Drömhus

Jag har typ två dussin anslagstavlor på Pinterest och sånär som på musik och böcker så har jag väl täckt de flesta av mina intresseområden.

Min senaste board heter Drömhus. Jag har redan sett ut tomten, har jag sagt det? Bara ett stenkast härifrån, på väg in mot Blåkulla som är ett ridställe, inte en häxboning. Kan inget om tomter och begriper inte hur stor denna är, men den är en ödetomt med massa uppvuxna träd och buskar. Inkilad mellan en y-korsning till Blåkulla på ena sidan och andra ändan av fem nybyggda villor på andra sidan. Typ, det är en perpendicular väg med det nybyggda och sen en motsvarande ett radhus stor tom plätt innan vårt snårområde börjar. Tomten är vad jag vet inte ens till salu och Mikael är inte särskilt intresserad av att bygga en villa som han sen får ta hand om själv.

Men på Pinterest, där drömhuset börjar frodas, är detta en trävilla med glasveranda för frukostar. Köket är ett ljust lantkök med rejält med skåp men bara ett litet runt matbord med plats för 2-4 pers. På nåt sätt är det öppet mot vardagsrummet där det finns ett massivt bord med plats för fyra på varje långsida, och två på kortsidorna om det kniper. Inga barn väger nu över 100 kg vilket är maxvikten på fällstolarna vi har som reserv, men det vore trevligare med riktig sittplats till alla.

Sen står det två ljusa Oxford-soffor mitt emot varandra samt två plus två fåtöljer på andra ledden. Ett fyrkantigt, lågt bord står i mitten. På väggen bakom de ena fåtöljerna hänger en TV. Nånstans finns bokhyllor som inte är smockfulla utan vackert fyllda, kanske också med nån och annan snygg pryl. Piano gör jag mig inte längre några fantasier om att ha och använda. Om Mikael vill (jag hörde honom spela härom dagen men det var första gången på nåt år) så visst.

Glasverandan kan med fördel vara samma som sittplatsen i köket. Men inte långt att gå med dukning.

Sen ska vi ha ett sovrum där man kan gå bredvid sin säng framifrån och inte bara vänd åt sidan. Vi har inte planerat att växa, men redan nu är våra rumpor generösare tilltagna än sovrummet, om man har en enååttisäng, vilket vi har. Det får gärna finnas plats för en skön läsfåtölj och en bokhylla. Tvekar om TV. Det vore lyxigt med två, men vi krockar sällan med programkraven.

Sen ska vi bara ha ett badrum på 40 kvadrat också. Dusch med glasvägg så man inte anfalls av kallt, blött, plastigt duschdraperi. Räcker med ett handfat, vi har så olika tider. En bidé vore kul. Sen ett rejält badkar med strålning så man kan bli masserad hemma. Och tjocka handdukar som alltid matchar. Och grymt med förvaring.

Sen en tvättavdelning med tvättmaskin, torktumlare, strykbräda och plats att hänga saker i midjehöjd. Dessutom en stång med galgar för tork av skjortor mm. Det ska finnas ett väggsystem med kuber, kanske sex st med två i höjd men bara till bekväm nåhöjd, där det ska stå markerat på varje utdragbar kub t ex vit 40. Ni hajar, här ska smutstvätten slängas bland sina gelikar direkt.

Och bredvid tvättdelen finns garderobsdelen. Så att man kan stoppa in kläderna i sina hyllor redan i tvättrummet! Ordentligt med plats för vikta plagg, för hängande, för skor, för scarfar, slipsar, smycken, handväskor. Och detta bredvid sovrummet.

Kanske kan man ha en gästtoa vid entrén också. Där ska det finnas en stol att sitta på när man skör skor, samt garderobsplats för övriga årstiders ytterkläder, och en byrå för halsdukar å vantar.

Sen hade jag egentligen varit nöjd så, om jag var tvungen. Men det är jag ju inte. Så då vill jag ha två rum till, varsitt arbetsrum eller om mitt rum ska kallas bibliotek. Fast jag vill ha arbetsyta för symaskin och korttillverkning också, och förvaring för attiraljer som hör till. Jag drömmer om att orka sy och pyssla lite, men bara om grejerna redan står framme.

Vi kanske kan ha ett rum med bokhyllor på hjul som på Universitetsbiblioteket. Där kan vi förvara sånt vi vill ha kvar men inte titta på jämt, och så kan man komma åt rätt hylla genom att rulla undan de bredvid. Och så stänger man bara dörren sen, så man slipper se det, även om det såklart ska vara ordning där. Men hur snyggt är det med gamla fotoalbum och Mikaels jobbpärmar som jag tror han måste spara i tio år.

Det var inomhus. Jag är inte säker på om jag kommer att orka med färger eller om det som nu bara blir vitt med beige och grå och naturmaterial. Vill gärna ha feta lister och kristallkronor i alla fall.

Sen kan jag tänka mig att ha en friggebod att förvara resväskor och sovsäckar i. Och inne i huset ska det finnas bra med plats åt glödlampor, batterier, tidningar, tomflaskor. Ett walk-in skafferi vore suveränt.

Utomhus ska det finnas en hammock, vilstolar med parasoll och gräsplan för kubb. Jag tror jag helst äter inomhus med tanke på flygfän, så kanske inte nån stor matplatsgrupp. Däremot en pool. Och det behöver bara vara en modell stor uppblåsbar.

Givetvis vore det fantastiskt med ett grönsaksland, bärodling, örter. Syrener. Rhododendron. Fläder! Rabatter. Men natur snarare än arkitektur om ni fattar. Inte en förfallen trädgårdstomt utan en äkta naturtomt, delvis i alla fall. Och med en gunga och en flaggstång och vackra stilleben på stubbar.

Det blir fina grejer, det! Välkomna. Förresten vore det trevligt med gästrum också, en nättare dubbelsäng, byrå, klädskåp, liten hylla med lektyr, och ett handdukspaket omknutet med sidenband. Och ett litet kit med handgjord tvål och små miniflaskor med schampoo och cremer. Mmm. Men det får nog bli kombinerat med gästtoan, för 2 1/2 badrum i ett hus för två personer känns lite väl ... amerikanskt överdrivet.

Man kan köpa en tomt på Muskö för 500 000:-. Men då tillkommer kostnad för brunn å sånt. Och själva huset. Och så ligger det så grymt fel till om det ligger på Muskö jämfört med "min" tomt med gångavstånd/elmopedavstånd till det mesta nödvändiga. På Muskö finns det nog bara tystnad tror jag, och även om det visserligen är åtråvärd valuta i min plånbok så räcker det inte.

Men ni är hur som helst hjärtligt välkomna när som.

2 kommentarer:

Sara sa...

Å så trevligt!
Och vad mycket praktiska lösningar! Jag kom på att om ni har garderobsväggen mellan tvättstidan och sovrummet så kan ni ha dörrar mot båda rummen!

Och tänk på att göra glasverandan tillräckligt stor så du får plats med en loveseatchäslong i howardstil där du kan ligga och vila och titta ut när fruktträden blommar.

Gästrummet verkar toppen, och även om man kommer på dagsbesök kan man ju behöva gå undan och vila en stund.

Huset låter väldigt stort, så du kanske får önska dig en tystlåten städerska också.

I mitt hus skulle det vara ett gemensamt hobbyrum/ateljé med biljardbord, syhörna, pyssel åt barnen (och mig) och det skulle på nåt magiskt vis inte bli kaos med intorkade penslar, utspillt glitter och övergivna projekt som vi har nu i jungfrukammaren utan det skulle kännas trevligt att komma in och sällskapa. Hur ordnar man det?

Förresten, kometen kan du ha när du vill komma ut i skogen, skaffa färdtjänst till de andra resorna så funkar Muskö jättebra!

Karolina sa...

Låter härligt! Sådär brukar jag också drömma...