Tandförstörare

Jag har haft Dumlekolor i sovrummet men inte rört dem på en vecka. Det är vad tre besök hos tandläkaren kan inspirera till.

Och med det sagt vill jag gärna ge er ett underbart recept på chokladkola. Jag tror att det möjligtvis heter Augusta Janssons chokladkola.

CHOKLADKOLA, 50 st
1 dl vispgrädde
2,6 dl socker
133 g druvsocker
150 g blockchoklad
100 g smör

Häll alla ingredienser i en kastrull med tjock botten. 
Koka upp och låt puttra på medelstark värme max 30 min, gör kultestet (nedan).

Häll upp i ordentligt oljad långpanna. 
Låt kallna/stelna.
Skär upp med vass kniv och slå in i cellofan eller smörpapper.
Förvara svalt.

KULTESTET
Ta lite kola på en sked och doppa i kallt vatten. 
Om kolan är färdig kan den rullas till en liten kula.

4 kommentarer:

modren sa...

Betydligt värre än Dumle. Och betydligt godare.
modren

Anja Olergård sa...

Synd att det inte var rätt bara! Johanna gjorde gräddkola med havssalt förra julen och jag tror tyvärr inte jag överdrev om jag åt 20 st. Bästa kolan i hela mitt liv! Till och med bättre än tandförstöraren.

Alla borde ta sig en vecka med utdragen visdomstand före jul. En liten portion slät soppa de första dagarna, sedan små portioner med fiskbullar och potatismos. Men idag har jag gått bananas. Ätit 1/3 påse bilar och ett ägg med skagenröra. Ägget var mycket godare men godis har egenskaper det fått från Djävulen själv. Allt vett går ut från skallen.

modren sa...

Jag läste att kombon fett och socker, som det mesta på konditoriet (allt?) består av och mycket av godiset också, är den enda smakkombon som inte finns i naturen. Den är ett mänskligt påfund och ger en större kick än något annat man kan äta.
Men en tröst för mig sockerråtta är att jag faktiskt tycker allt mindre om sött och väldigt lätt mår illa av det. Jag känner hur kroppen värjer sig. Så jag måste lyssna. En hemlis: jag bad faktiskt till Gud om att hjälpa mig övervinna mitt sockerbegär. Jag är övertygad om att han svarade på så sätt. Han bryr sig om kroppen också och inte bara anden inuti den.
modren

Anja Olergård sa...

Jag tror jag hörde samma sak av nån som var med på Skavlan. Och det går att klara sig relativt bra på antingen kolhydrater eller fett men kombinationen är sämst. Och godast.