Nya Övertalning


Jag fick nya Övertalning av von B i julklapp och tittade på den igår. För en gångs skulle tittade jag på en JA-film med en "JA virgin" -- inte läst nån bok, inte sett nån film. Det var intressant. Åsikten när jag satt och suckade lyckligt i slutet av filmen var: Han förtjänar inte henne -- allt han gjorde var att skriva ett litet brev!

Hmmm, denna kommentar har snurrat i huvudet. "Ser" jag massa annat när jag ser en JA-film? Alla konventioner som hindrar? Alla antydningar som vi i vår tid inte längre lägger märke till för att vi säger dem rent ut istället? Eller var det faktiskt så att Captain Wentworth faktiskt inte betedde sig helt kärleksfullt mot Anne i filmen?

Å ena sidan har vi ju då när hon hade stukat foten och han lyfte upp henne på the carriage. Där var han medveten om henne och tog s a s hennes parti helt omärkligt. Och han tyckte hon skulle stanna och vårda the Miss Musgrove with a hole in her head, varpå Mary blev hysterisk för hon är minsann lika duglig som Anne. Men det är väl å andra sidan inte precis en kärleksförklaring att säga att någon är level-headed och duglig. I så fall har jag haft fler friare än jag har räknat med... Och lite senare, när han frågar henne om råd ifall han ska break the news själv till mamma och pappa Musgrave, visar han ju faktiskt inte heller något annat än respekt för henne -- gammal hederlig respekt som är en djup komplimang, men ändå ack så könlös.

Det är ju inte klokt om en oinvigt ska få mig att se annorlunda på detta som är mitt själ och hjärta -- mina vänner i Austens värld. Men jag tror för sjutton att han hade rätt i att Wentworth inte tycktes förtjäna Annes kärlek. Filmen kanske är gjord mer för Austenites, som redan läser in tusen saker mellan raderna.

1 kommentar:

Villeosagamamman sa...

Du såg väl att denna Peruasion gick på svt1 i söndags och att nya Northanger gick i torsdags. Den går i repris på torsdag tror jag det var om du missade den. Jag gillade den!!