Om klimakteriet

Jag är ju 52 men vet så lite om klimakteriet. Orkar liksom inte hålla reda på en sak till. Sen äter jag p-piller utan uppehåll sen mer än 15 år (Halleluja säger jag om det, och det fixade endometriosen också vilket var skälet) och kan inte avgöra sakernas läge med hjälp av det.

Så jag borde gå till gynekolog. Men det har man ju inte ork för så jag skjuter upp det. Tror ju ändå inte jag har några symptom. Eller symptom har jag ju i överflöd men vet inte att jag fått några fler som kan vara det.

Men så skriver jag lite stolpar med tankar inför att ta kontakt. Tänker att jag bara ska läsa lite snabbt på 1177 vad det är för symptom man kan ha. Och jag hade allihopa! Dessutom stod det om ett som jag aldrig hade fattat kunde vara klimakteriet nämligen kylvallningar istället för värmevallningar. Själv har jag kallat det för frossa och nattsvett. Kallsvett. Men det är visst typiskt för klimakteriet. Hade en senast i natt och förra var för mindre än två veckor sen. Det är helt vidrigt, förstör precis hela natten för mig. Lakanet blir blött på både över- och undersidan, jag fattar knappt hur det går till. Och om man frös innan så blir det ju inte bättre av ett fuktigt lakan.

Så jag ska försöka göra nåt åt detta. Nämnde det för Mikael idag. Då kommer han på den smarta idéen att jag kanske bara kan få ta prover här hemma och sen ha telefonmöte med gynekologen i stan. Det är ju i så fall helt ultimat! Så jag ska försöka med det. 

Men om ni vill veta nåt om klimakteriet så är 1177 bra. Där är informationen alltid för nybörjare.

Det här står under klimakteriebesvär:

Vid klimakteriebesvär kan ett eller flera av dessa symtom bli besvärliga och påverka dig och din vardag:

Värmevallningar, det innebär att du plötsligt blir mycket varm. Du kan också frysa, det heter då kylvallning.

Plötsliga svettningar, ofta i samband med en värmevallning.

Snabba ändringar i humöret.

Känslor av nedstämdhet eller att må dåligt.

Sömnproblem, du kan både ha svårt att somna och vakna under natten.

Torra slemhinnor, framför allt i slidan men även i ögonen, näsan och i halsen. Torra slemhinnor kan göra att det kliar och svider.

Urinvägsbesvär, till exempel att du ofta känner dig kissnödig eller att det svider när du kissar. Det kan också läcka urin när du blir kissnödig eller när du hostar eller nyser.

Kroppens fettfördelning förändras i klimakteriet och du kan få mer fett runt midjan. Risken för att få höga halter av blodfetter ökar också.

3 kommentarer:

modren sa...

Om du är lik mig i detta också så kan jag säga att jag seglade igenom klimakteriet utan att just märka det. Ja, mer fett runt midjan och högra blodfetter förstås. Alltid gott att kunna skylla fettet på något annat än sig själv.
modren, fast jag kanske inte har kommit till klimakteriet än? Det hoppade över mig?

Anja Olergård sa...

Haha, hoppa över låter ju bra!

Det där med blodfetter var också bra att läsa, då behöcer jag inte ta på mig det själv. Läkaren var lite missnöjd med mina lipider nu senast.

Men har precis fått reda på att hemtjänsten inte får klippa tånaglarna. Så är det Mikaels jobb? Eller ska jag betala ambulerande fotvårdsspecialist 600:- för ett jobb som tar ett par minuter? Grr.

Och en apotekare på Apotea har gett mig felaktig information så inte bara har jag lagt en beställning i onödan men jag får inte ut de mediciner hen sa. Så nu är det tillbaka till vc. Detta jobb!!!!!! 😱

modren sa...

Höga blodfetter har alla i min familj. Tror inte det är så viktigt, och i varje fall är det inte mycket att göra åt när det är den ärftliga varianten. Men läkarna brukar vara missnöjda.
Det låter väldigt sexigt att M klipper tånaglarna på dig. :-) Det har jag inga som helst problem att göra vid min höga ålder. Alltid nåt.
modren, vig som en apa