24 december

Dela en sång eller en bild som bäst fångar Jesus Kristus den här julen.

Ganska lätt. (Eller svårt, om det ska vara EN sång!) Jag älskar julsånger. Normalt sett väljer jag nåt av John Rutter, vars körverk är oslagbara. Nativity Carol är okomplicerad men suggestiv. De där rimmen som eskalerar i sopranernas höga ton och sen går ner till nästan en viskning. Ja, det är vackert. 

Rutter är för engelsmännen vad Agnestig är för oss svenskar. Han har skapat så många av de älskade julsånger vi inte firar jul utan. Det susar en vind i olivernas blad är typisk Agnestig. Enkel men kraftfull, med vackra harmonier. 

Gillar också Josh Grobans jul-CD och särskilt hans duett med Brian Mcknight. Angels we have heard on high. 

En av de bästa julklapparna jag fått i hela mitt liv var en LP med julmusik av Ulla Vrethammar, cellist och Sylvias mindre kända syster, har jag för mig. Jag har inte skivan kvar men den har format mitt musikintresse. Air har jag älskat sen jag var barn, hon spelade den på cello på den skivan och det bär jag fortfarande med mig. 

Därför lägger jag in en annan cellist som jag älskar, Hauser. Hans mannerisms gör mig lite tokig ibland men han spelar ljuvligt. Han är samtidigt ett med cellon och musiken men på samma gång så fri i sitt uttryck. Inget illa om Yo-Yo Ma men han låter som en robot i jämförelse. Han har också väldigt fyllig klang på sin cello. Ave Maria

Men i år har jag haft extra pippi på norska julsånger. Sissel har indoktrinerat mig sen många, många år. Så jag väljer Mitt hjerte alltid vanker eller Det lyser i stille grender

1. Mitt hjerte alltid vanker
I Jesu føderom
Der samles mine tanker
Som i sin hovedsum
Der er min lengsel hjemme
Der har min tro sin skatt;
Jeg kan deg aldri glemme
Velsignet julenatt!

6. Akk, kom jeg opp vil lukke
Mitt hjerte og mitt sinn
Og full av lengsel sukke:
Kom, Jesus, dog herinn!
Det er ei fremmed bolig
Du har den selv jo kjøpt
Så skal du blive trolig
Her i mitt hjerte svøpt

7. Jeg gjerne palmegrene
Vil om din krybbe strø
For deg, for deg alene
Jeg leve vil og dø
Kom, la min sjel dog finne
Sin rette gledes stund
At du er født herinne
I hjertets dype grunn



Det lyser i stille grender
Av tindrende ljos i kveld
Og tusene barne hender
Mot himmelen ljosa held

Og glade med song dei helsar
Sin broder i himmelhall
Som kom og vart heimsens Frelsar
Som barn i ein vesal stall

Der låg han med høy til pute
Og gret på si ringe seng
Med englane song der ute
På Betlehems aude eng

Der song dei for første gongen
Ved natt over Davids by
Den evige himmelsongen
Som alltid er ung og ny

Den songen som atter tonar
Med jubel kvar julenatt
Om barnet Guds son vår sonnar
Som døden for evig batt


P. S. Kan inte låta bli ett bonusspår. Auld Land Syne. Begåvad kille. Eller två bonusspår. Här är en folksy, konsonanttung version av Mitt hjerte alltid vanker också. 


23 december

Ha med dig nåt gott till en behövande.


Det här är äkta medmänsklighet. Att folk ska vara oroliga för mat och paket i jul är inte som det ska vara. 

Kryckan Vallakyrkan drivs av Svenska kyrkan och beskriver sig som en öppen mötesplats för människor i hemlöshet, missbruk eller annan utsatthet.

Vår församling brukar hjälpa till med mat till deras julbord. Jag är ledsen att erkänna att jag inte bidragit alls i år. Vi har inte så gott om pengar och jag måste till tandläkaren efter helgerna.

Det känns å andra sidan surrealistiskt att låta bli för att man inte har råd. Det är ju just att inte ha råd som är deras hela problem.

Vissa stunder känner jag att man borde ge alla pengar man lägger på julklappar till de fattiga. Vad ska rika barn ha fler grejer för.

Men det är väl inte i det passionerade ögonblicket som problemet med fattigdom i världen löser sig.

Men att bara säga ordet hemlös och vinter på samma gång gör att jag får en TIA. Jag som är så frusen kan bara inte förstå hur fruktansvärt det måste vara att behöva bo utomhus i det här vädret. Blött och kallt och mörkt. Aldrig trygg, aldrig varm, aldrig mätt. Aldrig ren och snygg. Hur måste de må? 

Precis så känner jag för svältande barn på reklam på tv, eller läkare som rapporterar från krigszoner. Det känns supersjälviskt att vända bort blicken för att orka. 

Jag är verkligen inte sams med alla mina känslor.

Varje år får jag spel på allt det där julpappret. Vår svärdotter är duktig och använder tygpåsar. Men julen är sån juxtaposition av slöseri och brist. Jag är jätteglad för kyrkans julkalender som hjälper mig fokusera på att göra gott i jul. Även om det känts som att jag kunnat göra ännu mindre i år än andra år. Men så är det ju, när man inte ens kan hämta posten själv, då blir det inte mycket utrymme för att hjälpa andra. Men jag tror alla har det så. Ingen hinner och orkar hjälpa andra så som man skulle vilja. Den skulden är väl nåt man måste både förlåta sig själv för och göra bättre nästa gång. 

22 december


Ring till nån som du saknar. 

Tyvärr, måste spara på energin och kan inte ringa nån. Men det finns massor av folk jag skulle vilja ringa! Fint så. 

Frågesport

Man märker väl aldrig hur gammal man blivit mer än när man hör ungdomarnas musik. Mikael och jag spelade frågesport igår och när det var modern musik, eller från 2010-talet var det faktiskt, så kunde vi verkligen inte nånting. Vi kände igen en del namn som Dua Lipa och Bruno Mars när svaren kom men vi hade aldrig hört låtarna. Förutom när Happy kom, den visste jag att jag kände igen men kom inte på vad Pharrell Williams hette. Mikael hade dock kommit på att Ed Sheeran borde vara med, han är modern och känd, så vi svarade ofta Ed Sheeran så fort det var en manlig röst.

Men plötsligt hörde vi ett par toner utan röst och jag ropade högt Ed Sheeran I'm in love with the shape of you. Det var det coolaste jag varit på hela året.

Och faktiskt så är jag så in love with the shape of Mikael. Han har ju fått tillbaka alla kilon han tappade på sjukhuset förra året, vilket han beklagade härom dagen. Men jag kan inte beklaga det. Det är supermegaoviktigt om han har platt mage eller inte. Han är alltid Mikael och allt med honom är vad jag älskar. Det är också mycket lättare att älska honom med allt som är han, än att älska mig själv med mina brister. Så det är en väldig ynnest att få älska nån så som jag älskar Mikael. 

21 december

Skratta med en vän.

Jag läste ett skämt som Mikael kan använda när han håller riskutbildning för körkortselever:

Don't drink and drive!

Because there are people who text and drive. And they will hit you. 

And then it will be your fault.

20 december

Lägg en julklapp vid en grannes dörr.

Haha, lite osvenskt. Jag sa hej till en granne härom dagen men han svarade inte ens. 

19 december

Fråga en medarbetare hur du kan lätta på hans eller hennes börda.

Jag kan ju alltid fråga Mikael. Han är ju min viktigaste medarbetare. 

18 december

Sms:a ett foto av ett trevligt minne till en familjemedlem.


Man ska inte sätta ut foton av andras barn på internet så jag får bara säga att jag blev GLAD när jag kollade igenom några foton för att se vad jag skulle skicka. 

17 december

Låt en främling gå före dig i kön.

Återigen, har inte sett en kö på månader.

Men mamma och pappa brukade sjunga en sån infam sång som de lärt sig i skolan och den löd: Det gäller att trängas, att tränga sig fram, annars går himlen förlorad.

Det är väl ungefär det sista sättet som himlen löser närvaron. 

Frågor

Hittade dessa frågor hos Monna men de hade kommit från flera andra. 

1. Om du var tvungen att flytta till ett annat land eller plats, vart skulle det bli?
Norge eller Danmark, för att jag inbillar mig att det skulle bli minst kulturkrockar så. Hade först tänkt svara Göteborg, men på nåt sätt är det en annan person än jag som hörde hemma där. Och Italien älskar jag ju men det går inte ens att överblicka redan dit. Jag som alltid älskat att skutta ser nu en flytt på Lö cfe avstånd ön tio minuter som ohörbart. Det är ju visserligen inte så att jag ska flytta bohaget personligen, men jag känner mig så trött, orkar inte byta allt som affären, apoteket, vårdcengfalen, kyrkan, de bekanta vägarna. 

2. Om du kunde resa tillbaka i tiden, vart skulle du resa?
Jag missade först att det stod tillbaka, så jag tänkte resa framåt och ta med mig nån makapär hit som jag kunde få patent på och bli monumentalt rik och ge alla jag känner några miljoner. Att det egentligen är stöld talar vi inte om. Och så skulle jag bara leva bekvämt. Och när jag var där i framtiden skulle jag såklart ta reda på hur de hade botat ME, och göra det innan jag reste tillbaka. 

Resa tillbaka, nä. Kanske hade varit coolt att vara med Jesus på bergspredikan el dyl, men inte ens på Jane Austens tid skulle jag vilja vara nån längre stund. Vad de måste ha frusit. 

3. Vad värdesätter du mest hos vänner?
Smart, rolig, generös. 

4. Finns det något folk ofta missuppfattar om dig?
Ja, och detta har jag märkt på senare år. Folk kan tycka att jag är hemskt bitsk. Jag tycker ju att jag är supermesig och skulle aldrig i mit liv klaga på maten på restaurang t ex. Men folk på nätet tycker att jag är hemskt bitchig ibland. Jag tror det bara är att jag är så trött på jamsande så jag skriver ibland saker rätt ut istället för inlindat. Och det får man tydligen inte göra. 

Sen finns det vissa som tror att jag är tjock, och det är ju bara en elak missuppfattning såklart. Jag önskar så att jag var "en lagom tjock [kvinna] i mina bästa år" . 

5. Vad betyder lycka för dig?
Ro, fred, en lussebulle och en kram. 

6. Om du fick byta namn, vad skulle du heta då?
Beatrice Milton. Det är sen gammalt. Beatrice när en full kille ville veta vad jag hette och jag inte gärna ville spinna vidare på det. Så jag frågade vad det såg ut som att jag hette. Då svarade han Inte nåt vanligt namn, Beatrice kanske, och det tyckte jag på nåt sätt var passande. Milton är bestämt långt innan pojkbarn började beta det i förnamn och är snarare efter författaren John Milton. 

Jag har faktiskt skrivit under en kupong i en affär med mitt alter ego. En gång. Det kändes förfärligt busigt. Då förstår ni mig. 

7. Pizza, hamburgare eller sushi – vad skulle du välja att äta för resten av livet?
Aldrig i livet sushi. Men jag kanske tar tillbaka det. Josefin som var min hemtjänstpersonal förut har lärt mig vilka bitar jag nog gillar och då har det varit helt ok. Men jag har bara ätit sushi två gånger i mitt liv totalt. Så jag är inte superinne på det. 

Skulle ha svårt att väja mellan pizzza och hamburgare. Hemmagjord hamburgare hade jag valt framför köpt, och pan pizza framför tunn. Inbakad men inte övergräddad. Då hade detgättböms ut med pan pizza eller Mikaels hamburgare. 

Jo, jag kommer faktiskt ihåg en gång jag faktiskt har klagat på maten. Det var en pizzeria i Göteborg där skinkan inne i calzonen fortfarande var frusen. Det klagade jag på. 

8. Tror du på att ge folk en andra chans?
Ja, absolut. Mikael kan få hur många han behöver. Fast av honom förväntar jag mig också att han ska behöva färre chanser med samma sak, annars är det respektlöst. 

Och vissa som jag gett två eller tre (rejäla, grundläggande) chanser ger jag inte några fler för om de har visat vem de är och sårat mig så tror jag på dem. Det har bara hänt en gång men det är fortfarande en jobbig händelse i mitt liv. 

9. Vilken är din favoritlåt just nu?
Det kommer jag inte ihåg. Nån julsång. Jag lyssnade på musik i kanske en timme förut så är helt mosig i hjärnan nu och kan varken minnas eller fälla avgöranden om bättre eller sämre. 

10. Vad är din favoritmat just nu?
Samma som alltid, gluten. 

Men jag ser förfärligt mycket fram mot julbord på tisdag kväll. Sundby gård, meny

11. Vad gör du helst när du är ensam?
Har inte teven på så det är tyst. Om jag fick drömma skulle jag läsa, spela piano, baka, laga mat, organisera, gå på promenad, cykla, sy, se på Jane Austen-filmer, lyssna på musik. Men nu är jag nödd och tvungen att vila mest, både när jag är ensam och inte. Ibland är det jobbigt, ibland går det ok. Av allt jag inte kan är det läsa jag saknar mest. Jag läser nån kort, enkel bok emellanåt men sen måste jag vila länge. Inte som förr när man beroende på boken kunde läsa en bok på en dag eller en vecka. Det var tider det. En gång var Ellen och jag på Gran Canaria. Vi hade med oss sju Alistair McLean-böcker var och läste ut våra egna, en om dagen, och bytte sedan med varandra den andra veckan. Det är det som är semester. 

12. Om du bara fick beskriva dig själv med tre ord, vilka skulle det vara?
De positiva orden. Rolig, smart, generös.
De negativa orden. Pratig, hetsig, ogin. 

Fast borde man avsluta på det viset? Nej, förmodligen inte om jag ställer frågan. 

Fast det finns ju ingen människa på denna jord som inte har tre negativa egenskaper. Så det är inte nåt dåligt att ha negativa egenskaper. Dåligt om man föder dem och släpper dem lös precis hela tiden och på andra. 

Men okej då, jag har goda och jag har dåliga egenskaper. Som alla andra. 

16 december

Lär dig att säga god jul på ett nytt språk.

Svenska — God jul
Finska — Hyvää joulua 
Norska — God jul
Danska — Glædelig jul
Tyska — Frohe Weihnachten
Franska — Joyeux Noël
Italienska — Buon natale
Spanska — Feliz navidad
Engelska — Merry Christmas
Japanska – Meri Kurisumasu
Maori – Meri Kirihimete 
Swahili — Krismasi Njema/Heri ya krismas
Mandarin – Sheng Dan Kuai Le   

Som bonus får ni ett skämt om tomten på franska. Det var inte det allra roligaste, men det var svårt för mig att förstå många av de andra skämten. 


15 december

Be för någon och använd hans eller hennes namn.

Det blev många namn.

Ifall du själv skulle vilja vara med på en lista över de jag ber för så säg bara till. Det gör jag gärna. 

14 december

Ordna en spelkväll för familjen.

Jag älskar att spela spel! Men det är svårt att ligga ner och spela spel. Därför blir det inte mycket spel i mitt liv.

Men jag har sett mycket reklam för roliga spel på sistone. Mikael har också sett reklam för ett enkelt spel med magneter. Man har en ring av snöre och lägger en magnet i ringen. Målet är att lägga ut så många magneter man kan, och när ens magnet får en annan magnet att gå ihop med den så får man ta upp den extra. Och så lägger man en magnet, varannan gång, och försöker bli av med alla sina magneter. Det verkar roligt! 

13 december

Erbjud dig att lära någon en ny färdighet.

Det är Lucia idag! Hade gärna lärt nån stämman till nån lucia-/advents-/julsång.

Jag har inte så många färdigheter, men jag har mer information. Jag ska dela en sak som jag själv behöver lära mig. Jag har aldrig lyckats komma ihåg vilket som är mjuka vokaler och vilket som är hårda.

Nu har jag sett att man faktiskt kan kalla dem för främre och bakre, och då blir det tydligare för mig. EIYÄÖ är bakre och AOUÅ är främre. Man märker var i munnen ljudet görs, så bakre betyder bak i munnen. Vokalen kan också vara öppen eller stängd, vilket också betyder hur ljudet formas i munnen. AOUÅ samt EIYÄÖ går från öppen till stängd. Man har munnen öppen när man säger A men stängd när man säger Å. Inte bara läpparna är öppna resp stängda utan när man säger Å är hela munhålan mer stängd. Tungryggen är uppe eller nere. Nere på A. Dvs det går inte att säga A med tungan mot gommen. Känn efter hur munnen känns och överdriv gärna, då blir det tydligare. 

Så hårda vokaler är AOUÅ, de är också främre, och de kallas hårda för att man säger ljudet innan hårt. Till exempel gata, golf, gullig, gås. Ljudet g är alltså hårt. Jag är inte hundra på vad det betyder men om man försöker säga ett g-ljud så tar man liksom i. Det går inte att säga g försiktigt. 

EIYÄÖ är mjuka vokaler, eller bakre, därför att man säger ljudet innan mjukt. Till exempel ge, gick, gymnastik, gäst, gök. Ljudet j är mjukare än ljudet g.

Lite överkurs är vokalfyrsidningen. (Men jag kan inte låta bli överkurs när det är ett så roligt ämne!). 

Den är en bild av munnen, från främre till bakre och stängd till öppen. Då ser man var i munnen ett vokalljud bildas. Man har nytta av den när man lär sig andra språk eftersom vokalerna ofta utmärker språk och man kan behöva lära om var i munnen man säger en viss vokal. Orden in på svenska eller in på engelska har båda två ett i men man säger ljudet annorlunda. 

Det var det!