If everyone knew their entire life's purpose from birth, would that make life better or worse?
Jag tror inte att man kan hantera sån kunskap för tidigt. Ett barn skulle väl inte ha så mycket nytta av att veta vad dess syfte var?
Och jag skulle inte vilja veta för mycket för tidigt. Tänker på Estelle, blivande drottning. Hon vet ju faktiskt från rätt tidigt vad hon är ämnad att bli. Och hon var väl bara typ tre år när hon utförde sitt första uppdrag, att klippa nåt band. Och givetvis vet en treåring inte vad det innebär att bli drottning. Och Victoria drabbades ju av problem när det började gå upp för henne vilka krav det innebar att vara ett rikes regent. Det är verkligen förståeligt.
Jag förstår däremot inte Harry av England som ser det som nåt dåligt att vara icke blivande kung. Det är ju inte som att nummer tvås liv blir särskilt hemskt. Det är ju en av anledningarna till att han är så osympatisk, att han ser kungajobbet som personliga fördelar, inte stort ansvar, och att det är synd om honom som inte får de fördelarna.
Nu är man inte särskilt sliten som kung jämfört med en städerska. Att sitta med på Nobelfesten är väl inte jättetungt arbete. Men det är ett tungt ansvar ändå, att alltid vara i fokus, alltid bli dömd och bedömd. Att ansvara för att man gör kungahuset populärt bland folket och behåller hundraåriga traditioner. Catherine, princess of Wales, har nyss slutat att nämna vad hon har på sig (eller att kungahuset inte längre ska lägga upp information om det) eftersom hon vill att fokus ska vara på arbetet, inte kläderna. Det förstår jag också. Självklart kommer hon fortfarande att ses som en vacker och elegant människa, och en influencer i ordets rätta bemärkelse, men jag hade inte heller velat att mitt livsarv från femtio års frivilligt arbete skulle vara vilka kläder jag bar.
Så om frågan måste få ett ja eller nej tror jag mer på ett nej. Att man snarare mår bra av att växa in i vad ens liv har för syfte.
Jag vet ju själv hur svårt det är när man kämpar med det. Jag hade inte velat veta för trettio år sen hur det där med ME skulle fortgå. Ett steg i taget är ibland allt man klarar av.
Men å andra sidan, Mondo Duplantis har väl sagt sen han var fem att han vill bli världsmästare i stavhoppning. Kanske Sarah Sjöström också, eller nån av de många fina svenska idrottsmän som har gjort bra ifrån sig det senaste året. Jag tror inte heller att man kan bli så framgångsrik inom en idrott om man inte är lite enkelspårig. Offrar annat och tror på sig själv fast det kanske inte finns bevis i ens resultat för det man tror om sin egen framtid. Jag beundrar idrottsmän som tror på sig själva men jag kan ha lite svårt för det i andra fall, när det handlar om att folk kallar sig det ena och det andra fast det inte finns anledning till det. Jag kallar mig ju inte ens bloggare fast det är precis vad jag är.
Jag sa i sexåraåldern att jag ville skriva böcker och det är fortfarande vad jag vill. Så visst kan man känna en kallelse eller en dragning åt ett visst håll. Och visst är det ibland nobelt att följa en kallelse men inte så nobelt om det man vill bli är "känd". Och jag tycker fortfarande att om man måste använda stora ord för att beskriva sig själv så är det bara för att annars skulle ingen annan komma på att använda dem. Så det är självförnekelse och självhävdelse i samma andetag. Honest Joe's Car Dealership. Nu kan ju Joe vara honest men det är verkligen misstänkt när man måste påtala det för andra.
Så visst kan vissa känna sitt livs syfte redan när man är liten. Men man ska nog inte få hela planen. Numera har man ju inget slut på kalendern i telefonen men man ser bara ett år framåt ändå. Och såna där käcka femårsplaner kan man ha. Och gärna svaret på Vad vill man med sitt liv och som inte är en prestation, men det ska nog inte vara färdigspecificerat från koltåldern. Och nån ska verkligen inte växa upp med omgivningens krav på vilket yrke de måste bli. Antingen ta över familjeföretaget eller bli "fina" yrken som läkare eller advokat. Nej, låt folk drömma om att bli Zlatan. Bara de inte vägrar läsa läxor i högstadiet för att de på allvar tror att de ska bli nästa Zlatan. De och åtta till i klassen. Om man bara läser sina läxor så får man tro vilka dumheter som helst i ungdomen. Och det är sunt. Jag skulle aldrig säga till ett barn att de kan bli vad de vill. Det kan de inte. Folk blir ju faktiskt utslussade från balettlektionerna om de inte har rätt kroppsbyggnad för att bli det som yrke. Och det kan man inte göra nåt åt. Men man ska inte göra det så tidigt att barnens drömmar krossas. Drömmar är sunda. Men det är den vuxna verkligheten så småningom också.