Goda ME-nyheter

Jag klagar lite väl mycket så tänkte berätta om en av veckans två goda nyheter i den svenska ME-vörlden. Tidigare i år gick en av två Jonaser plötsligt bort. Vi har knappt en handfull forskare i Sverige och två i Uppsala som heter Jonas. Det var en chock för communityt när den ena Jonas gick bort, men den som är kvar har tydligen lagt in en högre växel! Han har officiellt utsetts till att bli världens tredje ME-samarbetscenter, de andra två är på Stanford och Harvard, så i verkligt gott sällskap! Jonas har redan samarbetat med Ron Davis, som är den som har en sån extremsjuk son och har flera nobelpristagare i sitt stall, så jag är inte riktigt säker på hur detta blir bättre, officiellt knutna band är väl bättre för samarbetet antar jag, och vad Jonas ägnar sig åt det har jag absolut ingen aning om. Men han har fått mitt blod. Han analyserar saker, ryggmärgsvätska bland annat tror jag, med ganska avancerade maskiner.

Min mamma sa om sin smärtläkare en gång att man blir lite kär i dem som botar en. Och så känner jag för Jonas. (Han har ju inte botat nån än, men att han försöker så ihärdigt räcker långt!) Dessutom, när han är med på bild från de internationella ME-konferenserna så är jag som en fotbollsfantast när "vi" räddar en straff i VM. JAAAAAAA! SVERIGE!!!!!!

Så här får ni en bild på honom. Visst är han söt. Den som gör nåt gott för ME-patienter är ju nån man vill pussa och krama!

UNT Uppsala nya Tidning rapporterar:
Med hjälp av medel från en amerikansk forskningsstiftelse bildas ett nytt centrum för forskning kring den gåtfulla sjukdomen ME/CFS vid Uppsala universitet.
– Mycket glädjande. Även om det blir en start i liten skala ger denna plattform oss nya möjligheter att titta på större patientmaterial och även gå djupare in i de biokemiska och neurokemiska förändringar som vi ser hos patienter med denna komplexa sjukdom, säger Jonas Bergquist, som är professor i analytisk kemi vid Uppsala universitet.
Han kommer att leda det nya centrumet för forskning kring ME/CFS, som på svenska för det mesta brukar kallas för kroniskt trötthetssyndrom. Uppsalacentrumet blir det tredje som finansieras av stiftelsen Open Medicine Foundation och det första som är beläget utanför USA. De två första är knutna till Stanford university och Harvard university.
– Vårt centrum blir dock betydligt mindre än dessa, åtminstone till en början. Medlen ska initialt användas för att finansiera en doktorandtjänst, som är den första i sitt slag inom svensk ME-forskning, säger Jonas Bergquist.
De tre centrumen ska samarbeta med varandra, fastän utifrån litet olika forskningsprofiler. Plattformen i Uppsala kommer framför allt att forska kring så kallade biomarkörer i ryggvätskan hos patienter med ME.
– I mindre studier har vi kunnat visa att patienter med ME, till skillnad från friska personer, i ryggvätskan har förhöjda halter flera olika proteiner kopplade till inflammation. Mer kunskaper om deras betydelse kan förhoppningsvis bidra till bättre diagnostik och i förlängningen nya behandlingsmöjligheter, säger Jonas Bergquist.
Han är sedan tidigare medlem av Open Medicine Foundations vetenskapliga råd. I det ingår också bland annart Paul Berg (Nobelpristagare i kemi 1980) och Mario Cappechi (Nobelpristagare i medicin 2007).
ME är förkortning för myalgisk encefalomyelit. Myalgi betyder muskelsmärta och encefalomyelit en inflammation i hjärnan och ryggmärgen. Mellan 10 000 och 40 000 personer i Sverige beräknas ha ME/CFS.
------------------------
OMF, Open Medicine Foundation, som står bakom allt, beskriver det såhär:
Exciting news! OMF funds ME/CFS Collaborative Research Center at Uppsala
We are proud to announce that OMF has funded the establishment of a third ME/CFS Collaborative Research Center, at Uppsala University in Sweden.
The new Uppsala Center will be led by OMF Scientific Advisory Board member Jonas Bergquist, MD, PhD and will work synergistically with the ME/CFS Collaborative Research Center at Stanford led by Ronald W. Davis, PhD, and the ME/CFS Collaborative Research Center at Massachusetts General Hospital and Harvard Affiliated Hospitals, led by Ronald G. Tompkins, MD, ScD, and Wenzhong Xiao, PhD of Harvard University. All science funded by OMF continues to be under the overall direction of our Scientific Advisory Board, directed by Ron Davis.
This new Collaborative Center focuses on the targeted molecular diagnosis of ME/CFS with the goal of evidence-based strategies for interventions. In Uppsala, significant efforts are being brought to bear on the analysis of cerebrospinal fluid as a unique source of neurochemical biomarkers of ME/CFS. High-resolution mass spectrometry will be used for extremely sensitive detection of endogenous biomolecules. This unique technology, in combination with the development of clinically relevant screening and targeted methods for sampling, will deliver previously unattainable insights into the pathophysiology of ME/CFS.
View this announcement on our website: http://bit.ly/2WsLxOU

2 kommentarer:

Sara sa...

Jag såg nånstans att det har tillkommit en ny, tredje, Jonas också. Som kanske är forskare på KI eller nåt. (Fast KI har ju inte världens bästa klang längre, så jag får väl ta reda på vad han forskar på)

Anja Olergård sa...

Det var nog på programmet till Bragees informationsdag. Men det stod inte att han hade med ME att göra, så jag vet inte.