Rullstolstaxi!

Idag var första gången jag åkte elrullstol och taxi till ett vårdbesök. Bägge chaufförerna var hemskt snälla och en sa inte bråttom när jag stressade med att hitta sjukresekortet i handväskan.

Min hemtjänst hade hjälpt mig att boka och allt var perfekt.

Jag skulle bli hämtad 14.45 och vara på mottagningen 15.30. Det tar en halvtimme så jag hade en extra kvart på mig om de skulle komma försent. Men de kom inte försent, de kom en kvart tidigt och ringer på så jag får öppna i handduk. Oj ursäkta, sa chauffören. Han skulle hinna köra skolbarn 15.30. inte mitt problem egentligen, men jag samarbetade och tog på mig några kläder som redan låg på köksstolen och vi kom iväg rätt så med en gång. Jag fick sitta och vänta 25 minuter utanför Alinas dörr. Men jag kollade lite på Facebook, jag är ju inte heller en sån som får nippran om jag har några tysta minuter utan nåt att göra. Att tvångsvila är lättare om det är nån annan eller omständigheterna som gör att man måste vila. Att bestämma själv när man ligger i soffan att man måste blunda och inte tänka på nåt i en halvtimme är svårare.

Hemresan gick också bra. Lika trevlig gubbe. De låste fast elrullen och jag satt på ett säte. Men ganska smalt och hårt säte och det ena saknade armstöd. Så inte jättebra komfort. Som väl var ville ingen prata, och inte jag heller.

Hemresan tog lite längre än ditresan, men det är alltid längre kö ut från Söder kl 16 än in till Söder kl 15.15.

Jag hade massa kuddar med mig till nacken och bilresan gick ok, sådär. Inget att beklaga någon person för, bara lite kass sittkomfort.

Nu är jag så trött att jag måste blundvila. De senaste typ två veckorna har jag vaknat för tidigt, fått ta mer piller och somna om, och därför sovit sämre. I morse vaknade jag också för tidigt men kunde inte ta sömnpiller för jag behövde gå upp klockan 14. Så jag är helt slut nu, dels av att åka skåpbilstaxi, ha sovit för lite, och sen vet jag inte mer. Det var ju också en stor kognitiv sak att svara på frågor, bedöma saker, förstå vad de säger och menar. Och när jag skulle backa nerför rampen sa chauffören nåt och jag blev konfys och kom plötsligt inte ihåg vilket som var framåt respektive bakåt på joysticken. Att jag åkte nerför och alltså hade en dimension till med i beräkningen slog helt ut min hjärna. 

Så nu blir det akutvila. Har lugnat mig nu genom att skriva lite långsamt.

Men bägge chaufförerna ringde. Jag vill inte tala i telefon också. Det tar energi, särskilt som de säger olika saker och inte bara Jag är här nu. I vanliga fall ska jag få hjälp med det av hemtjänsten och det blir nog väldigt bra. Bara en sån sak som att de frågar nåt som jag inte är beredd på och sen ska jag köra elrullen räcker för att göra mig dubbelt slut. Men jag är glad att det gick. Men gladare för att det ska gå bättre nästa gång. När jag ringde och bokade denna resan hos vårdgivare hade jag tänkt över alla ord som rullstolstaxi och ensamåkning. Så när hon frågade om min adress blev jag ställd och kom först inte på den. Är så glad att jag har hjälp för att göra en sån här situation bättre.

2 kommentarer:

modren sa...

Skönt att det funkade någorlunda. Och bra att du nu har prövat på det en gång.
Hade du munskydd? Jag läste nåt om det, FB?, att på Akademiska sjukhuset i Uppsala har man funnit coronasmitta i sjukhusets ventilation, och det är tydligen den värsta smittan för den går rakt ner i lungorna. Men om man har munskydd på sig så kommer ingen smitta in!
Det kanske gäller fler allmänna platser med ventilation, andra vårdmottagningar, butiker o s v.
Bättre ta det säkra före det osäkra.
modren

Anja Olergård sa...

Jag hörde också nåt om ventilationen, och att det i så fall betyder att viruset är luftburet för att ha kunnat ta sig uppåt. Men jag vet inte vad man ska tro. Ventilation suger väl luft, den färdas inte själv. Och om det är luftburet borde ju nån ha kommit på det förr. Är viruset muterat kan man kanske inte heller säga nåt säkert. För den delen läste jag också om en man som hade munskyddet bara över munnen men inte näsan. Han var helt säker på att de skojade med honom när de sa att näsan är förbunden med lungorna. "Men den är ju precis bredvid munnen och munnen går ju ner till magen." Jag vet helt enkelt inte vem man ska tro på. Inte den snubben i a f. Jag har också läst att med munskydd så blir det trögare att andas så många andas med munnen istället för näsan, och det ökar smittrisken eftersom kroppen då förbipasserar det systemet som är gjort för att stoppa smitta. Jag har i alla fall spritat mig, haft på handskar så jag inte skulle röra mitt ansikte, samt tvättat händerna noga. Jag kunde suttit utomhus och väntat när jag var tidig, men så långt tänkte jag inte.