Tyska

Jag har ju faktiskt varit riktigt duktig på tyska en gång i tiden. Innan jag ens hade läst nåt på universitetet hade jag så imponerade siffror på inträdesprovet att en smart kille som bott i Tyskland i två år hade betydligt sämre resultat, vilket chockade honom lite.

Och nu har vi ju barnbarn med ena foten i Tyskland. När Miri pratar tyska med barnen låter det så lätt, som att jag också kan prata tyska så.

Och nu har jag börjat träna mig. Jag säger ofta saker till Mikael på tyska. Ofta är nog att ta i, visserligen. Men emellanåt när jag kommer ihåg det. Böckerna som ska läsas när man nattar E blandar svenska och tyska hej vilt. Mikael har inte ens läst det i skolan så jag gör honom bara en tjänst.

Idag gick han och letade efter nåt så jag sa naturligtvis Suchst du etwas? Varpå han svarade, ja, vattenflaskan. Och ändrade sig och sa Ja, das wasserflasche. (Jag skriver medvetet substantivet med gemen för han vet nog inte om att det ska ha versal.) Då erbjöd jag honom en lektion i tyska som bara delvis var uppskattad. "Ord som slutar med vokaler är ofta femininum". Det blev en tyst sekund medan han tänkte efter vad det innebar. Jag gav honom sedan svaret Die Wasserflasche.

Han hakade upp sig lite på femininum och ifrågasatte varför en flaska är en tjej. Grammatiskt femininum gick inte riktigt in. Jag sa att det är samma på franska, och då sa han kvickt l'homme och la femme. 

Sen sa han slutledningen Die mädchen.

Njae, inte så mycket.

Det slutar med -n, sa jag. Så att han borde fatta själv att det inte är femininum. 

Men ni kan ju gissa hur det gick.

Men jag är så glad för våra lärostunder. Alltid kul att vara bäst i klassen.

6 kommentarer:

modren sa...

Det ÄR roligt att vara störst bäst och vackrast, även om jag aldrig varit det. Jo, bäst har jag varit och är fortfarande på vissa begränsade sätt. Och för att utbilda M så undertecknar jag ibland mejlen till honom om att middag finns att hämta här, med Schwiegemutter. Hoppas det är så det heter.
Tyska är rätt kul! Synd att man verkar ta bort det ur svenska skolor numera.
Praeterea censeo att vi ska sluta bry oss om vad Erdogan säger. Sluta nämna honom på nyheterna, iaktta radiotystnad.
Om han inte kan bli utesluten ur Nato kan vi i alla fall ignorera honom som den knäppis han verkar vara. Låt honom bli en icke-person, persona non grata.
modren

Monica sa...

Vad härligt! Och visst är det underbart att fortsätta utvecklas och lära sig!

Anja Olergård sa...

N i Norge har börjat läsa tyska i alla fall på högstadiet. Han fick högsta betyg. Läraren frågade Vem har du fått hjälp med läxan av? Min treåriga kusin och hennes mamma. 😂

Anja Olergård sa...

Ja, verkligen! Jag längtar efter universitetet mer än jag längtar efter att jobba. Men det är väl också trevligt att faktiskt göra nåt av det man lärt sig.

Humlan sa...

Vad roligt! Mamma (tyskläraren) och jag körde lite så ett tag. Jag försökte gissa vad det skulle heta på tyska så fick hon rätta mig. Det är ett kul språk. Ångrar lite att jag valde franska istället. Med jämna mellanrum får jag för mig att jag ska lära mig tyska, men kommer aldrig så långt. Haha, ja det är en intressant fråga varför vissa saker är femininum om man tolkar det så 😂. Le, la, die, der, Das, det är ju mer att hålla reda på i tyskan med tre former. Min mamma älskar också grammatik och språk, ni skulle säkert ha mycket att prata om 😂.

Kram Humlan

Anja Olergård sa...

Ja, det är så roligt med språk! Och grammatik också, till och med.