insidan. Tänk på andra. Kanske är det extra lätt att vara givmild och omtänksam i december. Att ge nån en get i Afrika är bra! Men hur mår våra hemlösa i januari när alla redan har maxat sin givmildhet och gjort mer än slut på kassan i december. Det är fortfarande kallt och blött i januari och februari. Köp extra av vanliga saker, t ex en bunt med strumpor, hygienprodukter etc. Här i Haninge finns det verksamhet för hemlösa i Kryckan, men det går att hitta lidande överallt. Den som tänker på nån annan är vacker på riktigt. Eller, med orden i ett kinesiskt ordspråk som jag trodde var Shakespeare: Fragrance clings to the hand that gives the rose. Den här julen har jag fått så många bildliga rosbuketter att jag är överväldigad. Och världen är så mycket vackrare för varje persons omtanke.

Inga kommentarer: