Rätt tänkt

Såg på nåt avsnitt av en sjukhusserie. En läkare är fd narkoman och pratade med en annan fd narkoman som skulle föda barn. Hon sa att varje gång hon slutat för någon annans skull, som sin mamma eller syster, så höll det i ett år och sen föll hon tillbaka. Men när hon slutade för sin egen skull så är hon fortfarande ren åratal efter.

Jag tänker en del på det. Jag är ganska duktig på självkritik. Och att döma mig själv. Jag vet inte riktigt än vad jag för ut av det, men jag funderar på olika situationer som kommer upp och vad som triggar en viss grej i just den situationen. Och så kanske jag börjar hitta saker, det är ju faktiskt mitt gebit, förutom att jag läser. Men jag analyserar, ser mönster, hittar teman i skeenden och händelser.

Alldeles nyss har jag varit uppe och rotat i kyl och skafferi efter nåt litet att äta eftersom jag har lite överansträngningsångest och inte vågar försöka somna. Då går jag upp och äter nåt och det ger mig kraft att våga ta itu med det igen på riktigt sen i sängen.

Men när jag la mig tog jag bara fram telefonen för att släcka lampan i fönstret. När jag gjort det skulle jag lägga ifrån mig mobilen men fick en impuls att spela bara ett spel.

Jag ville verkligen det. Och att måsta förmena sig det man vill är ju inte en win-win situation.

Men så kom nästa tanke: Det är inte bra för mig. Och nej, det är det verkligen inte. Jag fastnar uppe och gör allt annat än lägga mig, vilket ju precis är vad jag gör nu, men det var för att jag inte kommer ihåg det här senare och jag ville skriva ner det.

Jag har ju börjat tänka ibland på vad som är rätt för oss istället för Mikael och mig som individer. Bara att man skiftar fokus från sig till oss gör skillnad. Det sandpapprat bort sånt som bara är bra för mig. Inte för att man inte får göra nåt som är bara bra för en själv, det kallas Att inte hamna på hispan för man inte har haft egentid på åtta år och att man inte vet hur tystnad låter eller hur det skulle vara om bara vuxna hade vettiga samtal med en hela dagarna istället för att nån ropar Mamma! ungefär 888 gånger i timmen.

Så nej, Vad är bra för oss?
Och lika viktigt
Vad är bra för mig?

Därför lägger jag mig utan att "ska bara spela ett spel". Och nu känner jag mig nöjd med beslutet och stolt över att jag gör det. På samma gång som jag får poäng hos mig själv för att jag fattar så bra beslut.

Godnatt!

15 kommentarer:

modren sa...

Meget härliga och bra tankar. Visst är det förlösande att komma på bra saker?! Och att dela med sig av dem?!
modren

modren sa...

Häromdan fattade jag det modiga beslutet att inte äta efter middagen på kvällen.
Men sen läste jag på FB att det inte är någon idé - man går ju ändå upp varje morgon.
Så jag slapp.
modren

Humlan sa...

Klokt tänkt och agerat!😊
Jag har vissa kvällsrutiner, som jag iofs kan skjuta på tidsmässigt. Innan jag lägger ner huvet på kudden dricker jag kvällste, lyssnar en stund på musik och spelar Wordfeud. Sen släcker jag och lyssnar på ljusbok med timer en stund, sen är godnattmössa och det sista jag gör är att ge mig själv lite kärlek,lägga händerna över hjärtat och säga "jag älskar dig vännen!" och lite fina saker.Lite som för barn när det är "läggdags"😊. Nu vet jag ju inte om det var så intressant för någon att höra🤣🤣.
Ja ja!


Kram Humlan 🤗

Anja Olergård sa...

Det var jätteintressant att höra. Jag ska absolut tänka över mina rutiner och inkludera lite self love. Tänka mer på hur man får barn trygga inför sömnen än vuxna, för mina känslor inför somnandet är nog mer som ett barns. Jättebra tips!

modren sa...

FB är det sista jag gör varje kväll - och jag tittar bara den enda gången varje dag.
Och det är värdelöst! Jag märker att jag har svårare att somna än om jag t ex läser en bok.
Somnar t o m fortare när jag löser korsord, fast hjärnan går på högvarv.
Datorn, paddan och mobilen ska man inte ägna sig åt det sista man gör.
modren

Anja Olergård sa...

Helt rätt. Man ska absolut inte hålla på med telefonen och sociala medier på natten när man ska somna. Men det frestar.

Humlan sa...

Vad bra!😊 Jo, man är ju som mest sårbar mellan vakenhet och sömn också, liknande barnets sårbarhet.Försvaren är nere och att vila och slappna går kroppen/hjärnan bara med på att göra om vi känner oss trygga ,eftersom det gör oss sårbara (lätta byten för vargar tex).

Kom på en annan grej jag gör som är ett tips om man kollar på mobilskärmar innan man ska sova. Blåljusblockerande glasögon, 'blue Light blockers'.Jag har använt såna nu ett halvår drygt och de hjälper faktiskt! Insomningen går fortare och de gör att man går ner i varv och blir sömnig.

Det är väl främst därför det inte rekommenderas att man kollar mobilen på kvällen? Pga blått ljus som blockerar produktionen av melatonin?

Wordfeud spelar jag på mobilen innan läggdags men då har jag på mig såna 'blue Light blockers'.

Humlan


modren sa...

Var får man tag i såna glasögon tro? Är det som solglasögon som man sätter utanpå de vanliga?
modren

Humlan sa...

De finns att köpa på nätet😊.Säkert hos optiker och hälsokosten också,jag handlar bara på nätet. Det finns båda sorter, de som är som vanliga glasögon och 'fitovers',som man kan sätta ovanpå andra glasögon. Mina är såna 'fitovers',jag sätter dem ovanpå mina läsglasögon.😎 googla på tex"blue Light blockers".😊


Humlan

modren sa...

Tack för tipset, Humlan!
modren

modren sa...

Fick 9 000 hänvisningar (jo, faktiskt) när jag googlade ... Suck. Är det bara att blunda och peka?
modren

Sara sa...

Jag distraherar mig till sömns med att lyssna på något som är bara lite intressant så jag inte går igång men inte heller får eget tankesnurr och måste sätta igång och göra saker.
Ljudbok av Tolkien och föreläsningar om paleontologi eller så på youtube kan gå jättebra att slumra till 😂

Humlan sa...

Ja, nästan modren😂.

https://www.google.com/amp/s/www.m.eyekeeper.com/products/fitover-blue-light-blocking-glasses-for-women-men-dsxm1804

På Amazon.se kan du söka och förhoppningsvis få lite färre träffar😊
https://www.amazon.se/Eyekepper-ljusreducering-anti-bl%C3%A5blockerande-datorglas%C3%B6gon-b%C3%A4rnstensf%C3%A4rgade/dp/B07C45J48C

https://www.greatlife.se/blue-blockers-optic-pro

Jag köpte mina på vitaminer.se. De var lite dyrare.

Det kanske avgränsar googlesökningen bättre om man skriver in tex glasögon och fitovers också. (Om du vill kunna använda dem ovanpå dina vanliga glasögon?)

Så tex " blue light blockers glasögon fitovers ".🤔

Humlan

Anja Olergård sa...

Sara, du låter som min man. Som säger att jag ska lyssna på nåt som inte är viktigt men lite interessant, men så att jag kan missa det utan att det gör nåt. Och jag konsumerar inte media på det viset. Det är tankar och känslor med på en gång. Men får öva mig på att hitta nåt som jag bara kan ignorera när det passar. Föreläsningar låter rätt bra faktiskt. Nej, men om nåt tråkigt. Paleontologi, vad roligt! Nej, tråkigt. Lagom tråkigt. Ganska väldigt tråkigt. Perfekt.

modren sa...

Tack Humlan!
modren