Om pengar

Har nyss svarat på en Sifo-undersökning. Hur mycket dyrare har ditt liv blivit, tänker du sälja din bil, har du sålt nån av dina julklappar.

Frågan om jag hade köpt färre julklappar än förra året var helt omöjlig. Nej, jag har fortfarande samma antal personer i min familj så jag har inte köpt färre julklappar. Men kanske har vi tänkt lite mer på pengarna det här året. Men vi köpte ju inte julklappar som galna förr om åren heller. Vi är ju helt enkelt inte vana vid att spendera tills vi somnar. Det betyder inte att man inte märker på vardagsekonomin att maten är dyrare, elen, drivmedlet, bolånet, hyran. Men det betyder inte att man köper _färre_ julklappar. I år får inte alla barn ett paket?

Och jo, jag vet att inte "alla" barn fick ett paket. Läste igår om en ung tjej som samlade in till presenter åt barn som annars inte skulle få en present. Inser mycket väl att om nån levde på marginalerna förut så är marginalerna borta nu.

Men jag läste också att vi faktiskt inte lägger så stor procent av vår lön nu som förr på mat. Vi är nog helt enkelt vanare vid att ha det bra, att inte vända på slantarna. Mormor hade skämts över vissa av oss som inte ens kan laga skafferimiddag för de vet inte hur man tänker.

Sen har jag faktiskt tänkt mycket på mormor på sistone. Jag kände alltid verkligen att hon älskade en. Och hon hade inte ett stort leksaksförråd till barnbarnen. Faktum är att jag kommer ihåg två gamla handväskor, en brun och en svart, som man fick leka med, och en burk med knappar. Man fick äta den maten hon hade planerat. De gav barnbarnen en hundralapp var när vi fyllde år. Men hon och morfar stod på balkongen och vinkade åt en när man gick. Den känslan är ju det jag mest av allt vill ge barnen i mitt liv. Men det är lättare att dras med i shoppingkarusellen. Mormor blev lite sur på mig en gång när jag skulle slänga några handväskor jag hade tröttnat på. Billiga väskor för en hundring och gjorda för att räcka under ett par år medan de var moderna. Den världen var inte hennes. Nu är den allas.

Sug på den, Sifo.

4 kommentarer:

modren sa...

Men jag hörde på nyheterna att varje svensk gav bort julklappar för ca 3.300:- i år också.
Låter inte som stor nöd i mina öron, inte ens liten nöd.
Vi tillhör fortfarande de mest privilegierade i världen.
modren

Humlan sa...

Vad fint att du hade så kärleksfull relation till din mormor! Jag minns inte att mina mor och farföräldrar hade några leksaker när jag hälsade på 🤔. Det var kanske inte så förr i tiden. Allting är ju potentiella leksaker ur ett barns synvinkel,kottar och köksredskap, eller väskor, räcker långt! Egentligen är det nog bättre, för då får de använda fantasin mer. Det är rätt galet hur mycket leksaker man köper till barn idag.


Humlan 🐝

Anja Olergård sa...

Ja, flera tusen är mycket pengar. Men har man fem barnbarn och två syskonbarn och några vuxna man vill ge julklappar till så är 3300:- inte jättemycket.

Anja Olergård sa...

Precis, allt är leksaker för barn!

Jag kommer ihåg att mamma, som hade arbetat på resebyrå, hade reklamfoldrar för massa olika resmål. Kanske 20 st. Dem brukade jag sortera i olika kategorier när jag var 6 år. Somriga resmål till vintriga, platserna i alfabetisk ordning. Jag älskade verkligen de där foldrarna. Lite knäppt men visar ju på att barn verkligen inte alltid behöver just leksaker för att vara kreativa och roa sig. Det är så lätt att köpa saker. Jag vill ta en lite svårare väg men får fundera på hur.