Waco, Texas

Det går ett program som kan heta Fixer Upper och som handlar om ett gift par som driver en firma som renoverar hus, nåt med Magnolia heter firman. Jag känner inte igen hur små eller stora diverse städer är i USA men stället där de renoverar heter Waco i Texas och priserna där gör mig fullkomligt knäsvag. Härom dagen hade de köpt ett ruckel för 100 000:- och renoverat det för en miljon. Huset var på 230 kvm. En miljon här får man inte ens en enrumslägenhet för. Jag har kollat på två hus idag, ett ruckel där halva huset var en byggarbetsplats för 4,5 miljoner och ca 110 kvm samt ett ungefär lika stort med vansinnig planlösning för 6,5. 

Lägenheten ovanför vår är till salu tillsammans med en annan tvåa i området, bägge för 1,45 miljoner. Det är en tvåa på 53 kvm. De var nyligen värderade till 1,65 men räntan gör väl sitt till också. Men att man kan få ett jättestort, nyrenoverat hus i Waco för de pengarna. Otroligt. 

Jag har kollat vad det står om Waco på Wikipedia. Det är känt för att FBI och ATF stormade högkvarteret för en sekt på 90-talet och dödade ca 80 personer. Dr Pepper uppfanns där 1885. De har ett universitet. Befolkningen är ca 120 000 (2007) jämfört med Haninge kommun som har knappt 100 000 (2023). Ytan i Haninge är 455 kvkm (bara land, mer än 3ggr så mycket hav också) och Waco 218 kvkm. Vi ligger 3 mil från en miljonstad men Texas har 28 miljoner invånare och 1/2-1 dussin miljonstäder.

Jag är i alla fall amazed över prisnivån där. Men vi vill inte bo där så man får väl äta kakan eller ha den kvar, inget annat.

5 kommentarer:

modren sa...

Det går väl på 11:an? Det finns ett annat liknande där som jag gillar ännu mer.
Duktiga människor.
Men du vill väl inte på allvar skaffa hus? Har du missat hur vi i alla år har slitit med stora hus och trädgårdar ... Never again.
modren, nöjd bostadsrättsinnehavare utan lån

Anja Olergård sa...

Nej, jag vill absolut inte ha hus, men jag drömmer om stora ytor. Ibland drömmer jag åt Mikael också, att han ska få stort garage och ha grävmaskin i trädgården.

Jag vet inte vilken kanal det är, 11 kan vara rätt. Ja, det går ett annat liknande program ofta vägg i vägg med detta. Men jag har bara inte sett det andra lika ofta och kommer inte ihåg vilka det är och vad de gör. Egentligen är det riktigt imponerande först när folk kan förnya sig och verkligen anpassa stilen efter kunderna. Men de här säger ofta precis samma sak, att de ska göra öppen planlösning mellan vardagsrum och kök, göra en köksö och all new light fixtures. Nån gång tröttnar man bara. Men inte än.

modren sa...

Dessa jättelika köksöar! Alla vill ha dem. Inte jag.
modren

Anonym sa...

Jag är inne på modrens linje - du/ni vill nog inte ha hus! Och stora ytor är överskattat - bara mer att städa! Men jag måste säga att det är trevligt att kunna ha gäster igen, till och med övernattande sådana. Och då är mitt hus ändå inte särskilt stort - runt 100 kvm.

Angående priser så behöver man inte flytta till Texas för att få det lite billigare - jag flyttade till Våxtorp! Och för 2,65 MSEK fick jag gård med 9 ha mark, stall, lada och hus. Om man nu vill ha det då... Skulle jag köpt samma i Kungsbacka hade jag nog fått betala någonstans mellan det dubbla och det tredubbla - och Stockholmsområdet ska vi inte prata om!

/Sofie

Anja Olergård sa...

Bra deal!!!!!! För 2,65 får man inte ens en tomt på 1000 kvm med utedass som enda bebyggelse. Men det är här familjen är så då hostar man upp vad som krävs. Eller lever på 53kvm.