Vapen

God jul och mer om det sen.

Aftonbladet nämner Obamas senaste tal om att skärpa vapenlagarna, efter att 20 barn och 6 vuxna sköts till döds förra veckan. Talet har tydligen lett till rädsla för hårdare lagar, och nu bunkrar folk upp inför eventuella förbud. Det sades finnas i runda tal 310 miljoner ickemilitära vapen i USA. Det är i runda tal ett per person. Och det räcker inte?! Jägare och sportskyttare vill ju ha sina redskap, men vi andra borde klara oss med ett bollträ, alternativt en planka med spikar i. Mikaels insulinspruta, om man bara kan däcka dem nog för att komma åt att injicera.

Men inte känner jag mig tryggare med ett vapen under kudden, eller med att Neo eller Bella och Mia skulle ha vakter med gevär inne i klassrummen. Vapen ska man, som jag ser det, helst bara se i följande sammanhang: skidskytte, lerduveskytte, foxhunting på engelska gods om man är lagd ditåt. Dessutom får man se jaktvapen i naturen om ens familj jagar. Och så får man se bovar på TV med pistoler men helst inte nåt mer. Såg poliser som la automatvapen i bagageluckan en gång, i verkligheten, och då fick jag liksom lite ont i magen. The Beefeaters får väl ha gevär, liksom livgardena på slotten. Men de känns inte som skjutglada våldsnissar, de har epåletter med tassels på så de måste vara hästförare och trumpetare i första hand.

Minns när jag på flera ställen i Egypten såg män med k-pistar. Blir snarare livrädd än lugn när jag ser dem. Som att de finns där av en anledning, och när som helst inträffar den anledningen igen, med mig i slottelden. Hjälp.

Nej, frånvaron av vapen sänder signaler om beskydd bra mycket bättre än vapen av alla de slag. En polis med sån där genomskinlig sköld förväntar man sig ju en attack på. Men en fredlig p-vaktsliknande polis tror man inte kommer bryta mer än en nagel under skiftet. Vad är det med amerikaner och deras vapen? De är ju alldeles tokiga?!

Inga kommentarer: