"Okunnig idiot"?

Hjälp. Jag läste just ett inlägg på en amerikansk inredningsblogg om en tjej som ska köpa gardiner till sitt hus. 21 fönster, några hade kommit hem och mätt fönstren och sen hade hon valt tyger och fått en prisuppgift. På 30 000 dollar! Hon undrade om hon var en okunnig idiot som inte visste att det skulle kosta så mycket. No kidding!

Ett av alternativen som inredaren gav henne var att köpa färdiga gardiner och låta en sömmerska fålla upp dem, vilket inte borde kosta mer än 30-40 dollar per längd. Dvs 42 längder gånger 35 dollar = knappt 1500 dollar. Gånger 8:-, för enkelhetens skull, som blir tolv tusen spänn. För att fålla gardiner! Vad gardinerna ska kosta vet jag inte.

Jag blir alldeles matt. Det är inte rimligt att folk ska vara så aningslösa och rika. Det känns inte rätt. Visserligen skulle en svältande person tycka att jag är aningslös och rik när jag köper gardiner för 400:- på Ikea, så allt är relativt. Så jag vet inte vad jag menar, egentligen. Det finns ju ingen objektiv gräns för när saker går från rimligt till oanständigt slöseri. Vi kan ju tala om handväskor också, när vi är inne på oanständigt slöseri, och ni kan säga inne i era egna huvuden hur förfärligt det är med en handväska för 100 000:-.

Plötsligt låter ett soffbord från Svenskt tenn för 40 000:- som ett reapris.

Jag skojar bara.

Fast jag garanterar inte att jag inte köper soffbordet när vi vinner tio miljoner.

4 kommentarer:

Sara sa...

Har suktat över det där bordet i över tio år! Men det är inte kompatibelt med vare sig barn som kör med leksaksbilar eller fäppelhänta ME-mammor.

Anja Olergård sa...

Jäpp. Det Bordet. Vi vill ha mer avlångt bord för vi äter ofta middag vid det, och det är min räddning. För _annars_ hade vi ju köpt det...

modren sa...

Det bordet kräver på runda bords vis mer utrymme än ni har i vardagsrummet ert.
modren, glädjedödare

Anja Olergård sa...

Jo, det är sant. För _annars_ hade vi ju köpt det :-)