Riktigt bra TV!

Mikael och jag råkade kolla på ett program som för oss var nytt idag. Vid närmare efterforskning (till exempel två inlägg på Expressens hemsida, bland annat) får jag reda på att detta var premiäravsnittet. Jag tipsade ju om svenska QI, Intresseklubben, som inte blev nån höjdare, och hoppas att detta inte slutar på samma sätt. För det här var det intressantaste och festligaste på länge. Jag talar om Historieätarna med Erik Haag och Lotta Lundgren. De klär ut sig, bor i slott, intervjuar historiker men framförallt äter mat från vad jag antar en historisk period i taget. Det var helt fantastiskt! Sånt som man skulle visa för ungarna i skolan på historielektionerna, så skulle de kanske inte avsky ämnet (som jag). Idag var det 1600-talet, och jag lärde mig massor oss hade jättekul på samma gång. Erik Haag är ju lite som från en egen planet, men det gjorde sig bra i det här programmet. Oerhört underhållande. SvT klockan nio, på torsdagar framöver också antar jag.

 
Kulturskribent Anne Héden säger om programmet att de "turistar i olika epokers matlagning och kulturer, [och] katalogiseras som en form av historiesafari med vidhängande faktarutor. Konceptet är hämtat från BBC:s Supersizers." Jag känner nog igen att maten flera gånger skulle vara humoristisk, som när de fick in en stor fisk med utsida av någon sorts kakliknande deg. Sedan var det köttfärslimpa inuti. Och så fick de köttpaj, men inuti locket var det tomt sånär som på några levande grodor. Det minns jag att jag sett i engelsk TV också, fast då flög det ut massa levande duvor ur pajerna. Men it makes sense, om maten inte var god fick den väl vara rolig...

Expressen Nöje har också en artikel om programmet, bland annat med en ruta med vad kommande program ska ta upp för epoker, och det verkar helt klart lockande!

Kulturpersonen ovan är lagom förtjust, men jag älskade programmet. Kanske mer efteråt än under tiden, men ändå. Tänker absolut försöka komma ihåg att kolla nästa torsdag. Jag följer annars bara en enda serie i TV och det är Homeland på måndagar kl 22. Men det enda är nästan för mycket. Av de senaste tre avsnitten missade jag helt ett, missade ett halv annat, och kom ihåg det bara i måndags. Så två program i veckan, vi får se om jag sätter alarm i telefonen på det :)

2 kommentarer:

Anonym sa...

cookJo, just det, det avsnittet av Supersizers där det flög ut levande duvor ur pajarna kommer jag ihåg. Älskar Supersizers men det där med duvorna var lite för mycket tyckte jag då, även för mig =). Undrar om jag kan hitta en länk den svenska variant på nätet. Älskar historia och älskar mat, perfekt kombi alltså. Angie

Marie K sa...

Kolla på svtplay.se

Där kan du ju välja när du vill (och orkar) se något. Kollar aldrig på tv längre, bara på datorn så jag kan titta när det passar mitt schema, inte tv-kanalernas planer.