Monnahs bloggbrudars tio-lista om köket

1. Vilket är ditt bästa och/eller värsta köksminne?
Värsta köksminne måste vara ett som jag inte ens minns. Min busige lillebror var 2 år och hade fått tag på mammas fryskniv, en orange, hiskelig sak. 

Jag var fyra och förståndig och visste att han inte fick ha den. Så jag slet den ur hans händer och skar upp hans tumme i två delar. Han har kvar ärret. Man blöder mycket från fingrarna och mammas känsla när hon kom dit och såg allt blod var nog vem som hade dödat vem. Fy sjutton.  

Annars är mitt värsta köksminne när jag arbetade i kök på sjukhem under somrarna i tonåren. Att ha tjänst i disken och dessutom den värsta placeringen runt slutet av diskmaskinen var hemskt. Man blev oerhört varm av att stå precis utanför en industridiskmaskin men också där porslinet fortfarande genererade massa värme och man var tvungen att ta på det. Det var rent slit. Annars gillade jag verkligen att jobba i kök! 

Mitt favoritminne från storkök var nog när jag klarade av det där löpande bandet där en tallrik skulle fyllas på en bricka på löpande band och man var ansvarig för en sak var, typ sås. Man fick den tid man fick helt enkelt. Jag vet inte om de saktade ner hastigheten på somrarna när vi var massa vikarier där. Men när man klarade det utan fadäser var man riktigt stolt! 

2. Har du haft någon köks- eller matinspiratör?
Det kan jag faktiskt inte minnas att jag har. Jamie Oliver och Nigella Lawson är allt jag minns från längesen. Nigella kan man också kolla på av andra skäl. 
3. 5-10 saker som alltid finns i ditt kylskåp/frys? Och varför?
Mjölk, yoghurt, grädde, matlagningsgrädde, smör, ost, paprika, gurka, sallad, tomat, potatis, lök, vitlök, morötter. Och ja, det stod 5-10 men jag skrev det som faktiskt alltid finns hos oss och det råkar vara fjorton grejer. 

Men det är klart, vi har ju alltid också ketchup, senap, dijonsenap, pesto genovese, tomatpuré, majonnäs, ägg, citronsaft, jordgubbssylt, bregott. Iband rödbetssallad, alltid gurkmajonnäs. Ofta leverpastej eller Brie. Alltid bostongurka, lingonsylt, soja -- kinesisk och såsfärg, rödbetor, saltgurka, äppelmos. Sambal oelek. 

Sen har vi ofta sill, gräddfil, creme fraiche. Som snacks eller till mat, creme fraiche i a f. Och cream cheese, ofta med smak, som vi äter till Tuc. Och så har vi mycket sprutor i kylen. Säkert 20 st. De gråa på bilden har Mikael också. Men hans måltidsinsulinsprutoror är gula. Och det står inte på ryska på dem. 
4. Hur ser ditt drömkök ut? Om du hade obegränsat med resurser och utrymme, vad hade du skapat då? 
Högt i tak. Gärna två överskåp högt. 

Eget skafferi med bra med plats, inkl stort förråd av t ex syltbyrkar och konserver, men också för köksmaskiner som matberedare som man bakar bröd i. Kanske finservisen också, fast den egentligen ska stå i serveringsgången

Redigt matbord, sköna stolar, duk på bordet.
Liten matdel I köket. Behöver inte vara fullt såhär ytsmart även om det bara är ett par decimeter space till som man behöver. 

och generös matsal så man kan träffa familjen. 

Inga barstolar, jag hatar barstolar. 

Utsikt från diskbänken så man kan se nåt när man diskar stekpannan. 

5.Vad är bäst respektive sämst i ditt nuvarande kök?
Sämst att jag orkar umgås för lite med det. 
Bäst är att jag har tre mixer för chocolate chocolate chip cookies och fyra med lemon blondes. (De där Lemon blondes var feltryckta på paketet. Det skulle ta 35 min i ugnen men kladdkaka är ju bara nån kvart. Och den blev hård som knäckebröd i ytterkanterna och hård som en halvtinad stek i mitten. Utseendet var som en välbakad fläskpannkaka. Inget blond med den alls. Jag ska ge mig på att baka en till och sänka tiden och hoppas på det bästa. 

Älskar att baka, så roligt att klara det när man kapar hälften av momenten. Inte för att en bakmix har med själva köket att göra. Men det är inget dåligt med vårt kök eller nåt bra. 

6. Berätta om ditt allra första kök i ditt första boende. Hur såg det ut? Använde du det mkt? Spinn vidare som du vill.
Bodde ett tag i en övernattningslägenhet på jobbet. Med två spisplattor. Där åt jag typ bara frukost, sen åt jag lunch ute på jobbet och sen åt jag nog bara mackor till kvällsmat. Jag minns faktisk inte vad jag åt där. Minns att jag handlade yoghurt på Billhälls. 

Sen var min första riktiga lägenhet en etta med bra kök och då lagade jag allt möjligt. 

7. Om ditt kylskåp kunde prata vad skulle det klaga på mest? 
Kan du sluta öppna kylskåpet med fingrarna istället för med handtaget nedanför dörren, för det blir skavt där, som du ser nu. Kapitalförstörelse. 

8. Vilket köksredskap representerar bäst din personlighet och varför?
Stavmixer. Antingen hela bitar eller mos. Inget mellanläge. Kör på max, inget finlir. 
9. När, var och hur handlar du mat? Använder du matlistor/appar, storhandlar, olika affärer, på marknader. Berätta om dina matinköp.
Handlar aldrig mat. Om jag är i mataffär så är det för att jag hämtat paket och ska passa på att köpa nåt. Mikael handlar i tre affärer. Hemköp för att de är närmast och har bra priser. Sen i Ica Maxi som väl är Sveriges största, sett till omsättning i a f. Ibland Ica supermarket. Nån gång har jag varit med på Lidl och det är kul för att det är så annorlunda varor många gånger. Deras glass är godare än GB:s men förmodligen för att de har saker i den som vi inte får ha. 

Mikael och jag har en lista i en app. Listan har allt man kan tänka sig att köpa och så bockar man av dem man ska köpa och bockar sen bort den när de är köpta och då återgår de till listan. Keep-anteckningar heter appen. T o m Flädercider står med. Den är också bra att slänga ett getöga på som inspirationskälla. 

Om jag skötte handlingen skulle jag läsa reklamblad noggrannare och organisera upp recept utifrån proteinkälla så att man kan köpa saker som är billiga och ha recept som innehåller det. Men två dar i rad förra veckan har jag ätit dafgårds frysmiddag. Det är ju inte kalasmat precis, även om det duger. Det är inte heller så stora portioner och jag brukar inte stå mig en hel dag på en sån. Alltså jag äter ju oftast bara middag och då är det en dafgårds på 24h. Det är det för små portioner för att klara. Men det är ju ett helt företag att få mat. Planera, handla, plocka in, planera, laga, diska. Puh. 

10.Berätta om 1-3 köksmaskiner som du använder flitigt och varför.

*Elvisp. Mycket grädde i det här hemmet. 
*Mixerstav. En hel del soppa i det här hemmet. Eller som ersättning för veka händer blir det både guacamole och mosad banan i stavmixer nyligen. 
*Diskmaskin. Jag har faktiskt inte haft diskmaskin i någon av mina fem lägenheter jag bodde i före den här. Mamma och pappa har alltid, så långt jag minns, haft diskmaskin men jag hade det inte när jag flyttade hemifrån. Minns fortfarande det där skynket jag sydde och som hängde framför där diskmaskinen skulle ha stått. Jag hade en diskmaskin i första lägenheten i Borås, men den sålde jag för jag kunde inte tänka mig att jag skulle behöva den på en person. Det gjorde jag inte heller, för då orkade jag fortfarande diska. 

Så avslutningsvis – dela med dig av ditt ”ess i rockärmen” recept. Receptet du vet alltid går hem hos gästerna, eller det du alltid går till när inspirationen tryter. Kanske det är ett ”tager-vad-jag-haver” recept. Du vet vad som är ditt ess, berätta för oss!

Ferrins grönpepparkyckling är nog min go to-rätt. Stek hela filéer i ugn eller skär grytbitar och stek i stekpanna. Gör såsen av grädde, smör, soya, grönpeppar och dijonsenap. Namnam!!!!! Med ris till blir det minimal tillagning och har man sen några krispiga salladsblad man kan slänga på så har man täckt även grönsaker. 

Grönpepparsås till t ex kyckling 

75g smör
2 msk kinesisk 
1 msk dijonsenap
3 tsk mortlade torkade grönpepparkorn 
3 dl vispgrädde 

Smält smöret, blanda ner ingredienserna. Koka upp och låt sjuda, gärna med kycklingbitarna i. 

Annars är spaghetti och köttfärssås vad jag alltid vill laga när jag är ensam. Med pappardelle till. Tjena, vad gött. Jag är inte ens för feg för att använda färdig tomatsås i glasburk till såsen. Ellens italienska kompis Samantha gör riktig sofritto och skär grönsakerna till fem millimeter stora bitar. Hon har vin i såsen och kokar den i flera timmar. Jag blir nöjd om jag får köttfärs, tomatsås i glasburk, grädde och parmesan, med bandpasta till. Det är Den Godaste Maten. (Det blir snyggare bilder om man tar spaghettin i botten och såsen ovanpå. Men blandat är som jag alltid äter det. Om inte en italienare tittar på mig.) 


Min enklaste mat är tonfisksås. Man tar en tetra krossade tomater, kryddar med salt och peppar och lite vad man vill men gärna curry och spiskummin, samt tonfisk ur burk. Om man orkar stå steker man en hackad lök också, och har i. Grädde såklart. Överkurs är att ha i tärnad paprika också. Annars går det att få lagad mat på så lång tid det tar för ris att kika. Lagom många ingredienser också. Tonfisk, kryddor, tomatsås, grädde. Mat för folk som inte kan stå upp. 

Sen gör jag perfekta chocolate chip cookies. Perfekta som jag vill ha dem alltså. Det betyder lite som kola på insidan och precis stelnade på utsidan men inte riktigt så det knastrar i kanterna när man tuggar. Man ska kunna böja dem även sen de kallnat lite. 

Det här receptet har jag bakat efter i 30 år.

Chocolate chip cookies 
160 g smör 
1,25 dl socker
1,25 dl farin 
1 ägg
2,5 tsk vaniljsocker
4 dl mjöl, kan behövas mer
1/2 tsk bikarbonat 
1/2 tsk salt
100 g choklad i bitar, jag tar Marabou schweizernöt
Vispa rumstempererat smör och socker/farin luftigt. Tillsätt ett ägg i taget. Häll i mjöl, vaniljsocker, salt och bikarbonat och vispa tills smeten har gått ihop. Blanda ner chokladbitar. Forma klumpar ca 1 msk stora. Grädda i ugnen 8-10 min i 175°. Håll koll så att de blir som du vill, en del gillar när de är krispiga i kanten. 

Jag gör dem mycket större än vad man brukar eftersom jag inte gillar dem torra. Är de små så blir fler procent kant. Så står det att det ska bli 10 st så gör jag 6. Använder en matsked men tar den väldigt rågad. Rullar inte men formar lite. Köper aldrig färdiga chocolate chips utan hackar Marabou schweizernöt. 

Inga kommentarer: