Det är min syster, det!

Vi var i Salzburg en sommar när jag skulle fylla femton. Min syster var nästan fyra. Hon gjorde många inspirerande saker på den resan, bland annat tappade andan (men inget mer) när hon ramlade i Helvetesbäcken, som var full av smält glaciärvatten. Hon gick också och köpte glass själv genom byn och sa Eis, bitte. Om jag minns det rätt, och pratade också med en dam i vårt "Zimmer frei"-boende på vägen söderut, på morgonen innan alla var uppe. Ja, ja, Blumen! sa damen och pekade. Ellen, 3, kunde såklart inte tyska men hon har alltid haft en förmåga att charma folk som vi andra uppfattar som lite ... avoga? Bitska? Rentav elaka ibland faktiskt.

Det fanns en skånsk kille på samma hotell, han kanske var 16. En dag skulle vi vandra upp på en utsiktsplats som hette Mozartblick (864 m ö h). Då sa Ellen att hon redan varit där uppe, varpå vi trodde hon inte kunde skilja på sanning och fantasi, men det visade sig att hon och skåningen hade gått upp dit dagen före. Alltså, cool tjej! Fyra år! Nuförtiden låter man inte fyraåringar gå omkring själva utomlands men på den tiden gick det bra. Pappa fick ändå bara svindel när hon satte sig grensle på balkongräcket på andra våningen, så det kanske var lika bra att hon tog sig lite "egentid".

Men ni förstår att min syster är coolast i världen, va?

Och ni vet inledningsscenen på Sound of Music, som är en flygvy över en sjö och berg? Där var vi och det hette St Gilgen. Vi var också och hälsade på i klostret i filmen. Då förnärmade jag en försäljare när jag kommenterade att en ring han sålde såg ut som äkta plast. DAS IST NICHT ECHTE PLAST! var min första konversation på tyska. Jag läste franska i skolan och visste inte hur likt tyska var svenska. Vi köpte också Mozartkugeln inne i Salzburg, var nere i nån gruva där vi hade skyddskläder som såg ut som fängelsedräkter. Och åkte linbana upp på Zwölferhorn och litet tåg upp på Schafberg. Plus att pappa vann nån tävling nere i byn första kvällen. Pappa kan ju svara på alla frågor i alla allmänbildningsspel osv. Sen hade Johan sorterat en stor påse Gott & Blandat från färjans taxfree i olika färger. Det är så man äter gott å blandat. Där satt han med sex fina och rätt stora taxfreehögar (svart salt, svart söt, grön, röd, orange, gul) när det kom in en stor hund i rummet, svepte iväg med godiset med ett enda svep av den enorma tungan, och sen gick den hunden omkring och försökte tugga i en halvtimme. Eventuellt kan det ha varit en St Bernhardshund. Så snullet!

Vår semester sammanföll med en ungdomsaktivitet i kyrkan som jag gärna ville gå på. Jag tyckte mina föräldrar var hemskt elaka som tvingade mig att åka på Europasemester istället för att dansa med killar. Men, och det här säger jag eventuellt bara en gång, de hade såååå rätt! Salzburgsemestern med familjen är ett av mina allra bästa minnen _från hela livet_. Sen blev det inte så många fler semestrar med hela familjen för jag var hemma och jobbade på somrarna. Och jag vet inte hur många chanser jag fick efter det att dansa med killar. Otaliga i alla fall. Och hur många oförglömliga?? Ha! Så det var helt rätt att tvinga mig på semester.

Men ni förstår att min syster är coolast i världen, va?

1 kommentar:

Harriet Klarin sa...

Man tappar andan av fotona. Utan att ha ramlat i Helvetesbäcken. Vilka goa minnen.
modren